En fråga gällande Lightroom och säkerhetskopiering jag fick i helgen var att om man låter Lightroom säkerhetskopiera när programmet avslutas, säkerhetskopieras då även dina bilder?

Svaret är nej. Lightrooms backup som triggas igång när du avslutar programmet säkerhetskopierar endast katalogen, inte dina fysiska filer på hårddisken. Tänk på att de bilder som du ser i Lightroom endast är en spegling av de bilder som ligger på din hårddisk. Med andra ord ligger inga bilder i Lightroom, endast förhandsvisningar (thumbnails) av bildfilerna.

Så vad är det som säkerhetskopieras?

Om det inte är bildfilerna som säkerhetskopieras vad är det då? Katalogen nämnde jag men vad innehåller den och varför är det viktigt att kontinuerligt säkerhetskopiera den?

Katalogen innehåller alla de inställningar du har gjort i Lightroomkatalogen:

  • Alla dina redigeringar.
  • Alla dina arkiveringsstämplar (flaggor, etiketter, stjärnmarkeringar m.m.)

Jag tycker att du ska ta som vana att alltid säkerhetskopiera din katalog efter att du har gjort större ändringar i Lightroom.

Glöm inte att säkerhetskopiera dina bilder.

Precis som jag beskrev tidigare är inte säkerhetskopieringen i Lightroom detsamma som att säkerhetsuppdatera dina bildfiler på din hårddisk. Glöm inte att du måste ha en bra backuplösning även för dina bilder på din disk. Läs det här blogginlägget som jag skrev förra veckan för att veta mer: …..

Radera gamla säkerhetsuppdateringar.

Varje gång du gör en säkerhetskopia på katalogen skrivs den gamla säkerhetskopian inte över. Det läggs alltså fler backuper av katalogen efter varandra. Oftast är det den senaste säkerhetskopieringen du vill spara, försök därför att hålla mappen där dina säkerhetskopieringar läggs uppdaterad. Släng de gamla backupfilerna av katalogen som annars bara ligger och skräpar samt tar upp diskutrymme.

Såhär säkerhetskopierar du din Lightroom katalog.

Såhär säkerhetskopierar du din Lightroomkatalog.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Ny fotoinspiration i din brevlåda varje tisdag!

Bevaka även alla nya workshops & fotoresor från Fröstad Naturfoto.

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf, helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.

Om du vill ha ännu mer fotoinspiration, guider, råd och tips om naturfotografering ska du följa och prenumerera på min videokanal på Youtube. Varje onsdag klockan 20:00 kommer ett nytt avsnitt.

Prenumerera på min Youtubekanal.