Genom att läsa en av mina e-böcker: 30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf kan du få tips på hur du ska tänka och ta bättre landskapsbilder. Nedan följer några tips från boken som du kan ta med dig på nästa fototur! Vill du ha denna e-bok gratis så är det enda du behöver göra att prenumerera på mitt nyhetsbrev! Då får du dessutom exklusiva erbjudanden och tips om nya resmål samt kurser!

30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf

Genom att läsa en av mina e-böcker: 30 tips – Bli en bättre landskapsfotograf kan du få tips på hur du ska tänka och ta bättre landskapsbilder. Nedan följer några tips från boken som du kan ta med dig på nästa fototur! Vill du ha denna e-bok gratis så är det enda du behöver göra att prenumerera på mitt nyhetsbrev! Då får du dessutom exklusiva erbjudanden och tips om nya resmål samt kurser!

Köp den bästa kamerautrustningen du har råd med!

Nej, prylarna är verkligen inte allt! Däremot bör du köpa den bästa kamerautrustningen du har råd med. Ju bättre kamera och objektiv desto enklare blir det att skapa bra bilder. För landskapsfotografi föreslår jag en kamera som kan producera stora högupplösta filer. Den ska också vara lätt att bära med sig. Exempelvis när du vandrar i fjäll eller skog.

Men investera ännu mer i kurser & resor.

Dessvärre blir du inte en bättre landskapsfotograf för att du köper en dyr kamera. Försök att prioritera upplevelser framför teknik. Gå en landskapsfotokurs eller res någonstans i världen eller Sverige där du tror att du kommer att få med dig bra bilder hem!

Landskapsfoto dolomiterna. Alpenglow

Dolomiterna, Italien 2017.

Var inte rädd!

Tänk inte så mycket på din utrustning när du är ute i fält och fotograferar. Var försiktig men behandla inte din kamera och objektiv som det skulle vara dina barn. Kameran är till för att användas och är endast ett redskap som du använder för att dokumentera eller skapa fotografier av landskap. Detta oberoende av om det står Canon, Nikon eller Sony på kameran. Lägg inte ner din kamera i väskan igen efter att du har tagit en bild. Det är bättre att vara förberedd med den runt axeln och linslocket behöver du endast montera på när du packat klart och ska åka hem för dagen.

Arbeta med motivet.

Det mest grundläggande felet jag ser landskapsfotografer göra är att de inte jobbar tillräckligt mycket med motivet. De hukar sig inte ner, de går inte runt objektet och de lägger sig inte platt på mage. De testar inte olika brännvidder och de stannar inte tillräckligt länge för att faktiskt se. Att fotografera motiv i ett landskap kräver att du arbetar med motivet. Ibland har du kanske tur och ”sätter bilden” direkt men min erfarenhet säger att hårt arbete alltid lönar sig!

Låt det ta tid!

Nummer elva betonar det här med att ett motiv oftast kräver sin tid. Det är få fotografer som jag känner som verkligen har tid eller ro i kroppen för att skapa riktigt, vad jag anser, intressanta och fantasieggande landskapsbilder. Mycket tror jag beror på att de inte ser alla potentiella motiv, uppbyggnadsstenar i landskapet eller en spännande linje eller formation. De flesta har helt enkelt för bråttom att fingra på avtryckaren

Glöm inte efterbehandlingen!

Det finns många duktiga naturfotografer där ute i vårt avlånga land. Dessvärre är bristen på kunskap och eftertänksamhet i efterbehandlingen stor! Det har jag sett som har anordnat kurser i Lightroom och Photoshop i över sex år. Min expertis visar att det allra största glappet mellan att vara en duktig landskapsfotograf och en medioker ligger just i efterbehandlingen. Jag anser att fotografering idag är 50% ute i fält och 50% i bildredigeringen. Det ska dock ske subtilt och endast förstärka ett redan bra fotografi.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!