HÖSTFÄRGER I FULUFJÄLLETS NATIONALPARK

 

DENNA FOTORESA HAR REDAN ÄGT RUM!

Denna fotoresa till Fulufjällets nationalpark fokuseras runt:

 • Höstfärgerna i Fulufjällets nationalpark.
 • Boende med vildmarkskänsla. En stuga mitt uppe på fjället.
 • Fantastiska vyer och utsikter åt alla väderstreck.
 • Vi kommer att leva i och ha naturen mitt utanför stugdörren.
 • Gammal skog med skägglav och vildmarkskänsla.
 • Sveriges största vattenfall, Njupeskär.
 • Stor chans att få se älg, fjällämmel och lavskrika.
 • Vedeldad bastu!
 • Workshop med kursledare och reseguide Niklas Virsen gör dig till en bättre naturfotograf.

Att fotografera höstens alla färger i Fulufjällets nationalpark är något alldeles speciellt! Marken med lavar och mossa växlar färg till rött och orange. Fjällbjörken genomgår också en förändring från dess gröna färger till gult. Atmosfären i Fulufjällets nationalpark i slutet av september och början på november månad är fantastisk och det finns massor att fotografera!

Vi kommer att besöka nationalparken i  den sista veckan i september. Då är färgerna som vackrast och de flesta turister och andra vandrare lyser med sin frånvaro. Det är lågsäsong helt enkelt vilket inger en känsla av att få all vildmark för sig själ och en mycket exklusiv känsla infaller sig!

”Nära boendet finns också en vedeldad bastu! Det finns inget bättre än att sätta sig i bastun efter en fototur på fjället, det kan jag lova dig”!

Redan i början av oktober månad kan det falla snö här uppe på kalfjället. Vi får helt enkelt hoppas och hålla tummarna för det. Att få den vita nysnön i puder på de gula fjällbjörkarna kan verkligen bli en toppenbild! Sannolikt får vi också dimma som täcker granarna och färgerna runt omkring fjället. Vi hoppas också på dramatiska himlar och fina silhuetter i landskapet.

Boende med vildmarkskänsla

Vi kommer att bo i en stuga mitt uppe på fjället i Fulufjällets nationalpark. Från parkeringen vid Naturum så finns det bara en väg upp och den är 3,5 kilometer lång. Inga bilvägar når stugan! Vi börjar alltså med en härlig vandring upp till den stuga där vi ska tillbringa de fyra kommande dagarna.

Stugan har ingen elektricitet. Värme i stugan får vi via en vedkamin. Dass finns i anslutning till stugan. Vattnet i bäcken här uppe är klart och kan utan problem drickas. Fjällvattnet smakar utsökt! Vatten för matlagning och för att släcka törsten hämtar vi från en liten bäck som rinner utanför stugan.

Detta är verkligen ett boende med en vildmarkskänsla som är svårt att få tag på idag. Här har vi fjällets natur precis utanför stugdörren. Detta öppnar givetvis många möjligheter för att jobba nära med sina motiv och verkligen vara redo när vädret växlar.

Ett stycke från stugan finns också en vedeldad bastu! Det finns inget bättre än att sätta sig i bastun efter en fototur på fjället, det kan jag lova dig!

Våra svenska fjäll är verkligen något alldeles speciellt. Fulufjället är kanske ett av de främsta!

En nationalpark

Fulufjällets nationalpark invigdes år 2002. I nationalparken ligger Sveriges högsta vattenfall Njupeskär med sin imponerande fallhöjd på 93 meter. Toppar runt nationalparken är Storhön (1039 m ö.h.) och Brattfjället (1042 m ö.h.).

Uppe på fjällplatån finns stora lavmattor. Enligt sverigesnationalparker.se finns det 395 olika arter av mossor och 421 olika arter av lavar växer på Fulufjället. Den här rika mångfalden av mossor och lavar har kunnat bibehållas eftersom inga renar har betat i nationalparken. Fulufjället är uppbyggt av sandsten och sandstenar ligger som stora block i landskapet på högfjället.

Området präglas av Fulufjällets branta klippor, fjällbjörkar, myrar, vattenfall, bäckar, gölar och lavar. Ett eldorado för en landskapsfotograf!

Vackra vyer

Här finner du vackra vyer vare sig du tittar åt norr, söder, väster eller öster. Magnifika utsikter och vyer mot granlandskap och andra fjäll. Dessa vyer gör sig oftast bäst tidiga morgnar (gärna med dimma och solens första strålar) eller när kvällssolen sakta sänker sig över fjällvärlden.

Eftersom vår stuga ligger belägen mitt på fjället kommer vi inte att missa dessa tillfällen. Att bo mitt bland de vackra vyerna ger oss naturligtvis chansen att skapa bilder när ljuset är som allra bäst.

Gammal skog

Under kalfjället där skogen tar vid hittar vi ett gammalt och mycket vackert skogslandskap. Här finns det små bäckar och grön mossa som täcker marken som en mjuk heltäckningsmatta.

