Här nedan följer en kort text där jag beskriver mina tankar kring den personliga berättelsen.

För er som har rest med mig tidigare vet att jag ofta tjatar om att skapa berättelser med dina bilder. De här personliga berättelserna blir mer långlivade för dig själv och är mer intressant för en publik än enskilda snygga bilder.

Idag finns det ett bildflöde utan dess like på sociala medier, hemsidor, tv och i diverse magasin. Varje dag överöses vi av den ena fantastiska bilden efter den andra. Med införandet av den digitala bilden och möjligheten till efterbehandling har våra naturbilder aldrig sett bättre ut eller varit mer skarpa.

Det finns väldigt många fina bilder där ute och tillika många duktiga fotografer. De har många fantastiska bilder att visa upp men sällan en berättelse att förtälja.

”Tell the story”.

I denna uppkopplade värld med snabba bildflöden och massuppladdningar tappar vi snart intresset för de enstaka bilderna. Idag törstar vi efter innehåll, något att lära oss eller att lyssna på en berättelse som berättas. Det är här de personliga berättelserna gör sin entré och ger oss något annorlunda.

Jag anser att det idag är viktigt att tänka på vad du fotograferar och vad du vill berätta med dina bilder. Använd dig av bilder som kan kompletteras med text för att skapa dina personliga berättelser.

Vad är en personlig berättelse?

Vad innehåller då den här personliga berättelsen som jag tjatar om? Den personliga berättelsen kan både vara stor och liten. Den kan handla om när du fotograferade en skör orkidé på Gotlands allvar eller när du i flera veckor låg ute i bushen för att få den bästa bilden på gepard.

Huvudsyftet med den personliga berättelsen är att genom bilder och text berätta något av värde till de människor som ska ta del av din berättelse. Inte bara visa upp fina bilder utan någon mer kontext eller djupare innehåll.

Blanda bilder, text, video och ljud.

Varför ska vi som naturfotografer och berättare endast använda oss av stillbilder? Det viktigaste för oss som naturfotografer, måste enligt min mening vara att både undervisa och underhålla. När vi ser på den utvecklingen som har skett inom medier bara de senaste 10 åren måste också vi se framåt för att skapa bättre och mer underhållande personliga berättelser. Implementera därför både bilder, text, ljud och video till dina berättelser.

Idag törstar vi efter innehåll.

Det här är en högst personlig åsikt men jag törstar också efter innehåll. Framförallt i ny publicerade naturfotoböcker. Jag tycker att det är viktigt att vi som naturfotografer tar tag i taktpinnen och visar vägen för att kunskap är vägen mot målet med naturfotografin. Vi ska vara pålästa om områdena-, djuren-, fåglarna eller växterna som vi fotograferar.

Dagens naturfotoböcker tenderar att förlita sig på enstaka fantastiska bilder och ingen mer fördjupning. Jag vill se flera nya böcker som givetvis fortfarande har kvar de fantastiska bilderna men som kompletterar dessa med empirisk kunskap om natur och djur, det behövs verkligen idag.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!