Just nu när jag skriver den här bloggartikeln befinner jag mig i Bwindi impenetrable national park och Mgahinga Gorilla National Park i Uganda, Afrika. Jag är här och rekognoserar inför en kommande fotoresa för dig till år 2020.

Rekognoseringen har inneburit kontroller av logi och lodger samt val av resvägar. Jag har träffat guider och arrangörer samt rekognoserat för den allra bästa fotoresan till Uganda. Du kan se fram emot en välfylld djur- och fågelresa med fotografering i fokus. Fotografera bergsgorillor i de dimhöljda bergen, fascineras över schimpansen, vår närmaste släkting som vi delar likvärdigt DNA med till cirka 98.5 procent.

Det stora antalet av primater kommer inte gå obemärkt förbi och vi kommer även besöka och fotografera den utrotningshotade arten Guldmarkatta. Arten är utrotningshotad på grund av skogsskövling i dess habitat som idag utgörs av en liten del av södra Uganda.

Förutom primater kommer vi fotografera en av de mest eftersökta fåglarna som ornitologer kan önska sig nämligen träsknosnäbb. Dessa och flera savanndjur inkluderat trädklättrande lejon och en mångfald av fåglar däribland Jätteturako.

En fotoresa med fokus på ekoturism.

Visste du att en femtedel av världens alla däggdjur är utrotningshotade? Detta flaggade IUCN (Internationella Naturvårdsunionen) om 2018. Visste du också att den pågående utrotningen av våra olika arter går uppskattningsvis 1000 gånger snabbare idag än innan människan på olika sätt började exploatera naturen och naturmiljöer?

Det här är siffror som är akuta och djupt skrämmande. Jag tror och hoppas att vi som naturfotografer kan göra skillnad. Detta genom att belysa problemet, presentera djuren till världen i bild, video, text och ljud samt genom att bedriva ekoturism som är så viktig för lokalbefolkningen som bor i de utsatta områdena.

Idag är miljöturism en mycket viktig inkomstkälla för Uganda. Schimpansen som exempel har tidigare betytt ”bushmeat” och pengar, har fått en helt ny betydelse för lokalbefolkningen i Uganda. De kan se hur ekoturismen gynnar deras byar, ekonomi och välstånd. Därmed kommer också en vilja att beskydda djuren och den miljön de lever i. Det här är ekoturism och är en extremt viktig del för att försäkra många av våra arters fortsatta existens.

Utrotningshotade djur i Uganda och ekonomiska medel för bevarande.

Några av de utrotningshotade primaterna (så kallade rödlistade) i Uganda är:

  • Bergsgorilla (akut hotad).
  • Guldmarkatta (starkt hotad).
  • Schimpans (starkt hotad).
  • Ugandan red colobus (hotad)

Det finns fler arter som är rödlistade i Uganda.

Genom att du som naturfotograf kommer till områdena där dessa djur har sina habitat hjälper du även till att bevara dem. Inför fotoresan till Uganda med Fröstad Naturfoto betalar jag ett tillstånd för oss att besöka bergsgorilla, schimpans och guldmarkatta.

Relegationerna för att besöka dessa primater är strikta, framförallt när det kommer till bergsgorillorna med reglerade tider, storlek på grupper och så vidare. Allt för att skydda och bevara bergsgorillorna i sin habitat på bästa sätt. För att kunna skydda exempelvis bergsgorillorna krävs ekonomiska medel. Dessa medel kommer i vågorna av ekoturismen. Genom att vi betalar tillstånd för att se dessa fantastiska djur ger vi också tillbaka till lokalbefolkningen som i sin tur kan fortsätta sitt arbete med artbevarande och främja miljöerna för dessa primater. Pengarna vi som ekoturister ger tillbaka till lokalbefolkningen går givetvis också till fler parkvakter och därmed bättre kontroller och skydd mot tjuvjakt.

Andra åtgärder som Fröstad Naturfoto tar för att främja ekoturism.

  • Jag arbetar med lokala företag och guider.
  • Jag försöker i den mån det är möjligt att boka ekovänliga boenden.
  •  Jag stödjer lokala restauranger och lokala mindre butiker.

När du reser med mig till Uganda år 2020 är du samtidigt med och bidrar med ekonomiska medel till viktiga projekt som värnar lokalbefolkningen.

Våra boenden är lodger och camptents som är ekovänliga där flera har olika hjälpåtgärder insatta mot den lokala befolkningen i området där stöd ges åt till exempel lokala skolor.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!