Stativet är din bästa vän – åtminstone när det gäller landskapsfotografi. När det kommer till att fotografera däggdjur och fåglar använder jag personligen sällan stativ. Detta av flera anledningar, men de två största är att jag blir begränsad i min rörlighet (vilket är en fördel med att använda stativ för landskapsfotografering) och att jag sällan arbetar med långa slutartider när motivet är stillastående. Om jag behöver använda långa slutartider gör jag det nästan alltid utan stativ när jag panoramafotograferar.

Med det sagt, använder jag nästan alltid stativ när jag ska fotografera landskap. Jag har märkt att många lämnar stativet hemma när de ger sig ut för att fotografera landskap, varför? Jag tror att det kan bero på flera faktorer, men de tre jag tänkte beröra är:

  • Oförståelse för användningen av stativet
  • Otymplighet och vikt
  • Brist på tillräcklig erfarenhet
Oförståelse för användningen av stativet
  • Långa exponeringstider, ofta tillsammans med ett ND-filter

Bildstabiliseringen är inte tillräcklig för att hantera exponeringar som sträcker sig över flera sekunder. Många av mina mest imponerande landskapsbilder har tagits med hjälp av stativ och ett ND-filter med exponeringstider på cirka 10-15 sekunder. Det är dock värt att notera att om du fotograferar landskap med snabba slutartider kan fördelen med stativet vara mindre påtaglig.

Jag tror att en av anledningarna till att många lämnar stativet hemma kan vara att de helt enkelt inte använder det tillräckligt ofta.

  • Noggrannare komposition

Även om det är möjligt att vara noggrann vid handhållen fotografering av landskap är jag övertygad om att användningen av ett stativ leder till bättre kompositioner. Genom att använda ett stativ kan du ta dig tid att skapa en genomtänkt och välbalanserad bild med noggrant valda element. Dessutom gör användningen av stativ dig mer uppmärksam på störande element och objekt som kan tränga in i bildens kanter.

  • Focusstackning med en dominerande förgrund

Även om du använder en extremt liten bländare som till exempel f/16 kommer du fortfarande inte att uppnå skärpa genom hela bilden när du arbetar nära dina förgrunder. Förgrunder är avgörande för att skapa djup i dina landskapsbilder, särskilt när du fotograferar med vidvinkelobjektiv och ännu mer när du använder kortare brännvidder. Bristen på skärpa från förgrund till bakgrund (om det inte är avsiktligt) är ett vanligt problem inom landskapsfotografi. Det kanske inte är uppenbart i dina bilder på sociala medieplattformar som Facebook eller Instagram, men det blir mycket tydligt om du visar dina bilder på en 4K-skärm eller i utskrifter.

  • HDR (inte helt självklart)

Ett stativ kan vara till stor hjälp när du arbetar med scener som har stora kontraster mellan ljusa och mörka områden och kräver HDR-teknik (High Dynamic Range, där flera bilder med olika exponeringar kombineras). Eftersom bilderna måste tas från samma vinkel och inte ha stora avvikelser i sidled eller höjd är ett stativ ett användbart verktyg.

Med det sagt har de flesta moderna kameror idag en imponerande dynamisk omfångsförmåga, vilket innebär att om du inte fotograferar en scen med extremt höga kontraster klarar du dig oftast med endast en exponering. Du kan även ta tre bilder för HDR-handhållet om du kan hålla kameran tillräckligt stilla. Moderna bildredigeringsprogram är också mycket duktiga på att justera och matcha de olika exponeringarna. Men för att lyckas behöver du ha en snabb

  • Video

Om vi bortser från stillbildsfotografering ett ögonblick, är stativet en oerhört viktig utrustning när du skapar video. En skakig video kan göra skillnaden mellan en produktion som känns genomtänkt och professionell och en som inte gör det. Genom att använda ett stativ får du en stabil video. Om du dessutom använder ett videohuvud kan du göra jämnt rörelser som panoreringar och tiltningar i din videoproduktion. Även om det finns många olika hjälpmedel för videofotografering, inklusive gimbals, drönare, och videoskener, anser jag att stativet utgör grunden för alla videoproduktioner på amatörnivå.

  • Timpelapse, motionlapse & hyperlapse

För att skapa timelapse, motionlapse eller hyperlapse krävs det att kameran hålls stilla och stabil, idealiskt på ett stativ. Dessa tekniker innebär tidsförskjutna sekvenser av bilder för att skapa videor med olika former av rörelseeffekter.

Otympligt och tungt

En nackdel med stativ är deras tyngd och otymplighet när du tar dem med dig ut i naturen eller på fotoresor. Vissa kombinationer av stativ och kulleder kan vara särskilt tunga och klumpiga, som min huvuduppsättning med Uniqball Kolfiberstativ IQ3P 40.4 och Uniqball 45XC-1 kulled, som jag främst använder för videoproduktion eller när jag vet att jag kommer att vara stationär, till exempel i ett fotogömsle.

Lyckligtvis finns det många bra och lättviktiga alternativ tillgängliga! Personligen föredrar jag att använda 3 Legged Thing kolfiberstativ Billy tillsammans med den minsta Uniqball 35X. Detta är ett relativt lätt stativsystem som passar mig bra. Självklart finns det många liknande alternativ på marknaden för den som söker efter något liknande.

Inte tillräckligt med erfarenhet

Jag tror att en av anledningarna till att många lämnar stativet hemma kan vara att de helt enkelt inte använder det tillräckligt ofta. Om du sällan sätter upp, monterar ner och viker ihop ditt stativ, blir det alltid en utmaning varje gång du behöver göra det. Genom att integrera användningen av stativet i din fotograferingsrutin och träna på att bli bekant med det kommer du att öka din erfarenhet och kunna dra nytta av alla fördelar som ett stativ kan erbjuda. Det handlar om att göra det till en naturlig del av din fotografering istället för att betrakta det som en extra börda att hantera.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!