I denna text kommer du att få tips på vad du ska tänka på när du fotograferar i en arktisk miljö.

Senaste veckan har jag tillbringat flera dagar i ett snölandskap i östra Finland. Här har temperaturen växlat mellan -8 och -20 grader. Det har fallit snö, varit blåsigt och stundtals helt klart. Precis som det ska vara här uppe med andra ord. Högst upp på fjället var det kyligare än nere i dalen. Inte på grund av att det var mer minusgrader utan snarare att det blåste mycket mer på fjället. Där finns få eller inga, i detta fall granar som kan stoppa vinden. Det känns direkt kallare och bistrare om det blåser kraftigt.

Om du ska bege dig ut i ett vinterparadis , då främst i arktiska landskap kan du räkna med kyla och väderbitna röda kinder. Här ger jag dig 3 stycken tips för dig som ska fotografera i ett snölandskap.

Solnedgång över vinterlandskapet i Riisitunturi nationalpark.

Solnedgång över vinterlandskapet i Riisitunturi nationalpark.

Var smart med klädvalet.

Att du ska ta med dig en varm mössa, handskar och en rejäl jacka behöver knappast nämnas i detta sammanhang? Vad som däremot bör nämnas är att du måste vara smart med ditt klädval. Ett stort problem när du ska vandra och fotografera i artiska miljöer är att det  brukar vara tungt att gå och därmed riskerar du att bli svettig. Att bli blöt om kläderna inifrån i dessa klimat är inte bra. Klä dig därför lättare när du transporterar dig och ta med extraplagg för när du blir med stillasittande, exempelvis en tjockare tröja eller en vindjacka.

Värm upp dina handskar och kängor.

De mest utsatta ställena när du vandrar och fotograferar i arktiska klimat är dina händer och fötter. Jag vet detta av erfarenhet då jag för några är sedan förfrös mitt högra pekfinger till den grad att jag idag inte har samma känsel i den som tidigare.

När det börjar sticka och värka om fingrar eller tår, då är det dags att bege sig mot värme (och egentligen även innan det). En hjälp på vägen som kan  ge dig fler timmar ute i fält är de små värmepåsar som du kan lägga i handskarna eller kängorna. Dessa små påsar genererar värme när de blir exponerad för luft. Värmen kan i sin tur se till att du inte förfryser dina fingrar eller tår. Dessa påsar finns att köpa i de flesta stora butikskedjor, bland annat XXlsport eller Biltema.

En vacker och gyllene solnedgång över Riisitunturi nationalpark.

En vacker och gyllene solnedgång över Riisitunturi nationalpark.

Snåla inte med batterierna.

I kyla så håller dina batterier kortare än vanligt. Det har du säkert någon gång upplevt när det gäller din mobiltelefon. Detta gäller naturligtvis alla typer av batterier. De i din kamera, ficklampa  eller GPS. Ett av de värsta sakerna du kan råka ut för i de vintriga fjällen är att dina ficklampsbatterier tar slut, i alla fall om du ska navigera dig fram när det är mörkt. Se därför till att alltid ha extra batterier eller en ”powerbank” för att kunna ladda upp dina enheter ute i fält. Att ha alla batterier nära kroppen så att din kroppsvärme kan alstra värme till dem är ett beprövat knep som fungerar för längre batteritid.