fbpx

30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf

2019-01-03T21:51:50+00:00

Genom att läsa en av mina e-böcker: 30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf kan du få tips på hur du ska tänka och ta bättre landskapsbilder. Nedan följer några tips från boken som du kan ta med dig på nästa fototur! Vill du ha denna e-bok gratis så är det enda du behöver göra att prenumerera på mitt nyhetsbrev! Då får du dessutom exklusiva erbjudanden och tips om nya resmål samt kurser!

Jag vill ha denna e-bok nu!

30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf

Genom att läsa en av mina e-böcker: 30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf kan du få tips på hur du ska tänka och ta bättre landskapsbilder. Nedan följer några tips från boken som du kan ta med dig på nästa fototur! Vill du ha denna e-bok gratis så är det enda du behöver göra att prenumerera på mitt nyhetsbrev! Då får du dessutom exklusiva erbjudanden och tips om nya resmål samt kurser!

Köp den bästa kamerautrustningen du har råd med!

Nej, prylarna är verkligen inte allt! Däremot bör du köpa den bästa kamerautrustningen du har råd med. Ju bättre kamera och objektiv desto enklare blir det att skapa bra bilder. För landskapsfotografi föreslår jag en kamera som kan producera stora högupplösta filer. Den ska också vara lätt att bära med sig. Exempelvis när du vandrar i fjäll eller skog.

Men investera ännu mer i kurser & resor.

Dessvärre blir du inte en bättre landskapsfotograf för att du köper en dyr kamera. Försök att prioritera upplevelser framför teknik. Gå en landskapsfotokurs eller res någonstans i världen eller Sverige där du tror att du kommer att få med dig bra bilder hem!

Landskapsfoto dolomiterna. Alpenglow

Dolomiterna, Italien 2017.

Var inte rädd!

Tänk inte så mycket på din utrustning när du är ute i fält och fotograferar. Var försiktig men behandla inte din kamera och objektiv som det skulle vara dina barn. Kameran är till för att användas och är endast ett redskap som du använder för att dokumentera eller skapa fotografier av landskap. Detta oberoende av om det står Canon, Nikon eller Sony på kameran. Lägg inte ner din kamera i väskan igen efter att du har tagit en bild. Det är bättre att vara förberedd med den runt axeln och linslocket behöver du endast montera på när du packat klart och ska åka hem för dagen.

Arbeta med motivet.

Det mest grundläggande felet jag ser landskapsfotografer göra är att de inte jobbar tillräckligt mycket med motivet. De hukar sig inte ner, de går inte runt objektet och de lägger sig inte platt på mage. De testar inte olika brännvidder och de stannar inte tillräckligt länge för att faktiskt se. Att fotografera motiv i ett landskap kräver att du arbetar med motivet. Ibland har du kanske tur och ”sätter bilden” direkt men min erfarenhet säger att hårt arbete alltid lönar sig!

Låt det ta tid!

Nummer elva betonar det här med att ett motiv oftast kräver sin tid. Det är få fotografer som jag känner som verkligen har tid eller ro i kroppen för att skapa riktigt, vad jag anser, intressanta och fantasieggande landskapsbilder. Mycket tror jag beror på att de inte ser alla potentiella motiv, uppbyggnadsstenar i landskapet eller en spännande linje eller formation. De flesta har helt enkelt för bråttom att fingra på avtryckaren

Glöm inte efterbehandlingen!

Det finns många duktiga naturfotografer där ute i vårt avlånga land. Dessvärre är bristen på kunskap och eftertänksamhet i efterbehandlingen stor! Det har jag sett som har anordnat kurser i Lightroom och Photoshop i över sex år. Min expertis visar att det allra största glappet mellan att vara en duktig landskapsfotograf och en medioker ligger just i efterbehandlingen. Jag anser att fotografering idag är 50% ute i fält och 50% i bildredigeringen. Det ska dock ske subtilt och endast förstärka ett redan bra fotografi.

Fulufjället 2018

Gå ett steg längre och häng med på workshop till Fulufjället i höst! Vi är redan flera anmälda men än så länge finns det flera platser kvar!

Jag vill läsa mer om denna workshop i Fulufjället!

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok “30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
  • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
  • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
  • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..