Under många år har jag utbildat i Lightroom och Photoshop för både privatpersoner och grupper. Många vänder sig till mig för att bli bättre på efterbehandling då kanske framförallt selektiv efterbehandling. En annan stor del behöver hjälp med katalogen i Lightroom, arkivering och struktur i bildflödet.

I det här blogginlägget har jag listat 5 vanliga misstag som jag ser och stöter på ofta.

  • Du drar inte i rätt spakar.

En av de saker som jag ofta ser och hör är att den person som efterbehandlar drar lite på måfå bland spakarna i hopp om att slutresultatet ska bli bra. Du behöver helt enkelt lära dig vad alla olika reglage gör och hur de fungerar i praktiken (även om du inte kommer att använda dem). På detta sätt kan du styra precis dit du vill att bilden ska bli och vet vilka reglage du ska dra i för att uppnå en viss effekt.

  • Du saknar struktur och ett system.

Nej, du är inte ensam. Alla har varit där. Att ha oordning i ditt arkiv handlar ofta om att du inte har någon struktur eller system på ditt bildflöde. Jag har testat många olika system innan jag hittade det som passade mig och givetvis precis som de allra flesta har mitt bildarkiv en gång varit kaotiskt, dock inte längre.

Problemet här är att du har så pass mycket oordning att du helt enkelt missar många bilder som har potential att bli riktigt bra. De kvävs under lager på lager av halvdana bilder som du aldrig kommer att bry dig om. Därför är struktur, system och inte minst urval väldigt viktiga aspekter av din fotografering.

För mycket mättnad.

Ett av de mer klassiska misstagen i efterbehandlingsprocessen är övermättade bilder.

  • Du har för dålig kunskap.

Jag känner väldigt många duktiga naturfotografer, men jag känner bara en handfull som är riktigt bra med efterbehandlingsverktygen. Notera här att jag med efterbehandling inte pratar om manipulering vilket är ett helt annat ämne. Det är en konst att efterbehandla sina bilder så att de lyfter det där sista steget från att vara bra till att bli riktigt bra.

Kunskap om efterbehandling är överlag riktigt dålig bland naturfotografer. Lär du dig att efterbehandla som en naturlig del i det fotografiska flödet distanserar du dig mot många andra fotografer.

  • Lagom är bäst.

Jag säger det på varje kurs, efterbehandlingen ska vara så subtil att betraktaren inte ska se att du har efterbehandlat bilden. Du kan inte göra en dålig bild bra igen i efterbehandlingen men du kan göra en bra bild ännu bättre.

Mycket av den efterbehandling som jag gör som hjälper till att lyfta mina bilder är den selektiva efterbehandlingen.

  • Visualisera.

Alldeles för många som efterbehandlar sina bilder har inget mål eller riktning med sin efterbehandling. De kan vara väldigt noggranna och precisa med att visualisera själva fotoögonblicket men är mycket sämre att visualisera slutresultatet som blir efter bildbehandlingen.

Eftersom vi idag arbetar nästan uteslutet helt digitalt är efterbehandlingen en naturlig del i det fotografiska flödet fram till en slutgiltig bild. Därför måste du också kunna visualisera denna del av fotoprocessen.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!