Nu är det höst och högsäsong för myskoxefotograferingen i Dovrefjell, Norge. Personligen föredrar jag vintertid, då det knappt är något folk alls och det är helt klart det rätta elementet för att visa upp myskoxen i, enligt min mening.

I februari 2019 tar jag med mig förväntansfulla fotografer och deltagare på myskoxefotografering. Med hjälp av en professionell guide som har över 30 års erfarenhet av just Dovrefjell kommer göra oss sällskap. Själv har jag varit många gånger i Dovrefjell vintertid i jakt på karga och fina vinterbilder och myskoxar såklart.

Oavsett om du åker på sommaren, våren, hösten eller vintern finns det flera saker att tänka på. Okej, på sommaren behöver du inte vara rädd för vinterstormar, det är klart!

Varje säsong sätter sin prägel på myskoxefotograferingen. Hösten är relativ enkel att både få syn och fotografera myskoxe, detsamma gäller sommaren. Vintertid däremot beger sig myskoxen högre upp i landskapet.

”På hösten och sommaren är det många som vill spana efter myskoxe bland de vackra höstfärgerna. ”.

 

Myskoxar på Dovrefjell

Myskoxar på Dovrefjell.

Var försiktig!

Jag menar allvar! Var försiktig när du har skymd sikt. Det kan vara färgglada buskar på hösten eller ”kullar” på vintern. Du vet inte hur det ser ut bakom hindret. Där kan en jord stå och dyker du upp nära den kan de göra ett utfall mot dig.

Det ska mycket till att myskoxen ska fullfölja attacken men du måste vara på din vakt. Om några individer tjuv rusar emot dig, gå med bestämda steg sidledes bort från jorden. Stanna inte och försök att ta bilder.

Respektera djuren och naturen!

På hösten och sommaren är det många som vill spana efter myskoxe bland de vackra höstfärgerna. Helt försåtligt! Däremot har många av dessa personer inte en aning om hur man ska uppträda när myskoxar finns i närheten. De klampar på och stör flocken eller på andra sätt överträder riktlinjerna för spaning och fotografering.

Många gånger blir det så att när du sätter dig ner på ett tryckt avstånd kan djuren beta i riktning mot dig vilket gör att du kan komma nära myskoxen utan att störa dem.

Det här är framförallt viktigt när det gäller vintertid då flocken är som skörast. Myskoxen vill under vintern göra av med så lite energi som möjligt, om de då blir iväg jagade och trängda av människan blir deras vinter än mer svårare än vad den skulle bli annars.

Du kan ofta under vintertid se myskoxar följa den ”barmark” som finns, betande på lavar. Det är just dessa områden som är så viktiga för myskoxen under vintern.

 

Skägglav i low-key.

Myskoxe i ett alpint präglat landskap.

Underskatta inte vinterstormarna!

Dovrefjell är ett alpint präglat bergslandskap där du aldrig bör underskatta vädret. Sikten kan försvinna på mindre än en halvtimme när en vinterstorm drar in. Det blir mörkt snabbt och ofta underskattar du avstånd. Det kan gå riktigt illa om du inte har respekt för vinterstormarna här uppe.

Myskoxen i landskapet

Det är lockande att med långa teleobjektiv komma nära myskoxen. Tänk dock på att också försöka porträttera myskoxen i sitt landskap. Många gånger säger det mer om djuret än vad en riktig närbild gör.

Du kanske ändå vill försöka att få till porträttbilder på myskoxe? Då är mina tips långa teleobjektiv och en rejäl dos av tålamod. Blanda då gärna landskapsbilder med myskoxe i och porträtt för att berätta berättelsen om myskoxarna på Dovrefjell.