Inrikesflyg eller biltransport på fotoresan, det är frågan. Mina tankar är att här finns det inga rätt eller fel, endast olika sätt att göra det på. I de flesta fall satsar Fröstad Naturfoto på biltransport i landet vi reser till, detta av flera anledningar.

  • För mig är transporten en del av fotoresan där man kommer att se sidor av landet som man annars inte skulle göra.
  • Jag undviker gärna inrikesflyget av miljöskäl.
  • Jag planlägger alltid bra fotografering och spännande möten på vägen mot vårt mål.
  • Jag väljer också biltransport för att hålla nere kostnaderna på fotoresorna så att fler personer har råd att åka med.

Den största fördelen med att ta ett inrikesflyg är att du sparar tid (Lite i alla fall när det exempelvis tar 60 minuter med ett flyg inrikes, så är ju där inte inräknat incheckning, bagagehämtning m.m). Däremot kommer du inte att se och uppleva något mer än ett flygfönster på vägen till ditt camp. När du transporterar dig med bil från flygplatsen till målet kan du uppleva så mycket av landskapet, folket och tillika missar du inga fotochanser. Det brukar gå alldeles utmärkt att fotografera direkt från bilen även när den är i rörelse. Har du bara tillräckligt snabb slutartid kan en riktigt bra bild lura runt varje krön.

Biltransport. Uganda.

Det finns både för och nackdelar med biltransport. En av de stora fördelarna är att du kommer att få se och uppleva mycket av landet inte bara de campsites som vi kommer att bo på. 

Ett exempel är min fotoresa till Kenya där vi kör från  Nairobi flygplats till vårt camp i Masai Mara. På vägen får vi uppleva och fotografera häpnadsväckande vyer av Great Rift Valley och stifta närmare bekantskap med den kenyanska landsbygden, städerna och traditionella manyattas, som är masajernas traditionella boningshus. Bara för att nämna några få av de upplevelser våra sinnen får arbeta med om vi väljer vägen istället för luftrummet.

Uganda är en annan destination där vi gör bilfärden längs den sydvästra delen av landet. Där kommer vi att få se, fotografera och uppelva mycket, inte bara huvudmålen med resan som exempelvis gorillor och schimpanser. Exempelvis hur stor grad av landskapet som idag består av odlingsmark och hur mycket regnskog som har försvunnit. Detta kan vi se i vår bilfärd mellan olika destinationer. Jag tycker att det är viktigt att visa upp den sanna bilden av de resmål vi åker till, inte bara de tillrättalagda bilderna. När vi sedan har sett det med egna ögon kan vi själva förstå hur viktigt exempelvis ekoturismen är här för att bevara regnskogen och de djur, fåglar och insekter som lever här.

Som du själv har läst så förstår du nog att jag ofta föredrar biltransport så länge som det kan tillföra något till min fotoresa som jag arrangerar. Det finns positiva delar med att ta ett inrikesflyg också såklart, men det handlar främst om tid. Då tycker jag att en transport på vägarna kan ge så mycket mer till upplevelsen.

Inrikesflyg Kenya.

Med inrikesflyget till Masai Mara, Kenya.

Ett litet urval av bilder från Uganda som är fotograferade från bilen när den är i rörelse. Jag kan fotografera regnskog, odlingsmark som tidigare varit regnskog, bostadshus, vägnät, djur & fåglar längs vägkanterna och mycket mer som i slutändan skapar en helhet till fotoresan.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!