Jag använder blixt främst för att:

• Används som upplättningsblixt när exempelvis ett motiv, oftast en fågel, befinner sig i skugga.
• För att kunna arbeta kreativt och skapa fantasieggande bilder.
• För att tillsätta ljus där det behövs för att lyfta fram min landskapsbild.

Idag tänkte jag gå igenom vilka tillbehör jag använder för att arbeta kreativt med blixt i naturen.

Vintergäck med blixtljussättning.

Olympus fl-900.

Vad vore tillbehören utan sjävla blixten? Jag använder Olympus fl-900 för mina arbeten med blixt. Fl-900 är en mycket kraftig blixt. Anledningen till att jag använder Olympus fl-900 är många men bland annat:

  • Styrkan i blixten.
  • 10 fps serietagning.
  • Vädertätad konstruktion.
  • Kompatibel med Olympus-sortimentet (high-res shot, fokusstacking m.m.)
  • Inbyggd Led-lampa för videobelysning eller belysning av motiv.

Olympys fl-900 övertygar mig om att den alltid kommer att fungera med sin vädertätning och robusta byggnadskvalitet. Den ger mig dessutom alla förutsättningar för att skapa bra bilder med blixt.  Det finns naturligtvis likvärdiga blixtar för alla kameramärken vill jag bara påpeka.

Hur kontrollerar jag blixten.

Det är två lägen som jag använder när jag fotografera med blixt i naturen. Vilket läge jag använder beror mycket på situationen.

  • Vid stillastående motiv, exempelvis landskap, använder jag mig alltid av det manuella läget där jag kontrollerar blixtstyrkan och andra inställningar helt själv.
  • Vid fotografering av fåglar eller däggdjur använder jag ett läge som heter TTL. Detta är en teknik för blixten som möjliggör att den själv räknar ut hur långt du är från det motiv som du vill belysa och korrigerar blixtstyrkan efter den situationen.

Jag använder mig av olika färgfilter (Gel-filter) för att leka med färg i mina bilder.

Gel-filter.

Ett av de viktigaste tillbehören jag använder mig av när jag fotograferar med blixt är Gel-filter. Dessa filter kan se ut på lite olika sätt men fästes framför blixten för att ändra färgen av blixtljuset. Gel-filter använder jag också för att neutralisera blixtljuset. Dock är de kreativa Gel-filtren med orange, blå, gul och andra färgnyanser de som i kreativa sammanhang används mest.

Grid.

En så kallad grid, använder jag för att göra ljuset från blixten mer kontrollerat till en punkt. Du har säkert varit med om, när du fotograferar med blixt, att ljuset sprids ut och belyser hela, eller en stor del, av hela bilden. Vad en grid gör är att det tar ljuset från blixten och minimerar spridningsljuset.

Diffuser.

En diffuser har nog många av er sett eller kommit i kontakt med. En diffuser använder jag när ljuset från blixten behöver mjukas upp och spridas jämt över hela bilden.

Beamer.

En beamer förstärker blixtstyrkan i blixten. Inte på det sättet att blixten får mer kraft utan snarare att dess ljus når längre bort. En beamer använder jag exempelvis när jag har fåglar som sitter i skuggan och behöver en upplättningsblixt som når längre än bara den vanliga blixten utan en beamer.

Kablar och annan utrustning.

Med i kameraväskan är även:

  • Blixtkablar.

Massor av blixttillbehör i min butik.

Jag använder blixttillbehör från tillverkaren Magmod. Riktigt bra och smarta tillbehör som är enkla att använda. Alla de blixttillbehör jag använder mig av finns att köpa där.

Kolla in mitt utbud av Magmods blixttillbehör här:

Blixttillbehör Magmod >>