Jag får ofta höra att platser är sönderfotograferade. Det vill säga att ett naturområde eller en naturscen har fotograferats så mycket att den tappar sin kraft som vackert och spännande motiv. Tendenser till detta kan vi se exempelvis på Islands mest populära platser.

Det handlar om att vidga sina vyer.

Det finns ingenting som heter ”ett sönderfotograferat landskap”. Det kan vara så att en plats har fotograferat så mycket att dess bilder tappar wow-faktorn men detta beror knappast på själva platsen utan snarare på fotografen.

Det handlar då snarare om en ovilja, oförmåga eller bekvämlighetstänk som gör att det blir samma bilder som alla andra fotograferar. Många gånger räcker det med att lämna ”turiststigarna” för att få ett helt annorlunda perspektiv än 90% av alla andra fotografier från platsen. Här är några tips för dig hur du kan skapa egna naturbilder av i folkmun sönderfotograferade landskap.

  • Sluta att kopiera! Du har sett en fin bild på sociala medier eller i ett magasin och vill göra samma bild som den. Vidga dina vyer.
  • Gå upp tidigt (riktigt tidigt), de största turistområdena befolkas oftast strax efter frukost på förmiddagarna runt 10-11 och framåt. Genom att gå upp på obekväma tider kan du ibland vara helt ensam vid fantastiska landskap utan att träffa på någon människa.
  • Följ inte den upptrampade leden. Vägra att följa den led eller stig som alla andra tar för att nå sitt mål (var noga med att kolla restriktioner i området gällande för vart du får gå). Genom att göra detta har du distanserat dig från de allra flesta andra fotografer och kan se vyer som de inte kommer att se.

Genom att vara uppe riktigt tidigt kan du ha hela juliska alperna för dig själv (nästan) :-)

  • Var kreativ. Arbeta kreativt med dina landskap. Bara för att du har ett stort landskap behöver du inte fotografera med en klassisk vidvinkel. Använd ett tele-objektiv för att tajta ihop landskapet. Skapa stora panoraman av landskapet, arbeta med blixt, jobba med dubbelexponeringar. Möjligheterna är hur många som helst.
  • Skapa dina egna förutsättningar. Många amatörfotografer beger sig ut i ett naturlandskap utan några mål eller planering. Detta kan givetvis vara otroligt rogivande och skönt, jag gör det också. Men när du är på en plats som har fotograferats mycket måste du planera din fotografering för att kunna skapa dina egna bilder av detta landskap. Ett enkelt sätt att göra det är att ”Googla” på namnet där du ska fotografera. Kolla då vilka bilder som finns och vart ifrån de flesta bilder verkar vara tagna. Gör sedan motsatsen.
  • Planera inför årstider, väder och vind. Många gånger har de här sönderfotograferade platserna övervägande bilder då det är fint väder. Med fint väder menar jag sol och en blå himmel. Genom att planera vilken årstid du fotograferar på och väljer ut dagar då väder och vind varierar mycket, har du redan distanserat dig från de allra flesta skildringar av naturområdet. Kom ihåg att dåligt väder är bra fotoväder.
  • Efterbehandla dina bilder. Denna punkt trodde du inte skulle komma här? Idag arbetar en duktig naturfotograf 50% i fält med bilderna och 50% med efterbehandling, urval och presentation. Glöm inte bort att du i denna del av din fotografering kan distansera dig ännu mer från övriga fotografers bilder. Genom ditt urval av bilder exempelvis väljer du vilka bilder du vill visa upp och ditt urval avgör således också vad andra fotografer tycker om ditt arbete. Urval tjatar jag ofta om men det är en faktor i bildskapandet som ofta blir åsidosatt.

Ännu fler tips och råd av detta slag, nyhetsbrevet är mitt svar.

Om du vill ha ännu fler tips och råd om din naturfotografering som denna artikel som du nu har läst igenom, tycker jag att du ska prenumerera på mitt nyhetsbrev. Varje vecka, på tisdagar, får du ny fotoinspiration som kan göra dig till en bättre naturfotograf.