Fullformatskriget i en spegellös värld!

Just nu händer det väldigt mycket på kameramarknaden och framförallt på den spegellösa marknaden där både Nikon och Canon har lanserat sina första modeller av fullframe spegellöst. Modellerna har betäckningen Z för Nikon och Canon EOS R för Canon. Om detta inte var nog ser det ut som också Panasonic kommer göra Nikon och Canon sällskap med en fullformats spegellös kamera. Sony har sedan länge tillverkat just fullformat och spegellöst.

 

”I dagens samhälle går det alltid trender, som det alltid har gjort. Det absolut fräschaste som går att tänka sig nu är Fullframe spegellöst, tycker en hel massa fotografer.”.

Fullformat spegellös-krig?

Nu är det med andra ord inte bara Sony som nästintill ensam kan stoltsera med FF spegellöst. Även om spegellöst inte är något nytt, se till exempel på Olympus, är det kombinationen som är det spännande.

Så kan vi kalla detta för ett fullformatskrig i en spegellös värd? Ja, kanske. Även om jag sällan vill hypa upp saker och ting när vi pratar kameratillverkare och ”ny” teknik.

APC-S och M43

Med Nikon, Canon, (Panasonic) och Sony intrasslade i FF spegellöst så finns det sannolikt inte plats för alla. Det ska bli väldigt intressant framöver att se vem som går vinnande ut ur duellerna. Dessutom ryktas det om kanske ännu fler kameratillverkare som går samma väg, men än så länge är det bara rykten.

Samtidigt som kameratillverkarna verkar hårdsatsa på Fullframe spegellöst kommer Canon (enligt rykten) producera APS-C modeller framöver. Jag tror även att Nikon och Panasonic går i samma tankar, APS-C för Nikon och M43 för Panasonic.

Överlever cropsensorkamerorna?

Jag tror att det skulle vara dumt av företagen att inte implementera crop-kameror i sitt utbud. Även om Fullframe spegellöst är på tapeten nu är det långt ifrån alla som vill eller kommer att använda det. Jag tror att marknaden inte är stor nog för alla dessa kameratillverkare och enbart FF spegellöst.

I dagens samhälle går det alltid trender, som det alltid har gjort. Det absolut fräschaste som går att tänka sig nu är Fullframe spegellöst, tycker en hel massa fotografer. Ha dock i åtanke att de här kamerorna inte automatiskt måste vara ditt första val.

Olika mål med fotograferingen = olika system!

Allt handlar om vad du ska fotografera. Exempelvis om du gillar att fotografera fåglar och djur kommer den där extra ”cropen” på en APS-C eller M43 väl till pass! Så köp ingenting baserat på trender! Fundera på vilket system som kommer gynna dig bäst.