fbpx

Ett renare gränssnitt i Lightroom Classic CC – Såhär gör du!

2019-03-12T12:47:59+00:00

Jag har utbildat i Lightroom (numera Lightroom Classic CC) och Photoshop i över 6 år. Jag har haft både helt nybörjare i programvaran till professionella naturfotografer. En sak jag har märkt framförallt hos amatörfotograferna är att man arbetar med laptops som ofta har en ganska så liten bildupplösning. Givetvis är det inga problem att arbeta med Lightroom på en laptop med mindre upplösning men bildfönstret tenderar att bli väldigt hoptryckt.

Lightroom Classic CC med alla verktygsfälten uppe.

Verktygsfälten.

Med andra ord blir bildytan som du ska redigera på ganska så liten vilket i sin tur betyder att det blir svårare att arbeta med selektiva förändringar i en bild. Boven i dramat är verktygsfälten längst upp, längst ner, längst till vänster och längst till höger i gränssnittet. Verktygsfälten innehåller alla dina redigeringsverktyg och olika verktyg för arkivering samt ”grid”. De är således ett måste, men de kan anpassas.

Du kan anpassa de här fyra verktygsfälten i Ligtroom efter tycke och smak och för att skapa större bildyta för din markerade bild i efterbehandlingsprocessen.

  • Om du högerklickar någonstans på verktygsfältet får du upp tre val:
  1. Dölj/visa automatiskt.
  2. Dölj automatiskt.
  3. Manuell.

Vad de här tre valen gör är att du kan styra vilka verktygsfält som ska synas eller vara dolda.

Dölj/visa automatiskt.

När du för muspekaren över ett av verktygsfälten där dölj/visa automatiskt är ikryssat visas endast verktygsfältet när du för muspekaren över den. Så fort du lämnar verktygsfältet stängs det ner automatiskt.

Dölj automatiskt.

Fungerar nästan likadant som dölj/visa automatiskt. Det enda som är skillnaden är att du måste klicka på pilen på verktygsfältet för att den ska öppnas. Det räcker med andra ord inte bara att dra muspekaren över verktygsfältet utan du måste också klicka med vänster musknapp.

Manuell.

Med manuell så styr du helt själv verktygsfälten genom att både klicka och stänga. Inget av verktygsfälten stängs eller öppnas automatiskt.

Lightroom Classic CC i framkalla fliken med enbart arbetsverktygen till höger öppna.

Synkronisera med motsatt panel.

Det finns ytterligare ett val att göra och det är ”synkronisera med motsatt panel”. Vad detta betyder är att om du kryssar i att verktygsfältet ska göra det får du samma inställning mot den motsatta panelen på andra sidan. Inte konstigare än så.

Skräddarsy som du vill.

Med hjälp av dessa olika val kan du skräddarsy alla verktygsfält under ”bibliotek” och ”framkalla”. Olika verktygsfält kan ha olika inställningar till de som passar dig bäst.

Du får ett renare, snyggare och enklare Lightroom efter ditt tycke och smak. Arbetar du mycket på en laptop med låg upplösning är det också en praktisk viktig inställning.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Bevaka alla nya fotoresor & workshops!

Ny fotoinspiration med artiklar & video varje tisdag.

När du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf helt gratis!

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.

Fröstad Naturfoto

Jag heter Niklas Virsen och är ägare, kurs- och reseledare för Fröstad Naturfotografi. Jag har en lång erfarenhet av naturfotografiska workshops, efterbehandlingskurser och guidning. Jag är medlem i svenska föreningen Naturfotograferna/N och är svensk Olympusambassadör. Jag älskar naturfotografi och natur – något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut naturfotografi, både som grundkurser och mer avancerade fördjupningskurser. Mina workshops och resor präglas av pedagogiskt lärande och praktiskt kunnande, ofta med kreativa inslag. Boka din fotoresa eller naturfotokurs hos mig! Mina tjänster är professionella, personliga och prisvärda!

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
  • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
  • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
  • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..