Den 16 – 18 oktober var jag anmäld till en Fotoworkshop med Fröstad Naturfoto. Workshopen ägde rum i ett underbart Östgötskt Eklandskap mitt under Dovhjortarnas årliga brunst på hösten. Förväntningarna inför workshopen var höga och jag blev inte besviken utan tvärt om väldigt nöjd.

16 oktober 2021.

Fredag den 16 oktober träffades deltagarna på Fröstad gård för en samling med genomgång om själva workshopen. Vi var totalt åtta deltagare som lyssnade intresserat på det som Niklas Virsén berättade. Niklas är den som äger och driver företaget Fröstad Naturfoto. I hans utbud finns mycket att välja på men det gäller att vara snabb med att boka eftersom alla hans arrangemang blir fullbokade kort tid efter annonsering.

Efter genomgången samt en god lunch satte vi oss i bilarna och körde till själva platsen för workshopen. Vi delades in i två grupper och Grupp 1 fick börja med att sitta kamouflerade på ett pass vid ett fält där Hjortar ofta uppehåller sig. Jag själv tillhörde Grupp 2 och fick börja med att smyga tillsammans med Niklas för att försöka komma nära djuren. Under tiden vi smög delade Niklas flitigt med sig av sina kunskaper kring fototeknik och vad vi skulle tänka på för att få så bra bilder som möjligt. Jag är nöjd med min bildskörd från den första dagen.

Efter minst fyra timmars smygande och fotograferande var jag ganska trött. Vi samlades på kvällen för middag och då förstod jag att alla var riktigt nöjda med den första dagen. Det var inte bara jag som var trött, särskilt vi som hade smugit med Niklas var kanske lite extra trötta. Det blev mao en kväll med tidigt sänggående för de flesta tror jag. Mitt problem med att somna tidigt är att jag sover som en klocka. Det innebär att jag även vaknar tidigt och i det här faller alldeles för tidigt. Frukost skulle börja serveras först från kl 05:30 nästa dag…

17 oktober 2021.

Den andra dagen skulle min grupp sitta på pass två gånger, en gång morgon och en gång eftermiddag – kväll. Det var kallt och frost på morgonen när jag vaknade och frosten låg kvar marken när vi satt redo vid vårt pass vid det öppna fältet med Eklandskap runt omkring oss. Det var som en ö med träd och sedan fält runt om oss. Men vi hade bara utsikt ut mot det största fältet rakt fram eftersom vi satt nedanför en låg klippa.

Nu gällde det bara att ha tålamod och se om vi skulle få några bra fototillfällen. Det här är mina bilder från förmiddagspasset Här kommer nu bilderna från eftermiddagen och fram till kvällen. Här har jag valt ut bilder på enbart Kronhjort eftersom tidigare bilder i huvudsak varit på Dovhjortar med några få undantag. Du kan själv kan leta här ovanför bland bilderna och se om du hittar några andra bilder på Kron-hjort. Jag fick också en egen liten fundering när jag satt på passet. Kronhjortar är betydligt större och kraftigare än Dovhjortar. Kanske man skulle kunna kalla Kronhjortar för skogens Prinsar eftersom Älgen ofta kallas för skogens Konung 😉

18 oktober 2021.

Sista dagen på den här workshopen och endast ett förmiddagspass kvar. Nu var det dags för mig och resten i grupp 2 att på nytt få förmånen att smyga med Niklas. Det var kallt även den här morgonen men inte riktigt lika mycket frost. Vi samlades kl 7 för att gå ut i Ekskogen och smyga oss så nära hjortarna som möjligt.  Målet var först att komma nära ett fält med vacker utsikt över en sjö där solljuset strax var på väg att komma fram. Tänk om vi kunde få några siluett bilder mot soluppgången. Det var fint ljus men inga hjortar där vi ville ha dem. Men det är precis så det är när man försöker fotografera både djur och fåglar. Men bestämmer inte själv var de ska vara eller hur ljuset eller bakgrunden är där de själva bestämmer sig för att vara. De är levande varelser med antingen vingar eller egna ben att gå på. Men det är en del av den stora tjusningen med Naturfoto och det som gör det extra roligt och utmanade.

Det blev alltså inga siluett bilder mot soluppgången. Vi hörde tydligt på håll Hjortarnas brunstljud och ljudet av klingande horn som slogs ihop i tjurarnas kamp och hindarna, I det läget är tjurarna ofta upptagna med sina egna tankar medan hindarna på ett fält fortfarande är väldigt uppmärksamma på omgivningen. Det är ungefär som i en flock gäss där någon i flocken alltid har huvudet uppe och vaktar. Det räcker med en enda lite oförsiktig rörelse och så kan möjligheten till att komma nära vara bortblåst, Vi klarade av att smyga oss till en bra plats för att beskåda skådespelet på ett annat fält i närheten. Vi fick både se och höra tjurarnas kamp ute på fältet på nära håll utan att bli upptäckta.

Workshopen avslutades med att vi åt grillad Vildsvinskorv och lite eftersnack om vad vi hade varit med om under dessa tre roliga och intensiva dagarna.
Avslutar nu inlägget med att framföra mitt stora tack till Fröstad Naturfoto och Niklas Virsén för ett superbra arrangemang. Hälsar också till övriga de övriga deltagarna som eventuellt också läser det här blogginlägget. Det har varit fantastiskt trevligt att få lära känna er och och framförallt umgås med just er de här fina dagarna. Niklas jag hoppas verkligen inte Corona ställer till det utan att vi kan ses igen i mars nästa år. För jag har faktiskt bokat en workshop till med Fröstad Naturfoto, Artiska Varanger i Nordnorge.

Bilder & text:  Dick Wåhlin

Här kan du se fler av Dicks bilder: dickwahlin.se

Från fotoworkshopen: Kronhjort & dovhjort i ett vackert eklandskap 2020.