Tänk dig alla de dyrgripar till bilder som du har fått med dig hem från din senaste fotoresa. Eller de där bilderna från ditt möte med havsörnen eller björnen.
Såhär är det, minneskort går sönder. Punkt och slut. För dig som aldrig har fått ett korrupt minneskort, grattis!. Antingen har du  haft en himla tur eller så har du inte fotograferat tillräckligt mycket.

Alla möten och minnen som kan förstöras av minneskort-problematik.

När minneskortet gick sönder i Afrika.

Jag hade varit ute på en fantastisk morgonsafari i Masai Mara nationalpark, Kenya. Turen hade bjudit på leopard i vacker soluppgång och leopard i träd. Faktum är att en av mina bilder på leopard i träd blev den bästa bilden för denna specifika fotoresa till Mara. När vi till sist efter många upplevelser och bilder rullade mot ”camp” igen plockade jag upp min externa disk och den lilla Chromebooken.

Jag plockade ut minneskortet från kameran och satte in det i minneskortläsaren. Kortet hade blivit korrupt! Bilderna fanns inte på kortet och reperationsverktyget fungerade inte heller. Bilderna var förlorade. Ögonblick, känslor och situationer som aldrig mer kommer tillbaka. Det är verkligen en hemsk känsla när det sker!

Som tur är hade min kamera två stycken ”minneskortslots” där det ena minneskortet var primärt medan det andra agerade säkerhetskopia. Tack! Jag kunde plocka ut SD-kortet med säkerhetskopian och där återfanns alla bilder och video. Lycka!

Leopard som klättrar uppför ett träd. En av mina personliga favoritbilder från Masai Mara.

Minneskort, externa diskar och teknik överlag går sönder.

Innan jag blev professionell naturfotograf så arbetade jag som IT-tekniker. Jag skriver utifrån denna erfarenhet och vet hur både minneskort, externa hårddiskar och datorer kan braka ihop. Diskar och minneskort kan ibland återläsas med avancerade reperationsmjukvara men det är långt ifrån alltid.

Mina rekommendationer.

Jag rekommenderar dig starkt att ha fler än bara ett minneskort. Hellre några stycken med mindre utrymmeskapacitet om du har för vana att lagra alla dina bilder på ett och samma kort utan att säkerhetskopiera ofta. Vid nästa kameraköp du gör, om du inte redan har det är att titta efter kameror med två ”minneskortsslots”. På detta sätt kan du fotografera och säkerhetskopiera på samma gång. Som professionell naturfotograf  skulle jag aldrig kunna använda en kamera som inte har funktionen för backup.

Risken att två minneskort går sönder samtidigt eller inom nära tid inpå varandra är högst osannolikt. Jag brukar däremot vara extra noga med min säkerhetskopiering. Ute i fält har jag alltid en liten Chroomebook och en ruggad extern disk för säkerhetskopiering.

Jag har bara ett minneskort. Ska jag vara orolig?

Detta kommer ann på hur mycket du värdesätter dina bilder. Hur ont skulle det göra om du skulle förlora alla bilder från en fotosession? Eller bli av med bilder på familjen eller från en fotoresa?

Ställ dig denna fråga och du finner svaret på om du ska vara orolig eller inte. Rädslan för att mista sina bilder brukar vara stor. Minneskort går som sagt sönder men det är inte ofta. De flesta fotografer har dock någon gång fått ett korrupt minneskort eller flera. Jag har haft flera av olika märken och tyvärr kan det hända dig också.