fbpx

Använd komplementära färger i dina bilder. Såhär gör du!

2019-01-30T17:55:07+00:00

En del naturfotografer föredrar att fotografera i svartvitt och andra i färg. En del gör både och. Om du som jag gillar färger och använda dig av färg i dina fotografier för att skapa olika sinnesstämningar tycker jag att du ska titta närmare på ett färghjul och hur du kan arbeta med komplementära färger i dina bilder.

Färghjul

Färghjul med de komplementära färgtonerna grönt och lila.

Vad används ett färghjul till?

Ett färghjul kan användas till många olika saker. Fotografering är ett av dem. I ett färghjul har du olika färgtoner och de som vi som fotografer använder främst är färgtonern i RGB. Röd, grön och blå.

Ett färghjul för fotografer kan användas bland annat till att finna komplementära färger som vi kan använda oss av när vi skapar bilder. Det är just de komplementära färgerna vi ska fokusera på nu.

Komplementära färger.

De färger i färghjulet som har motsatta färgtoner kallas för komplementära färger. Exempel på komplementära färger är:

  • Gult & blått
  • Rött & grönt

Med ett färghjul kan du välja primärfärgernas färgton till att passa just det motiv som du ska fotografera, exempelvis grönt och lila.

De här motsatts färgerna fungerar ofta mycket bra i en bild då de skapar spänning, dynamik och färgkontrast i din naturbild.

Strutbräken.

Strutbräken med komplementärfärgerna grönt och lila.

Hur hittar du komplementära färger i naturen?

Det här med färghjul kanske låter enkelt i teorin men det är desto svårare när du ska omsätta det i praktiken. Ju mer du börjar tänka på färg i dina bilder desto mer uppmärksam kommer du att vara på de komplementära färgerna i landskapet.

En klassiker i de komplementära färgskalorna är bilder på rapsfält och djupt blå himlar från Skåne. Här använder sig fotografen av de komplementära färgerna gult och blått. Andra exempel på komplementära färger är grönt och lila. Jag har en liten oas här hemma i närheten av Linköping där det finns mycket strutbräken som kompletteras vackert med lila små blomster.

Selektiva färgtoner.

Det är viktigt att du tänker på att de bilder du skapar med komplementära färger endast ska innehålla de två komplementära färgtonerna i så lång utsträckning som det går. Blir det ett myller av olika färger i bilden tappar de komplementära färgerna sin kraft.

Vart får jag tag i ett färghjul?

De mer välsorterade fotobutikerna brukar sälja fysiska färghjul. Vad jag däremot rekommenderar är att du använder dig av ett gratisverktyg och helt digitalt färghjul som kan användas på datorn  eller mobiltelefonen som en webbtjänst.

Du kommer snart att få veta mer om detta gratisverktyg och en genomgång av dess funktioner. Presumera på mitt nyhetsbrevet för att inte missa detta!

Prenumerera på nyhetsbrevet & missa inte nästa blogginlägg då jag visar dig ett gratisverktyg för att hitta komplementära färger.

Prenumerera på nyhetsbrevet.

Bevaka alla nya fotoresor & workshops!

  • Missa inga erbjudanden eller lanseringar av nya fotoresor & workshops.
  • Dessutom får du massor fotoinspiration och konkreta råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf, varje vecka!
  • Helt gratis!

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

E-boken Bli en bättre naturfotograf, helt gratis!

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.

Fröstad Naturfoto

Jag heter Niklas Virsen och är ägare, kurs- och reseledare för Fröstad Naturfotografi. Jag har en lång erfarenhet av naturfotografiska workshops, efterbehandlingskurser och guidning. Jag är medlem i svenska föreningen Naturfotograferna/N och är svensk Olympusambassadör. Jag älskar naturfotografi och natur – något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut naturfotografi, både som grundkurser och mer avancerade fördjupningskurser. Mina workshops och resor präglas av pedagogiskt lärande och praktiskt kunnande, ofta med kreativa inslag. Boka din fotoresa eller naturfotokurs hos mig! Mina tjänster är professionella, personliga och prisvärda!

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
  • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
  • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
  • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..