Från fotoresan till: Rondane nationalpark 2021.

Från 18:e till 23:e september 2021 spenderade jag nästan sex fullspäckade dagar med att fotografera landskapet i Rondane nationalpark, en fantastisk fjällmiljö i höstskrud som erbjöd oändligt med motiv inkluderande, fjäll, dalar, vattendrag, vattenfall och skogsmiljöer. Tidiga mornar och sena kvällar för att fånga bästa ljus och däremellan tid för bildbehandling på hemmabasen. Rondane är en utmanande fjällmiljö där det är lätt att ”bli tagen” av de stora klassiska kompositionerna och därmed missa de små intima miljöerna.

Dag 1

Vi ankommer till Rondane vid 15 tiden till den stuga som ska fungera som vår bas. Niklas som leder workshoppen ger oss en fin introduktion till kommande dagar, kort därefter ger vi oss snabbt ut till vårt första fotoställe. Det är många intryck på en och samma gång, här gäller det att sortera och välja, pröva sig fram. Känns inte varm i kläderna ännu. Jag tar ca 80 exponeringar den kvällen. De bilder som jag blir mest nöjd med är en intim komposition av forsen som rann nedanför oss i en ravin, tycker att den passar bäst som monokrom, och en närstudie av vegetationen med fantastiska och intensiva färger vid mina fötter.

Dag 2

En dag som börjar tidigt, vi ger oss ut i mörkret för att fånga bästa ljuset under morgonen. Vi beger vi oss till ett område med ett fantastiskt vattenfall, ”brudslöjan”, som ligger längs en mäktig ravin som leder till en älv. Flera mindre fall finns inom samma område. För att fånga vidden av ravinen med fall bestämmer jag mig för ett panorama. Möjligheter till intima utsnitt finns det gott om, tex en närstudie av minifall vid sidan av ”slöjan”. Vid en fors längre upp från brudslöjan hittar jag en spännande stenbumling med lav. Eftermiddagspasset var grymt tungt då vi vandrade en bra bit över fjället. Ytterligare en fantastisk ravin med en fors dök upp längs vägen. Då det var väldigt disigt bildades som en tunn slöja över motiven och som gav lite mystisk stämning.

Dag 3

Det blev endast eftermiddagsfoto denna dag, gårdagens fjällmarsch tog ut sin rätt och jag tog sovmorgon. På eftermiddagen far vi till Grimsdalen som erbjuder fantastiskt mäktiga vyer över fjäll och varierande motiv. Molnen ligger lågt och vid flera tillfällen bryter ljuset igenom. Även här krävs ett panorama för att presentera det mäktiga. En hel del fin björkskog visar sina höstfärger och ger möjligheter till mera intima utsnitt. Niklas har repeterat; ”se det lilla, se detaljerna”. Lugnt och sakta fotograferar jag mig genom terrängen, fantastisk känsla. Framåt kvällen hittar jag en intressant terräng med häftiga tuvor med den mörka fjällen som bakgrund.

Dag 4

Färden går mot Dovrefjäll där det finns myskoxe, själv saknar jag det rätta teleobjektivet för att över huvud taget försöka mig på detta (minimum 500 mm). Vi passerar en bro över en fors där jag fastnar för vattnets kraft mot klippväggarnas struktur, ett motiv som passar som monokrom.  Längre fram från en höjd ner mot dalen får vi ett fantastiskt ljus. Även här tycker jag att ett panoramasnitt fungerar för att framhäva vidderna. Senare på eftermiddagen vid Dombås infinner sig inte inspirationen riktigt, kanske på grund av avsaknad av för mig rätt ljus.

Dag 5

Ännu en tidig morgon för att fånga ljuset. Vid första stoppet med utsikt över Grimsdalen innan soluppgång infinner sig inte riktigt det ljus jag vill ha. Men senare längre ned in i dalen uppstår magi när ett fint släpljus kommer in som räddar dagen. Ett märkligt infallande ljus går parallellt med en skåra i berget.  På eftermiddagen är vi tillbaka vid ”brudslöjan”, nu i ett helt annat ljus med enorma kontraster och färgtemperatur. Då får solitären skina i ljuset.

Dag 6

Sista dagen för den här gången, det blir en längre vandring genom dalen omgiven av fjäll, det börjar inte bra med ordentligt regn, som tur med uppehåll då och då. Vätan gör att höstfärgerna lyser starkt. Det finns gott om motiv i det lilla formatet och en hel del spännande träd, jag fastnar för en gammal trött solitär. Vi vandrar vidare i regnet mot en platå som ger oss utsikt mot bergsmassiven där vi inväntar eftermiddagsljuset. Plötsligt upphör regnet och ljuset tränger igenom molnen och belyser bergsmassiven på olika sätt. Vilket fantastiskt ljus, det blir inte bättre än så här!

Totalt blir det ca 1800 exponeringar under dessa dagar.

Nog vill man återvända till Rondane, vilken mersmak det gav!

Bilder & text: Cristian Lintrup | https://www.cristianlintrup.eu/

Från fotoresan till: Rondane nationalpark 2021.