Jag förbereder mig nu med workshops, kurser och fotoresor inför slutet av året 2020 och 2021. Det är dags att börja att se framåt igen. Vi behöver det och världen behöver det just nu.

Jag har skrivet flera artiklar som handlar om utbrottet av Covid-19 och hur dess framfart lamslagit hela ekoturismen på den afrikanska kontinenten och i världen. Även hur det påverkar mina samarbetspartners i Europa – bland annat i Italien och Nederländerna.

Här är några av dem:

På den afrikanska kontinenten ser det mörkt ut, där endast ett fåtal länder har valt att öppna sina gränser igen. Det hårdaste slaget för den enskilda personen eller familjen är inte sjukdomen i säg utan de problem som viruset medför rent ekonomiskt, exempelvis för att inte behöva svälta ihjäl eller att ge sina barn mat på bordet. Situationen är verkligen kritisk och senast igår fick jag e-post från en av mina guider i Uganda, där all inkomst helt har strypts och till skillnad från Sveriges skyddsnät finns där ingenting att ta hjälp av. Vi ska vara glada att vi bor i ett så bra land som Sverige.

Nu flaggar även olika nyhetsmedia om att tjuvjakten i världen på våra mest sårbara arter ökar, däribland bergsgorillan. Pengarna som ekoturismen brukar förse skyddsprojekt och skydd av viktiga biotoper samt arter kommer inte längre fram. Det finns helt enkelt inga resurser kvar snart för att bibehålla skyddet för dessa naturområden. Tjuvskyttarna blir också alltmer aggressiva nu när det inte finns besökare i nationalparkerna eller lika många vakter som skyddar och bevakar.

Om du vill läsa mer om problematiken med utebliven ekoturism rekommenderar jag denna artikel:

Så jag tycker att det är hög tid att blicka framåt och hjälpas åt för att göra världen bättre igen. Bland annat gäller det i allra högsta grad att försöka att kicka igång ekoturismen till de mest utsatta länderna i vår värld igen.

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me