Att tänka kreativt som naturfotograf är något du måste träna upp. Det kräver både planering och erfarenhet. Jag bjuder dig här på 5 verktyg för mer kreativa naturfotografier, som du kan börja använda eller fundera över redan idag!

1. Tänk långa slutartider

Ett av de mest effektiva verktygen för att skapa kreativa naturfotografier är enligt min mening att arbeta med långa slutartider. Då tänker du kanske på det mest uppenbara, ”ND-filter och göra ett vattenfall silkeslent och mjukt med en lång slutartid”. Ja! Det förvisso, även om det idag kanske inte ses som direkt kreativt.

Rörelseoskärpa är för mig ett kreativt verktyg som jag när som helst kan plocka fram. Det sitter nämligen i  ryggraden efter så många år av kreativ naturfotografering. Jag använder långa slutartider på allt möjligt exempelvis på träd som blåser i vinden, vassen vid den lilla insjön, djuret som springer förbi på åkern eller fågeln som flaxar förbi  över mitt huvud.

Du kan arbeta med långa slutartider på alla motiv som har en rörelse, tänk på det så kommer du att börja se kreativa lösningar på dina kompositioner.

2. Statiskt objekt och rörelseoskärpa

Ett av mina framgångsrecept när det gäller rörelseoskärpa är att arbeta med ett statiskt objekt och det andra i rörelseoskärpa. Detta i en komposition av ett intimt landskap. Det statiska objektet blir då stadgan i bilden, exempelvis en blomma eller en sten. Resterande motiv oavsett det är en växt som vajar, en trafikerad väg eller löv som blåser i vinden ska påverkas av rörelseoskärpan. Detta ger ofta både dramatiska och kreativa naturbilder.

Det är dock lättare sagt än gjort. Om du är intresserad av denna teknik så kommer det snart upp en naturfotokurs (heldag) norr om Linköping där jag kommer att visa upp och förklara detta ingående.

Kreativ fotografering i en östgötsk djungel

  • Lär dig att se kreativt på ditt motiv och använd de verktygen jag ger dig för att skapa konstnärliga bilder av naturen.
  • Arbeta kreativt med ormbunkar, vatten och ljus.
  • Lär dig att fotografera med långa slutartider.
  • Se nya kompositioner och möjligheter.
  • En vacker ravin med massor av ormbunksväxter, en djungel mitt i Östergötland.
  • Vackert släpljus över ravinen i kvällsljuset.
  • Lunch och kaffe med fikabröd ingår i priset.

Norr om Linköping finns ett område som är väldigt speciellt för mig. Här har jag fotograferat den säregna biotopen med strutbräken, fantastiskt vackert släpljus och den lilla bäcken som rinner rakt igenom ravinen. Detta är verkligen en djungel mitt i Östergötland som jag har arbetat kreativt med i flera år.

Nu vill jag bjuda in dig till denna fantastiska plats där jag har byggt upp mycket av min kreativitet som naturfotograf. Hela ravinen är sommartid täckt av grönskande ormbunksväxter med inslag av lila blommor som i symbios med varandra är extremt fotogeniska. Grönt och lila är som bekant komplementära färger, det vill säga en färgkombination i harmoni. Bredvid de grönskande ormbunksväxterna rinner en liten bäck, genom hela ravinen.

PS. För att få information när denna naturfotokurs är bokningsbar, anmäl dig till nyhetsbrevet! DS.

Just nu! Du får en gratis E-bok ”30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

3. Välj annorlunda vinklar

Våga få skit under naglarna och lera på byxorna! Arbeta med annorlunda vinklar från marknivå, högt upp nedifrån eller tilta kameran för att få andra vinklar och perspektiv. En naturscen kan ändra helt karaktär enbart beroende på från vilken vinkel du väljer att fotografera. Testa själv! Hur många olika utsnitt kan du få från en och samma naturscen?

Om du har en systemkamera bör du också tänka på att byte av brännvidd på optiken också helt kan förändra synen på ett naturområde. Var flexibel och nyfiken!

4. Arbeta kreativt med motivet

Jag ser tyvärr ganska ofta naturfotografer som ger upp. ”Här finns inget att fotografera”-mentalitet som bara stjäl din fotografiska hunger, självförtroende och tankeverksamhet.

På mina introduktionskurser till naturfotografering brukar jag köra en ”stopp-lek”, där deltagarna får gå runt i landskapet fritt tills jag säger stopp! Då får deltagaren ta ett steg framåt, bakåt eller åt sidan. De har också valet att inte röra sig alls. Utifrån sin position ska de skapa en bild. Det är kul och inspirerande att se hur deltagarna plötsligt tänker kreativt när de blir tvungna till det och så bör du angripa alla naturscener du har framför dig.

Det är dock viktigt att om du kan förflytta dig och du verkligen inte hittar något att fotografera på platsen så bör du åka vidare. Övrigt är bara slöseri med din dyrbara fototid. Jag lovar dock att du kommer att hitta motiv bara du tänker kreativt.

5. Ta bilder från ovan

För att få nya perspektiv på din landskapsfotografering kan du testa att börja köra drönare. Att fotografera från en drönare kräver givetvis träning men kan om du bemästrar konsten ge fantastiska och annorlunda perspektiv på ett landskap.

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok ”30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!

Fel: Kontaktformulär hittades inte.