Du kanske tittar på andra fotografer och känner en viss avund till deras fantastiska fotografier av naturen. Istället för att fundera för mycket över varför du inte får till dina bilder rätt kanske de här 4 råden kan vara en pytteliten bit på vägen.

  • Ge det lilla extra & vandra lite längre!

Min erfarenhet som professionell naturfotograf är att detta släkte ibland är lite bekväma och trötta. Man undviker gärna att gå långt i onödan med tung kamerautrustning och är bekväm av sig. Om du istället tänker motsatsen och vandrar den där lilla extra sträckan, eller går det där extra varvet kring motivet så kan du lätt skilja dig från mängden.

  • Filosofera på en stubbe.

Det har sagts många gånger förr men få gör det. När du kommer till en plats där du ska fotografera landskap, fundera en stund på vad som gör denna plats speciell. Är det träden, vattnet, sanden, utsikten, berget eller ljuset. Något har fångat din uppmärksamhet, avvik inte från platsen innan du vet vad det är och du har fotograferat det!

  • Tro på dig själv!

Jag möter ofta duktiga landskapsfotografer som verkligen producerar högklassigt material. Ändå är det ingen som har hört talas om dem eller har sett deras bilder. Jag tror att de allra flesta fotografer som produceras bilder vill att dessa ska bli uppskattade av andra människor vare sig det gäller främlingar, bekanta eller familj.

Det som hindrar dem är enligt min mening en tro på sig själva. De vågar inte tro på att de har utvecklats. Nybörjare har ofta ett helt annat sätt att se på saken, de har istället ofta övertro på sig själva, eftersom de inte alltid har lärt sig grunderna. Att inte tro på sig själv tenderar att drabba de ambitiösa och duktiga amatörfotograferna.

  • Skaffa dig en mentor

En mentor kan vägleda dig i din utveckling mot att bli en bättre fotograf. Mentorns uppgift kan vara att se över ditt bildarkiv komma med konkreta förslag på hur dina bilder kan bli bättre eller lära dig kameratekniker från grunden. Jag skulle vilja jämföra dagens kursverksamhet som ett sätt att få en mentor. Exempelvis ser jag på Fröstad Naturfoto en möjlighet för dig att gå skräddarsydda naturfotokurser och resor med mig som mentor. Jag tror på det långsiktiga mentorskapet och arbetar hela tiden för att nå detta mål.