Så länge som du inte producerar svart-vita landskapsbilder är färg extremt viktigt för en bild. Inte bara hur mättad eller omättad färgen är utan också hur färgen tillför bilden något. Det finns helt enkelt färger som passar bättre ihop med andra och vice versa.

Hur kan vi då ta reda på vilka färger som passar i symbios med varandra. Svaret är med ett färghjul. Färghjulet kan visa dig exempelvis komplementära färger och närliggande färgkombinationer. Exempelvis är lila och grön som är komplementära med varandra. Ett annat exempel har samma färgsammanfattning som vår svenska flagga, gult och blått. Ett färghjul finns att köpa analogt på välsorterade kamerahandlare men kan likaväl användas digital i exempelvis mobiltelefonen.

Adobe Color CC

Adobe, företaget som ger ut bland annat Lightroom och Photoshop har en nättjänst som heter Adobe color CC och är tillgängligt för alla som har ett konto hos Adobe. Här kan du se vilka färger som är i symbios med andra och på det sättet välja ut de naturscener du ska fotografera.

Bland annat kan du sortera färger utifrån komplementära färger, triad, sammansatt m.fl. Du kan lära dig mer om de olika funktionerna i Adobe Color CC via denna länk: https://helpx.adobe.com/photoshop/using/adobe-color-themes.html

Minimalism är bra

Ni vet vid det här laget att jag förespråkar minimalism i mina landskapsbilder. Inte minimalism i färg men i utförande gällande både motiv och färgskala. Att endast använda sig av eller hitta naturscener med endast ett fåtal färgkombinationer brukar vara väldigt lukrativt för att skapa en bra landskapsbild. Tänk en färg och upp till tre olika färgnyanser utifrån färghjulet.

Här finns det självklart inga rätt eller fel utan handlar mycket om vad du själv gillar. Nu har du dock fått några tips på vägen att börja experimentera med. Lycka till!

Adobe color finner du på:

https://color.adobe.com/