Mitt i Coronakrisen pågår den vanliga kampen mot “bovarna” i DR Kongo. Det handlar bland annat om försök till tjuvjakt på den hårt utrotningshotade bergsgorillan i Virungabergen på den östra delen av landet.  Detta samtidigt som Malaria, Gula febern och Ebola orsakar ett ofantligt lidande och död på den afrikanska kontinenten. Så vad är det egentligen som händer med de allra mest utsatta länderna när deras regeringar (samt övriga Europa) stänger gränserna och möjligheten för ekoturismen stryps?

Bergsgorilla, fotograferad i Mgahinga nationalpark i sydvästra Uganda.

Scenariot är inte särskilt svårt att syna om och vi behöver knappast en kristallkula för att förstå att den utpräglade tjuvjakten och förstörelsen av vissa grupper i exempelvis DR Kongo kommer att bli mycket större när de inte har världens ögon på sig. Stängda gränser leder alltid till en mer sluten värld som gynnar både tjuvjägarna och extremistgrupper i de afrikanska länderna. Rangers, de som skyddar nationalparkerna lever under ett ständigt hot att konfronteras av grupper som vill dra nytta av denna galna värld som vi just nu lever i.

Det är med stor oro som jag följer utvecklingen inte bara gällande Coronautrbottet utan med de svårigheter som dessa länder ställs in för varje dag, hela året runt. Sjukdomar och virus som trots att det finns vaccin inte når de allra fattigaste i samhället. Medan vi i Europa vill få fram ett vaccin mot Covid-19 på ett års tid har vaccin mot Malaria och Gula febern funnits mycket länge och ändå dör ovaccinerade populationer av dessa sjukdomar än idag.

Rangers i Mgahinga nationalpark i sydvästra Uganda.

Det är inte bara vi människor som kan drabbas av Covid-19 utan även våra närmaste släktingar schimpanserna kan smittas. Även bergsgorillorna kan få virussjukdomen som kan slå ut stora populationer av de redan starkt utrotningshotade bergsgorillorna. Redan innan utbrottet av Covid-19 fick man inte besöka bergsgorillorna i Virungabergen om man kände sig förkyld, hade feber eller hosta. I Uganda råder just nu ett förbud mot ekoturism till bergsgorillorna under en begränsad tid vilket är bra! I Sverige påminns vi varje dag att vi måste skydda de allra mest utsatta och i denna kategori är bergsgorillorna på topplistan. Inte bara hotas de av en pandemi som har lamslagit en hel värld, de hotas också ständigt av tjuvjakt och habitatförstörelse.

Det finns så mycket biologisk mångfald, arter och naturmiljöer att rädda på hela den afrikanska kontinenten och nu när alla gränser stängs är de mer hotade än någonsin. Återigen, som jag har sagt tidigare är ekoturismen väldigt viktig att värna om när Covid-19 utbrottet är över. Våra bergsgorillor och många fler behöver det stöd vi kan ge dem nu och efter denna utsatta situation.

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me