Det finns mycket att fundera över och planera när du ska iväg på en lång eller kort tur i fjällen eller bland bergen. Här nedan finner du 5 saker du bör ha med dig ut på fjället, i alla fall är det saker som alltid jag har med mig ut på mina äventyr.
Kikare
Förutom det rent uppenbara, en kamera, är en kikare ett givet val för alla fjällfotografer och vandrare. Fjäll- och bergslandskapen har ofta vida och stora panoramavyer där en kikare kan komma väl till pass! Inte minst för att hitta din väg framåt men också för att få en förhandstitt på vad som kan vara av intresse för dig i landskapet. Kikaren är givetvis också ett oumbärligt redskap när du ska spana efter fjällets djur och fågelliv.
GPS / nödsändare
I och med att fler naturintresserade och vandringsintresserade beger sig ut i fjäll- och bergsmiljöer har detta också inneburit en ökning av olyckor/räddningssituationer. Det handlar ofta om en kombination av okunskap och fel utrustning.
Det går inte att förutse vilket väder som kan påträffas i fjällen. Ofta visar väderprognoserna en sak men verkligheten är en annan. Detta kan helt omkullkasta planerna för en vandrare. Det finns också givetvis risk om du ramlar, bryter benet m.m.
Det är på grund av alla dessa saker viktigt med GPS / nödsändare om du beger dig ut i fjäll- eller bergsmiljöer, framförallt om du planerar en ensamvandring.
Din säkerhet!
Att vandra och fotografera på olika platser i norden och världen måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut med en grupp utan nödsändare och GPS. ALDRIG!
Stormkök
Att laga mat utomhus är något alldeles speciellt. Ett stormkök tar upp en del av packningen men det finns inget bättre att tillaga sin mat ute i det fria! När du skaffar bränsle till ditt stormkök finns det olika valmöjligheter. Här nedan bjuder jag på en kort lista:
- T-röd: En klassiker som fungerar! Fungerar bäst i plusgrader. Sotar dock en del vilket gör att du måste lägga lite tid på att få bort sotet. Effekten är ganska svag och det kan dröja att få upp värmen.
- Gas: Fungerar bäst i plusgrader. Kan drivas av både butan/propangas (behållare med gas finns att köpa i friluftsbutiker. Med gas kan du reglera och styra lågan och styrkan. Sotar ingenting. Dock inte att rekommendera på vinterturerna, då den fungerar bäst över nollan.
- Bensin: Hög effekt och sotar lite. Fungerar i sträng vinterkyla och lätt att få tag i. Däremot behöver det pumpas upp ett tryck innan användning, något som kräver en viss vana. Dessutom luktar bensinen starkt. Obs! Väldigt lättantändligt!
Vad du än väljer för bränsle beroende på vilken tur i fjällen du ska göra, bör du ha testat det hemma först och var försiktig!
Fälthandbok
Packa ner en liten fälthandbok i din väska! Det är både roligt och nyttigt att veta mer om fjällandskapet när du väl är i fält. Vad heter den här laven, vad är det för bergstyp, vad heter den fågeln, är frågor som kan besvaras i en fälthandbok. Att vara vetgirig gör också själva vandringen/fotograferingen ännu roligare. Fälthandboken bör inte vara för tung, det ska vara enkelt och smidigt att hämta kunskap ur boken.
Mitt utbud av kurser och fotoresor i fjällmiljöer.
Höstfärger i Fulufjället 27-30 september 2018 Fåtal platser kvar!
Sälen: De svenska fjällen 3-7 oktober 2018
Fjällkarta & kompass
”Oldschool” är bra! I tider av digitala hjälpmedel kan det kännas befriande att damma av det gamla kartmaterialet och plocka fram kompassen. Dessutom är detta också en säkerhetsdetalj om dina digitala hjälpmedel som GPS plötsligt skulle gå sönder, du tappar den eller den tappar täckning.
I detta scenario kan en fjällkarta och en kompass vara allt du har att navigera dig fram med.
På fjällsäkerhetsrådets hemsida finner du en kortfattad beskrivning av hur du arbetar med kart och kompass: www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/orientering/