Jag får en hel del frågor från personer som undrar vad det egentligen krävs att bli en arbetande naturfotograf (med andra ord att livnära sig på yrket). Trots att det finns personer med långt mycket mer erfarenhet av att arbeta som naturfotograf än jag, ska jag lista de viktigaste delarna enligt min mening. På två år har jag dock byggt upp Fröstad Naturfoto som idag (trots Corona) går väldigt bra!

Jag svarar med samma mening som jag gjorde till mitt senaste svar till en användare, vad det innebär att bli arbetande naturfotograf. Det är enligt min mening främst två saker (& fler), uppoffringar & hårt arbete.

Det går inte att livnära sig som naturfotograf.

Genom hela min fotograferingskarriär, både som professionell naturfotograf och som amatörfotograf har jag hört och sett från många håll, att de allra flesta menar att det är omöjligt att livnära sig som naturfotograf idag. Eller att det endast är en hobby och inget riktigt yrke. Låt mig jämföra detta med arkeologi.

I grunden är jag utbildad arkeolog med en mastergrad från Uppsala Universitet (motsvarande cirka fem/sex års studier på Universitet). Även i denna bransch är konkurrensen stenhård och valet av yrke kan uppfattas som en hobby. Det är som regel dåligt betalt och få jobb lediga, med en stor efterfrågan från utbildade arkeologer. Jag valde istället att bli IT-tekniker och sedan Naturfotograf. Om jag hade arbetat lika hårt för att bli en verksam arkeolog som jag har gjort för att bli naturfotograf, skulle jag mest sannolikt arbetat som arkeolog idag. Lyckligtvis valde jag naturfotografi, något jag aldrig kommer att ångra. Allt handlar egentligen om vart du väljer att lägga krutet.

Människor låser upp sig på detaljer.

Jag tycker att allt för många personer låser upp sig på detaljer. Att en naturfotograf ska sälja bilder för att kunna arbeta som en naturfotograf. Att det måste vara kärnan i verksamheten, som den var på den analoga tiden. Men hör och häpna, saker och ting förändras. Att vara verksam naturfotograf idag betyder inte att du bara eller måste sälja bilder till klienter. Det är bland annat jag ett levande bevis på. Det är få som arbetar 100% som naturfotografer i Sverige idag. Detta av en stor andel naturfotografer.

Om du antar att arkeologer bara gräver efter skatter i jorden tar du fel. Som arkeolog gör du exempelvis avancerande geologiska analyser, mätningar & geometri. Precis på samma sätt arbetar en naturfotograf inte bara med att sälja bilder till klienter.

Vad krävs det för egenskaper?

Nu ska jag vara lite hård, men om man frågar vad som krävs att arbeta som naturfotograf har man inte kommit särskilt långt i sin egen tankeprocess. Det viktigaste vid denna fråga är att fundera över vad man vill arbeta med inom naturfotografering. Det bästa att göra här är att greppa tag i en vanlig penna och ”brainstorma” fram idéer och tankar – börja där.

Ingenting kommer gratis. Vissa personer som verkar glida på ett bananskal genom sitt yrkesliv gör det sällan. Det ligger alltid någon form av hårt arbete bakom. För mig krävdes det att bli sjukskriven på mitt dåvarande arbete i ett halvår och arbeta mig tillbaka till ett normalt vardagsliv igen, innan jag tog beslutet att satsa fullt ut på min naturfotografering. Den första tanken du bör släppa är, ”Varför får hen så mycket uppmärksamhet för..”. Det är knappast så att denna framgång plötsligt har kommit och knackat på hens dörr, det ligger alltid hårt arbete och slit i många år bakom denna framgång, tro mig.

Några ledord för att kunna arbeta till 100% som naturfotograf är, hårt arbete, uppoffringar, företagsverksamhet, pedagogik,  bemästra fotografi, vetgirighet, ha tålamod, kunskap om natur & djur, social kompetens och inte minst kreativitet.

Om du tror att du är bäst är du långt ifrån bra.

Om det är något jag har lärt mig i min karriär som naturfotograf så är det att vara ödmjuk inför allas tankar, åsikter och kunskap om naturfotografering. Likaväl som att vara auktoritär i min kunskap när jag lär ut naturfotografi.

Faktum är att ju mer etablerad naturfotograf jag blir i norden desto mer vet jag att jag har mycket kvar att lära mig. När du själv tror att du är bäst – handlar det egentligen bara om att du bara ser en mycket liten del av helheten. Det är först när du ser helheten som du har kommit längre i din kunskap och lärande om naturfotografi.

Du måste göra uppoffringar.

En vanlig säsong åker jag på cirka en längre fotoresa i månaden, jag kan också lägga till privatkurser, eget fotograferande (rekning av nya platser), administration och marknadsföring. Som du förstår är det massor av arbete. Men, likaväl som jag är borta mycket är jag väldigt närvarande för familjen när jag är hemma. Men det krävs givetvis uppoffringar, att inte kunna vara med familjen som ett ”normalt” 8h arbete. Du lämnar också tryggheten hemma och all din tid kommer att vara upplåst till din naturfotografering. Mycket sällan har jag längre tid att träffa kompisar eller gå på restaurang. Sådana saker är något du måste offra om du verkligen vill nå långt.

Samtidigt finns det ju också olika grader av uppoffringar. Man kanske inte behöver arbeta 100% som naturfotograf. Jag vet flera andra väl kända fotografer som arbetar kanske, 30% som naturfotografer och ändå ha tryggheten med inkomst i ett vanligt arbete.

Som du har läst i denna text så kommer det givetvis att krävas mycket av dig och dina bilder som naturfotograf men det finns många olika sätt att göra det på. Om du verkligen vill det och ambitionen finns där är det inte omöjligt! Glöm inte vad jag har fått höra hela tiden; ”Det går inte att arbeta som naturfotograf idag”.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!