Granarna har lång skägglav och stammarna är silveraktiga. Här växer det ormbunksväxter och under dessa olika sorters svampar. Att få möjlighet att fotografera i en sådan här gammal skog och rik biotop är verkligen något som vi inte ska ta för givet!

I dessa gamla skogsmarker med lava och silverliknande granar trivs lavskrikan.

Sveriges största vattenfall

I Fulufjällets nationalpark finns också Sveriges största vattenfall, Njupeskär! Hon är en imponerande syn med sina 93 meters höjd. Detta är ett givet besök på varje tur till Fulufjället och även vi ska besöka Sveriges största vattenfall.

Nationalparkens fyrbenta och flaxande invånare

I Fulufjällets nationalpark finns det ett rikt djur- och fågelliv. Här lever alla våra största rovdjur:

 • Björn
 • Varg
 • Järv
 • Lodjur

Rovdjuren lever inte långt upp på fjället utan i de djupare skogarna nedanför. Har vi riktigt tur kanske vi får se skymten av någon av dessa. Våra svenska rovdjur är dock extremt skygga och skyr människan. Får vi syn på någon av dem kan du med gott samvete köpa en trisslott på vägen hem.

Det finns dock andra däggdjur här som är mer vanliga att se. Fjällämmeln till exempel ses till ganska ofta och här finns också ett rikt bestånd av älg.

Bland våra fåglar är lavskrikan nästan 100% att få se eller höra. Lavskrikan trivs väldigt bra, precis som namnet antyder, i rik gammal skog med lavar. Precis den typ av skog vi ska besöka under denna fotoresa.

Fulufjället är känt för sina stora älgtjurar. Detta är en tjur från Rondane i Norge men vi kan mycket väl få se en älgtjur i Fulufjället nationalpark också!

En workshop

Denna fotoresa till Fulufjällets nationalpark är inte endast ett äventyr på fjället. Nej, det är också en fotoworkshop där jag som kursledare och reseguide ska göra dig till en bättre naturfotograf.

Vi kommer att fotografera under dygnets bästa timmar då ljuset är som mest gynnsamt för bra bilder. När den tiden är beror helt på vädret, men oftast direkt i gryning och kväll. På dagarna vilar vi mest och samtalar kring naturfotografering och natur.

På denna fotoresa kommer du att få möjlighet att lära dig bland annat:

 • Läsa landskapet och utnyttja ljuset
 • Komposition och förgrunders betydelse i bilden
 • Att arbeta med långa slutartider för att skapa rörelse i bilden
 • Fotografera för panoraman och så kallade högdynamiska bilder
 • Arbeta med intima landskap

Och mycket mer!

Hur gör vi med maten?

I denna fotoresa ingår ingen mat. Var och än tar med sig egen mat upp på fjället. Eftersom vi bor isolerat uppe på fjället finns det ingen restaurang i närheten och heller inte möjligheten att välja mat (om du har allergier eller inte äter en viss sorts mat). På grund av detta kommer du att få ta med dig din egen mat upp på fjället.

Maten ska räcka för fyra dagar och bör innehålla frukost, lunch och middag. Därutöver kan det vara bra att ha med sig några energibars eller torkad frukt. Lunchen kommer att intas ute på fjället men frukost och middag i stugan.

Försök därför att tänka i banorna av kallt till lunch och varmt till middag. Om du har ett stormkök får du gärna ta med det upp på fjället annars finns det full köksutrustning i stugan.

För att du ska få inspiration till vilken mat du ska ha med dig till Fulufjället kommer jag att skicka boken Fjällmat: 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring, hemskickat till din adress utan extra kostnad! Värde 300 kronor! Observera att du måste boka minst två månader innan fotoresans start för att du ska få boken hemskickad till dig.

Utan extra kostnad! Värde 300 kronor

Väder och klimat

Vädret i de svenska fjällen är svåra att förutse. Det kan i sen september och början av oktober  skifta på några timmar och kan innehålla allt ifrån strålande sol och blå himmel till regn, blåst och ibland även snö!

Kamerautrustning

När det gäller den kamerautrustning du ska ta med dig får du tänka till lite. Givetvis vill du ha med dig så mycket som möjligt men tänk även på vikten. Det kan vara tungt att dra runt på för mycket grejer på fjället och i lite svårare terräng.

Jag rekommenderar en vidvinkellins och gärna något lite längre tele, cirka 200-300 mm för de mer intima landskapen (och för en älg eller lavskrika). Bra är givetvis att ha flexibilitet med ett zoomobjektiv.

Förutom kamera och objektiv bör du ha med dig ett stativ för att kunna arbeta med långa slutartider. ND-filter kan också vara bra att packa ner i kameraväskan.

Övrig utrustning och kläder

Förutom kamerautrustning måste du ha med dig kläder som passar för höstdagar på fjället. Bäst är att tänka på och använda ”lager på lager tekniken”. Här finner du tänkvärda tips om hur du ska tänka när du vandrar på fjället.

