Tack & lov har jag flera privatkurser, kurser & workshops här hemma i Sverige, men det kommer bli extremt svårt för de reseföretag som mestadels satsar på utländska resor. 800,000 småföretag som är enskild firma får i dagsläget ingen hjälp från regeringen, de står helt utanför de krispaket som hitintills har presenterats.

Nu anser jag att det är hög tid att börja fundera över hur vi ska kunna få de ekonomiska hjulen att börja rulla igen och detta för alla branscher. I mina ögon är det minst lika viktigt som att begränsa smittans spridning. Ingen av oss gammal eller ung vill leva i en djup ekonomisk depression och de val som våra politiker gör idag kan påverka kommande generationer. Massarbetslöshet, företag som går i konkurs, drömmar slås i bitar, djup ekonomisk kris, stängda gränser och misstroende mot andra människor och kulturer. Vi måste lyckas att göra två saker samtidigt – skydda våra riskgrupper och få ekonomins hjul att rulla igen. I allra högsta grad gäller detta även på EU nivå.

Guider & park rangers drabbas hårt av stängda gränser och när ekoturismen stannar av.

Än mer orolig är jag för de som kommer att få ta den största smällen, som alltid, de allra fattigaste länderna där deras regeringar också stänger gränsen för ekoturismen. Det kommer att slå hårt på samhällena i de fattigaste länderna som är helt beroende av ekoturismen. Våra viktigaste biotoper, regnskogar och utrotningshotade arter kommer att bli exponerade för skövling och tjuvjakt. Visst man kan tycka att det är bra att länder stänger gränserna för att reglera smittans spridning (jag förnekar så klart inte det), men det är också viktigt att tänka ett steg längre.

Kameraryggsäck.

Ett ECO-camp i Kenya ger arbete åt  många Massajer i den närliggande byn.

Man måste betänka hur inte bara EU ska skydda sig mot Coronautbrottet utan också att samma virus och stängda gränser kan förstöra många naturreservat, nationalparker och viktiga biotoper med stort biologisk mångfald och utrotningshotade arter. Detta när plötsligt de ekonomiska inkomsterna stryps för företag och privatpersoner som arbetar hårt för att skydda naturen i de mest utsatta områdena runt om i våran värld. Jag ber dig därför att när denna katastrof, både den mänskliga och den ekonomiska är slut, värna om ekoturismen, för just nu ser det riktigt illa ut!

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me