En fråga gällande Lightroom och säkerhetskopiering jag fick i helgen var att om man låter Lightroom säkerhetskopiera när programmet avslutas, säkerhetskopieras då även dina bilder?

Svaret är nej. Lightrooms backup som triggas igång när du avslutar programmet säkerhetskopierar endast katalogen, inte dina fysiska filer på hårddisken. Tänk på att de bilder som du ser i Lightroom endast är en spegling av de bilder som ligger på din hårddisk. Med andra ord ligger inga bilder i Lightroom, endast förhandsvisningar (thumbnails) av bildfilerna.

Så vad är det som säkerhetskopieras?

Om det inte är bildfilerna som säkerhetskopieras vad är det då? Katalogen nämnde jag men vad innehåller den och varför är det viktigt att kontinuerligt säkerhetskopiera den?

Katalogen innehåller alla de inställningar du har gjort i Lightroomkatalogen:

  • Alla dina redigeringar.
  • Alla dina arkiveringsstämplar (flaggor, etiketter, stjärnmarkeringar m.m.)

Jag tycker att du ska ta som vana att alltid säkerhetskopiera din katalog efter att du har gjort större ändringar i Lightroom.

Glöm inte att säkerhetskopiera dina bilder.

Precis som jag beskrev tidigare är inte säkerhetskopieringen i Lightroom detsamma som att säkerhetsuppdatera dina bildfiler på din hårddisk. Glöm inte att du måste ha en bra backuplösning även för dina bilder på din disk. Läs det här blogginlägget som jag skrev förra veckan för att veta mer: …..

Radera gamla säkerhetsuppdateringar.

Varje gång du gör en säkerhetskopia på katalogen skrivs den gamla säkerhetskopian inte över. Det läggs alltså fler backuper av katalogen efter varandra. Oftast är det den senaste säkerhetskopieringen du vill spara, försök därför att hålla mappen där dina säkerhetskopieringar läggs uppdaterad. Släng de gamla backupfilerna av katalogen som annars bara ligger och skräpar samt tar upp diskutrymme.

Såhär säkerhetskopierar du din Lightroom katalog.

Såhär säkerhetskopierar du din Lightroomkatalog.

Öppna videon direkt via Youtube.

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me