Klädval är mycket viktigt beroende på det omväxlande väder som finns på fjället. Solsken kan varvas med tunga regnmoln, blåst och ibland även snö! Annan utrustning som kan vara bra att ha med sig är ett par vandringsstavar.  Den hjälp du får för ryggen och benen när du bär runt på din kameraväska eller packning är ovärderlig!

Glöm inte att även packa ned något intressant att läsa och packa ner kikaren!

Är denna fotoresa fysiskt ansträngande?

Denna fotoresa kräver en viss grundkondition från dig som resenär. Vi kommer att vandra mycket i landskapet, oftast på upptrampade stigar men med kuperad terräng. Exempelvis är det 3,5 kilometers fjällvandring upp till stugan från parkeringsplatsen. En grundkondition räcker och med vilja kommer du väldigt långt!

Din säkerhet

Att vandra och fotografera på fjället måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan nödsändare och GPS.

Eftersom vår stuga ligger mitt uppe på fjället långt ifrån bilvägar är det extra viktigt att tänka på säkerheten. Det gör jag! Även om mobiltäckningen är godtycklig på fjället finns det alltid ställen där det inte finns någon täckning.

Transport

Du tar dig själv med valfri transport till Fulufjällets nationalpark och Naturum. Mer information om exakt tidpunkt och plats skickas vid bokning.

Vägbeskrivning finner du här: https://www.sverigesnationalparker.se/park/fulufjallets-nationalpark/besoksinformation/hitta-hit/


 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

0
DATUM : 27-30 SEPTEMBER 2018
 • KOSTNAD: 3600:- 

 • 12 PLATSER (fler deltagare för att kunna göra ett oförglömligt äventyr i de svenska fjällen prisvärt!) Fullbokad!

Anmälningsavgift: 360 kronor (10%)

Tider & plats: Uppsamling vid Naturum Fulufjället klockan 12:30. Hitta hit! 

Inkluderat i priset : Boende i stuga mitt uppe på fjället. Möjlighet att använda vedeldad bastu. Fotoworkshop och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Fulufjällets nationalpark parkering Naturum. Inga måltider ingår i priset. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Betalningsvillkor: Du betalar anmälningsavgiften via den fakturan som du får vid anmälan. Övrigt belopp ska betalas 60 dagar innan fotoresans start.

Läs resevilkoren..

 • Läge i Sverige: I nordvästra Dalarna, intill gränsen mot Trysils kommun i Norge.
 • Närmaste ort: Särna
 • 6,5 h från stockholm
  6,5 h från Göteborg
  9,5 h från Malmö
  7,5 h från Linköping

DÄRFÖR SKA DU RESA MED MIG!

 • Kurser och resor med mindre grupper (fler deltagare på denna fotoresa för att kunna göra ett oförglömligt äventyr i de svenska fjällen prisvärt!)
 • Välplanerade och rekognoscerade kurser och resor (jag besöker alltid platserna dit fotoresan eller kursen går så att jag har superkoll på exakt vart vi ska för bästa ljus och bästa fotomöjligheter).
 • Konkurrenskraftiga priser
 • Mina resor är också fotoworkshops
 • Jag sätter alltid deltagaren och resenären först
 • Du reser tryggt med resegarantier i enlighet med Kammarkollegiets rekommendationer
 • Jag brinner för att lära ut naturfotografi
 • Jag har pedagogisk bakgrund på universitet
 • Flera års erfarenhet av Lightroom- och Photoshopkurser
 • Läs mer..

Din säkerhet

Att vandra och fotografera på fjället eller i en bergsmiljö måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället eller i ett bergslandskap utan nödsändare och GPS.

Fjällmat : 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring

Vid bokning får du boken Fjällmat : 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring, hemskickat till din adress utan extra kostnad!

Värde: 300 kronor

RESEPROGRAM

27:e september – Vi möts alla upp på parkeringsplatsen vid Fulufjällets nationalpark Naturum. Vi går sedan 3,5 km upp till vår stuga. Efter denna fina vandringstur börjar vi med att packa upp våra saker och jag kommer att berätta om fjället och naturen vi har runt omkring oss. Sedan finns möjlighet för kvällsfotografering i det vackra landskapet kring stugan.

28-29 september – All vår vakna tid ägnas åt natur- och landskapsfotografering. Du kommer lära dig att kunna läsa landskapet och hantera ljuset. Jobba med långa slutartider för att få rörelser i dina motiv och mycket mer! Vi vandrar på kalfjället och i den gamla skogen bland granar, skägglav och lavskrikan. Vi besöker också Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Framförallt upplever vi allt som Fulufjället har att erbjuda. Allt ifrån närbilder på lavar och mossa till storslagna vyer, bäckar, vattenfall och gölar.

30:e september – Idag är det tyvärr tid för hemfärd. Vi hinner dock fotografera i det kringliggande landskapet tidig morgon och fram till lunch. Efter intagen lunch beger vi oss ned till bilarna igen.

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

DENNA FOTORESA HAR REDAN ÄGT RUM!

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

Telefon: (0)736540687