En del naturfotografer föredrar att fotografera i svartvitt och andra i färg. En del gör både och. Om du som jag gillar färger och använda dig av färg i dina fotografier för att skapa olika sinnesstämningar tycker jag att du ska titta närmare på ett färghjul och hur du kan arbeta med komplementära färger i dina bilder.

Färghjul

Färghjul med de komplementära färgtonerna grönt och lila.

Vad används ett färghjul till?

Ett färghjul kan användas till många olika saker. Fotografering är ett av dem. I ett färghjul har du olika färgtoner och de som vi som fotografer använder främst är färgtonern i RGB. Röd, grön och blå.

Ett färghjul för fotografer kan användas bland annat till att finna komplementära färger som vi kan använda oss av när vi skapar bilder. Det är just de komplementära färgerna vi ska fokusera på nu.

Komplementära färger.

De färger i färghjulet som har motsatta färgtoner kallas för komplementära färger. Exempel på komplementära färger är:

  • Gult & blått
  • Rött & grönt

Med ett färghjul kan du välja primärfärgernas färgton till att passa just det motiv som du ska fotografera, exempelvis grönt och lila.

De här motsatts färgerna fungerar ofta mycket bra i en bild då de skapar spänning, dynamik och färgkontrast i din naturbild.

Strutbräken.

Strutbräken med komplementärfärgerna grönt och lila.

Hur hittar du komplementära färger i naturen?

Det här med färghjul kanske låter enkelt i teorin men det är desto svårare när du ska omsätta det i praktiken. Ju mer du börjar tänka på färg i dina bilder desto mer uppmärksam kommer du att vara på de komplementära färgerna i landskapet.

En klassiker i de komplementära färgskalorna är bilder på rapsfält och djupt blå himlar från Skåne. Här använder sig fotografen av de komplementära färgerna gult och blått. Andra exempel på komplementära färger är grönt och lila. Jag har en liten oas här hemma i närheten av Linköping där det finns mycket strutbräken som kompletteras vackert med lila små blomster.

Selektiva färgtoner.

Det är viktigt att du tänker på att de bilder du skapar med komplementära färger endast ska innehålla de två komplementära färgtonerna i så lång utsträckning som det går. Blir det ett myller av olika färger i bilden tappar de komplementära färgerna sin kraft.

Vart får jag tag i ett färghjul?

De mer välsorterade fotobutikerna brukar sälja fysiska färghjul. Vad jag däremot rekommenderar är att du använder dig av ett gratisverktyg och helt digitalt färghjul som kan användas på datorn  eller mobiltelefonen som en webbtjänst.

Du kommer snart att få veta mer om detta gratisverktyg och en genomgång av dess funktioner. Presumera på mitt nyhetsbrevet för att inte missa detta!

Prenumerera på nyhetsbrevet & missa inte nästa blogginlägg då jag visar dig ett gratisverktyg för att hitta komplementära färger.