Det finns olika hjälpmedel för att arbeta med manuell fokusering. Bland dessa har vi en förstoring in i bilden för att se att fokus ligger på rätt ställe och diverse indikationspunkter som visar var fokus ligger. Problemet med dessa funktioner är att de sällan fungerar bra när du vill ha snabb och pålitlig skärpa med manuell fokusering. De kan fungera bra när du har mycket tid vid exempelvis landskapsfotografering men att arbeta med dessa hjälpmedel med motiv i rörelse är svårt. Det är där fokus peaking kommer in i bilden.

En leopard har dragit upp sitt byte i ett träd och spanar mot oss fotografer. Vid detta tillfälle var det guld värt med fokus peaking så att jag lyckades få ögat knivskarp mellan grenarna och allt bråte. Masai Mara, kenya.

Visuell hjälp för skärpan.

Med fokus peaking kan du göra en manuell fokusering och få en färgkontrast kring det som ligger i skärpa i bilden. På detta sätt kan du visuellt se vad som ligger i skärpa exakt vid fototillfället. Detta är riktigt bra när du arbetar med exempelvis makrofotografering av insekter som rör sig. Men det är inte bara insekter och blommor som lämpar sig för fokusering med fokus peaking aktiverat. Även på däggdjur och fåglar kan det vara effektivt, speciellt när det kommer till svåra fokuseringssituationer, exempelvis en fågel bland täta löv eller varför inte en leopard i ett träd omringad av grenar och lövverk.

Du kan även skräddarsy din fokus peaking för att passa den situation som du befinner dig i. Bland annat kan detta göras genom att ändra färg på kontrasten kring det motiv du vill ha i skärpa. Om du exempelvis står och fotograferar rapsfält och använder fokus peaking är det en dum idé att ha gul kontrastfärg, kanske röd passar bättre. Eller om du fotograferar en röd lada fungerar gul färgkontrast bättre. Du kan välja färg och intensitet efter situationen.

Fokus Peaking är perfekt när det kommer till de mindre motiven som du fotograferar med makro. Ta den här lilla krabaten som exempel, fotograferad i regnskogen i östra Madagagaskar.

Vanligt förekommande på spegellösa kameror.

De allra flesta spegellösa kameror som släpps idag har fokus peaking, och även en del kameror med spegel har denna funktion. Den är egentligen inte ny utan har funnits i våra kameror i flera år. Först ut med fokus peaking-funktionen var Sony på deras Alpha NEX-3 och NEX-5 spegellösa kameror, som lanserades år 2010.

Detta är en funktion i din kamera som helt har förändrat hur vi använder manuell fokusering. Om du inte har testat det redan så gör det! Det kan vara krångligt eftersom de olika kameratillverkarna har olika namn på funktionen, och givetvis skiljer det sig också i språk från engelska till svenska. Notera att fokus peaking är en generell benämning av funktionen.

Det enklaste du kan göra för att hitta denna funktion i dina menyer är att googla: ”focus peaking (ditt kameramärke)”.