Att resa med kamerautrustning kan vara en källa till oro för många resenärer. Dessa tekniska prylar är ofta dyra och risken för skador eller förlust under transport, särskilt om bagaget måste checkas in, är alltid närvarande. I denna artikel delar jag med mig av några praktiska råd för att underlätta resan och skydda din kamerautrustning, baserat på min erfarenhet av att resa både med bil och flyg.

1. Undvik att checka in din kameraväska

Det bästa sättet att skydda din kamerautrustning är att undvika att checka in den. Försök alltid att ha den som handbagage för att minimera risken för skador till följd av stötar och hantering av bagagepersonal. När du reser med kameror och tillbehör som handbagage, var vänlig och förklara för flygpersonalen vad du bär med dig och varför det är viktigt för dig att ha det som handbagage. En vänlig och samarbetsvillig attityd kan ofta underlätta situationen.

2. Använd hårda väskor vid incheckning

Om du har mycket kamerautrustning som inte får plats i din vanliga fotoväska eller om den överstiger flygbolagens dimensioner och viktgränser, överväg att använda hårda väskor för att checka in delar av din utrustning. Dessa väskor är konstruerade för att tåla hårda stötar och finns i olika storlekar och former. Kom ihåg att även om hårda väskor kan skydda din utrustning från fysiska skador, finns det alltid en risk för stöld.

Exempel på hårdväskor för din kamerautrustning finner du här: https://www.scandinavianphoto.se/vaskor/skyddsvaskor-hard-case , notera dock att det finns massor med olika tillverkare och återförsäljare av hårdväskor med olika dimensioner – även riktigt små.

En praktisk lösning för att skydda dina objektiv är att använda gamla strumpor.

3.  Återanvänd strumpor för extra skydd

En praktisk lösning för att skydda dina objektiv är att använda gamla strumpor. Ofta försvinner ett av paren mystiskt vid tvätt, men istället för att irritera dig kan du använda dem för att skydda din kamerautrustning. Placera strumpor över både den främre och bakre delen av objektivet för att hålla objektivlocken på plats och skydda linsen. Du kan också rulla ihop strumporna och placera dem mellan olika objektiv för att förhindra att de kolliderar och skadas under transporten.

Genom att följa dessa tips och tricks kan du minska risken för skador och förlust av din värdefulla kamerautrustning under resan. Kom ihåg att vara förberedd och ta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att säkerställa att din utrustning är väl skyddad vid varje steg av resan.

4. Köp en fotoväska med avtagbar innerväska

Ett oumbärligt tips som jag ofta delar med mina resenärer under mina fotoresor runt om i världen är att välja en fotoväska med en avtagbar innerväska. Detta är en smart lösning för att undvika att din kamerautrustning behöver checkas in under resan. Vanligtvis är det inte vikten utan snarare storleken på väskan som kan leda till att den måste checkas in på fullbokade flyg. Dock är det alltid bäst att hålla sig inom det maxvikt som flygbolaget specificerar för handbagaget.

Om du befinner dig i situationen att din fotoväska måste checkas in, är det en trygghet att kunna ta ut innerväskan med din kamerautrustning, vilken oftast tar mindre plats, och ha den med dig under sätet framför dig under resan.

Två exempel på fotoväskor som erbjuder denna flexibilitet är F-stop och Peak Design. Genom att välja en sådan väska kan du vara säker på att din kamerautrustning är skyddad och inom räckhåll under hela resan.

5. Använd elastiska buffar som linskydd

Det här är ett användbart tips när du ska ut på äventyr med stora objektiv med en större diameter på frontlinsen. Till skillnad från övriga tips är detta specifikt för användning när du har nått din destination. Det är särskilt viktigt för objektiv som inte har ett traditionellt linsskydd utan istället ett stort linskydd av hårt tygmaterial, som exempelvis linsskyddet till Sony 400 2,8 GM. Under transport rekommenderar jag alltid att använda det anpassade linsskyddet för dessa stora objektiv, men de kan vara otympliga när du behöver skydda din lins i miljöer med snår och kvistar. Montering av skyddet tar både tid och plats.

Det är här de elastiska buffertarna kommer till nytta. De är elastiska, enkla att sätta på och skyddar din lins mot repor under ditt utomhusäventyr.

Dessutom finns många buffertar tillgängliga i kamouflagemönster, vilket gör att du kan använda dem för att kamouflera ditt objektiv om du har ett starkt vitt lysande objektiv – eller för er som har mörka objektiv med en vit buffert på vintern.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!