Att kunna artbestämma flygfän och små insekter är roligt. Nästan lika roligt som att fotografera dem faktiskt. Eftersom jag arbetar som naturfotograf tycker jag att det är väldigt viktigt att kunna artbestämma det jag fotograferar. Att vara vetgirig för naturens underverk är inte bara utvecklande mentalt utan även väldigt spännande då alla arter har sina egenheter.

• Den blå jungfrusländan är tämligen vanlig i större delen av landet förutom i fjällvärlden. Enligt min mening en av de vackraste trollsländorna vi har i Sverige.

Trollsländor, fjärilar & orkidéer.

Främst har jag snöat in på trollsländor och fjärilar samt när det kommer till blommor och växter, orkidéer. Apropå egenheter, visste du exempelvis att den magiskt vackra flugblomstrens blommor faktiskt efterliknar en insekt och doftar även som honorna gör som specifika grävsteklar. Denna doft lockar sedan till sig grävstekel hanar som sedan försöker para sig med orkidéns blommor. På detta sätt pollinerar orkidén. Naturen är verkligen påhittig.

Tidigare i år har jag kört både kreativ makrokurs och när det kommer till arter mer specifikt en orkidé-fotoresa på Öland samt en workshop med fotografering av trollsländor här i Östergötland. Till nästa sommar (2022) väntar också en fotoresa till fjärilparadiset i de italienska alperna.

Håva in dem.

Att investera i en bra och kompakt fjärilshåv har varit ett av de trevligaste inköpen jag har gjort för i år. På detta sätt blir artbestämningen mycket enklare och något som är helt säkert för insekten som jag vill undersöka närmare. Men det är klart, inget slår väl en riktigt bra naturbild på en efterlängtad art av insekt i fint ljus. Men sinnebilden kan ändå bestå av de små skillnaderna som finns bland annat när vi talar om blå flicksländor.

• Flugblomster är en av våra vackra orkidéer vi har här i Sverige.

Böcker är källan till kunskapen.

Mycket av den fältkunskapen över insekter och kryp som jag lär mig är via faktaböcker. Det finns otroligt mycket kunskapsrikedom att få här. Ofta mer detaljerad och välskriven än vad som kan finnas på nätet. När det gäller insekter och växter specifikt så tycker jag illustrationerna i dessa böcker kan vara riktigt givande och förenklar artbestämningen.

Och Goolge..

Med det sagt får vi inte glömma bort nätet dock, där finns också mycket kunskap även om källorna ibland behöver källkritiskt granskas. Ofta börjar jag med böckerna och när informationen är slut i dessa söker jag mig vidare ut på Google. Ibland hittar jag det jag letar efter och ibland inte.

Böcker i bokhyllan.

Jag har många böcker i bokhyllan. Främst faktaböcker. När det kommer till trollsländor och fjärilar (som jag har snöat in på) kan jag rekommendera dessa:

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!