Star-trails, eller på svenska, stjärnspår kan skapas med de flesta kameror. Det du behöver är ett stativ och lite tålamod. Olympuskameror (OMD- E-M1X , OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M5 II och OM-D E-M10 II) har en mycket behjälplig mjukvara som gör star-trails bilder enkla att skapa: Olympus live composite. Stjärnspår i en bild är resultatet av en lång exponeringstid och jordens rotation. Om du endast vill fotografera stjärnorna skarpt måste du hålla din slutartid, helst kring eller under 15 sekunder för att slippa oskarpa stjärnor (rörelseoskärpa). Med stjärnspår använder fotografen jordens rotation för att skapa spår av stjärnor likt bilden här nedan.

Observera! Att denna guide till stjärnspårsfotografering endast berör Olympuskameror. Du kan dock göra star trails också med andra kameramärken såklart, dock inte med Olympus live compsite.

Med Olympus live composite är det enkelt att skapa perfekta stjärnspår.

De flesta av er därute vet kanske vad B (BULB) står för. Det finns på de flesta kameror och handlar om att du manuellt kan bestämma hur lång exponeringstid du vill ha (oftast när det handlar om mer än 30-60 sekunder). Du behöver en fjärrutlösare som helst går att låsa när du arbetar i BULB-läge.

Ett problem som du kan stöta på när du arbetar med just stjärnspår är att dina exponeringstider blir så långa så att vissa delar i bilden kan brännas ur (överexponeras så pass mycket så att det inte finns någon information kvar i bilden i dessa områden). Ett annat problem kan vara att veta när du ska stoppa din exponering för bästa resultat.

Låt mig presentera Olympus live composite.

Olympus live composite (Livecomp) är exklusivt utvecklat för Olympuskameror* och finns mig veterligen inte i någon annan kameratillverkares arsenal i skrivande stund.

Livecomp hjälper dig att få en perfekt exponering varje gång du fotograferar stjärnspår. Hur då kanske du undrar?

 • Livecomp låter dig att i realtid se bilden (stjärnspåret) byggas upp i kamerans sökare eller display. På detta sätt kan du avsluta din exponering precis när effekten är som bäst.
 • Vad Livecomp gör är att den tar en hel serie av bilder (istället för en enda lång exponering). Den första exponeringen du gör kan vara mellan 0,5 – 50 sekunder. I slutet av exponeringen (med Livecomp) använder Olympus Live-Composite den första bilden som du tog för att skapa en perfekt exponering precis som du ville ha den.

Tillsätt artificiellt ljus.

Ett exempel på när det här kan vara väldigt lukrativt för din fotografering är när du vill arbeta med externa ljuskällor och stjärnspår. I bilden ovan är exponeringstiden endast 16 sekunder, men själva serietagningen i Livecomp var 30 minuter. Genom att tända och släcka min ficklampa i den första exponeringen fick jag en perfekt balanserad exponering på tykky-granen i bilden, utan att överexponera några områden.

Gör såhär för att använda Live-Composite på din Olympuskamera.

På Olympus OM-D E-M1 Mark II *

 • På E-M1 Mark II eller övriga* (se lista nedan) ställer du dig i manuellt läge på kameran och sätter exponeringstiden på under 60 sekunder. Nästa steg du ser kommer att vara (B) BULB följt av Live-time och det sista alternativet är Livecomp. Välj detta läge.
 • Tryck på meny för att få upp inställningarna för Livecomp. Här ställer du in hur många sekunder du vill att varje exponering ska vara. Tänk på att den första exponeringen är viktig så att du får en tid som passar för effekten av stjärnspår som du vill ha. Exempelvis 15 sekunders exponering.
 • Gå ur menyn och du kommer nu att få uppmaningen att trycka ner avtryckaren en gång för att förbereda kameran för ”composite shooting”. En nedräkning börjar..
 • När nedräkningen är klar trycker du en gång till för att starta Livecomp exponeringarna. Tänk på att du måste ha kameran på ett stativ för att kunna skapa stjärnspår med Livecomp.
 • Nu är det bara att luta dig tillbaka och vänta och se med egna ögon hur din stjärnspårsbild byggs upp exponering efter exponering. Du avslutar det hela genom att trycka på avtryckaren en gång till eller väntar tills tiden är slut. Kameran kommer då att spara din star trail- bild som en RAW-fil (om du har valt att spara i RAW). Svårare än såhär är det faktiskt inte att skapa perfekta stjärnspår varje gång med en Olympuskamera.

På Olympus OM-D E-M1X

 • Livecomp fungerar precis på samma sätt i M1X som i övriga kameror.* Den enda skillnaden är att du når Livecomp läget via en dedikerad (B) knapp på programratten.

*Livecomp fungerar på dessa Olympuskameror:

 • Olympus OMD- E-M1X
 • Olympus OM-D E-M1 Mark II
 • Olympus OM-D E-M5 II
 • Olympus OM-D E-M10 II