Från fotoresan: Lavskrika i Fulufjället 2021.

Här i Fulufjällets nationalpark finns en fin urskog där lavarna hänger ner från träden. Ett paradis för lavskrikorna. Hit kommer många fotografer för att få fina bilder på de vackra, brunröda skogsfåglarna. Inte för inte kallas lavskrikan för ”skogshuggarfågeln”. De kom gärna fram när yxhuggen tystnade, för då var det rast, och en och annan godbit kastades till dem.

Det är också lätt för oss fotografer att locka fram dem med korvbitar. Genom att lägga små bitar av korven på strategiska platser får vi fina bilder på fåglarna i olika miljöer i urskogen. Men det går fort, det gäller att var beredd med alla inställningar klara i kameran.

Här finns förstås mycket annat att fotografera, som ekorrar, mesar m.m. En promenad till Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, ger fler bilder till arkivet.

Vi bilar upp till Särna, där vi välkomnas av innehavarna av gården där vi ska bo. Fina rum och en härlig hemkänsla väntar oss.

Efter morgonens goda frukost åker vi till Fulufjället. Ryggsäckarna fulla av kameror, objektiv och matsäck.

Niklas har fickorna fulla med korv, och placerar ut bitar där vi vill att lavskrikorna ska landa. Medan vi väntar på dem passar vi på att fota de vackra granarna som är nertyngda av skägglav. Motiv saknas inte, inte heller vår iver att ta till vara dagarna här i den fina urskogen. Några ekorrar passar på att visa upp sig.

Efter en stund dyker en familj med lavskrikor upp, och vi får fullt upp med att fota. Niklas får ständigt förse fåglarna med nya korvbitar. Mot slutet av vår vistelse luktar hela han korv, tur att ingen varg syns till!

Tre dagar ger oss ett överflöd av fina lavskrikebilder. Då vi känner oss mätta på dem, tar vi en promenad på leden till Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. På vägen fotar vi myrens karaktäristiska tallar och höstgula gräs.

Tänk att vi har så fin miljö så pass nära oss, så skönt att kunna släppa loss kreativiteten för några dagar och bara vara. Träffa likasinnade som också är helt insnöade på foto och kameraprylar.

Bilder & text: Barbo Nelly | http://bnelly.eu/

Från fotoresan: Lavskrika i Fulufjället 2021.