En del av er använder Instagram, både för att titta på bilder, bli inspirerad och även för att kunna visa upp era egna bilder och berättelser. Vissa har kanske även sett och upplevt att Instagram nu ser annorlunda ut än tidigare? Det handlar både om ditt flöde och hur mycket plats bilder och video tar upp av din mobilskärm.

  1. Instagram fokuserar mer på korta videosnuttar.

Den här trenden har pågått under en längre tid. Instagram går mer och mer mot att vara primärt ett socialt media för video och inte bild. Starten var från början alltid fokuserad kring bild men har succesivt skiftat. Det är därför du ser mer och mer video i ditt Instagramflöde, även sådant du inte har större lust att följa.

  1. Instagrams bilder och video får nya dimensioner.

Det ser ut som att Instagrams bilder och videos får en standarddimension på 9:16. Detta kan jämföras med exempelvis 3:2 eller 2:3 som de allra flesta APS-C och Fullformatskameror har. Här finns också Micro Four Thirds med 4:3 dimensioner.

Varför är detta problematiskt för oss som fotograferar med dedikerade systemkameror? I nedan exempel kommer jag visa varför dessa uppdateringar av Instagram inte gynnar fotografer. Sanningen är att Instagram aldrig har varit särkilt intresserade av att lyfta fram systemkamerans dimensioner seriöst utan har mer koncentrerat sig kring mobilbilder med ett standardformat på 1:1. Det har tidigare fungerat med att vi har behövt beskära våra bilder för att få formatet att anpassas. Det har fungerat men inte optimalt och nu kommer 9:16 vilket försvårar det avsevärt för oss som fotograferar 3:2 eller 2:3.

3:2 – Standardmått för exempelvis de flesta FF & APS-C kamerorna. Detta på grund av sensorns storlek.

1:1 – Instagrams tidigare standardmått för bild och video.

9:16 – Instagrams standardmått för bild och video 2022.

Med ovan exempel förstår du säkert problematiken, då större delen av bilden försvinner om du fotograferar 3:2 och även numera om du fotograferar 2:3 eller 4:3. Lösningen för de som tidigare inte har velat beskära sina bilder i 1:1 har varit att helt enkelt lägga upp 3:2 formatet i ett 1:1 format. Detta resulterade i mindre bildyta för själva bilden men fungerade. Vid måtten 9:16 anser jag personligen att detta ”walkaround” inte fungerar längre.

3. Är det här slutet för Instagram som bildvisningsplattform?

För att göra ett långt svar kort – ja, inom några år. Det kommer säkerligen att gå att posta bilder på plattformen även framöver men dessa kommer att ta upp sådan liten plats i flödet att det knappast kommer att vara värt det. Flödet kommer också helt domineras av video. En annan aspekt är 9:16 formatet som är lite av ”dödstöten” för dedikerade fotografer. Det är omöjligt att göra en bild rättvisa i det här formatet och struntar du i att beskära din bild enligt standardformatet kommer det bli omöjligt att se något av bilden (storleksmässigt) på din mobilskärm. Om det blir så, återstår att se.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!