När våra kameror och kamerautrustning blir alltmer avancerade krävs det inte längre särskilt mycket för att få en skarp bild på en fågel eller ett djur. Alla kameror idag oavsett märke eller budget kan producera riktigt bra bilder, direkt ut från kameran i JPG-format.

Naturligtvis måste du som fotograf vara på rätt ställe vid rätt tid, i rätt ljus och med rätt komposition för att bilden ska bli bra. Om du dessutom lyckas fånga just den där speciella situationen på bild så blir det ännu bättre.

Men, som jag har sagt flera gånger utifrån min erfarenhet som kursledare inom efterbehandling, är det arbete du gör framför datorn 50% av hela ditt arbetsflöde. Det är här du skapar dig en egen stil och det är här du väljer hur bra fotograf du ska vara, låt mig förklara.

Det handlar inte om manipulering!

Låt oss vara ärliga för en stund och se nyktert på det här med efterbehandling. De flesta av oss fotograferar helt digitalt idag och i RAW-format. Precis som när vi fotograferade analogt och framkallade våra fotografier i mörkerrummet, precis på samma sätt måste vi framkalla våra digitala RAW-filer.

Att hävda att du inte behöver efterbehandla dina fotografier när du fotograferar i RAW är okunskap. Om du däremot fotograferar i JPG, är det en annan historia. Då förutsätts nästan att du inte ska efterbehandla dina bilder. Kort och gott, fotograferar du i RAW så ”måste” du efterbehandla, precis på samma sätt som vi stod i mörkerrummet och ”skapade bilden” när vi fotograferade analogt.

Vart går då gränsen för vad som är manipulering och vad som är efterbehandling? Den gränsen tror jag bara att du kan sätta själv. Personligen för egen del är manipulering då jag tillför eller tar bort något från bilden som inte var där vid fotoögonblicket (sensordamm och andra optiska effekter hör inte till den kategorin. Även om jag drastiskt skulle förändra bildens utseende mot det jag såg vid det faktiska fotoögonblicket skulle det falla i mina ramar för vad jag anser manipulering av en bild är.

Men, som sagt, vart du drar gränsen det bestämmer du helt själv.

Efterbehandling, sortering, arkivering och urval.

Jag har utbildat i Lightroom och Photoshop i över 6 år, snart 7. Efterbehandling är så mycket mer än att utseendemässigt förbättra din RAW-fil. Det handlar också om sortering, arkivering och inte minst urval.

Sorteringen möjliggör för dig att lätt hitta i ditt arkiv och än mer viktigt är det att ha ett fungerande system för att se vilka bilder du har som har potential att bli riktigt bra bilder. Det kan döljas om din Lightroomkatalog är ett kaos.

I och med att du har kontroll över dina bilder och ett system för både import och export har du också kontroll över ditt urval. Jag har tjatat mycket om urval den senaste tiden men faktum är att det är en extremt viktig parameter i denna fråga. Det handlar egentligen om vilka bilder du väljer ut, och vilka bilder du sedan väljer att visa upp, printa eller skicka in till ett naturfotomagasin.

Tänk på att du blir den fotograf utifrån de bilder du visar upp och därför bör du lägga mycket krut på just urval.

Lightroom- & Photoshoputbildning för dig.

Om du är intresserad av att lära dig mer om Lightroom & Photoshop är du välkommen på en av mina populära privatkurser där du själv bestämmer vad du vill koncentrera dig på. Här finns möjlighet att fördjupa sig i själva bildbehandlingen, sortering, urval eller en kombination av dessa, eller kanske något helt annat?

  • Lär dig de bästa knepen för att lyfta dina naturbilder till en helt ny nivå.
  • Skräddarsy din alldeles egen efterbehandlingskurs.
  • På mina privatkurser kan du ställa de “dumma” frågorna.
  • Få hjälp med ditt bildarkiv och din struktur i Lightroom.
  • Backuplösningar, ordning och reda på mappar och filer, ritplattor och mycket mer.
Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Ny fotoinspiration i din brevlåda varje tisdag!

Bevaka även alla nya workshops & fotoresor från Fröstad Naturfoto.

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf, helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.