Coronaviruset Covid-19 startade som alla av oss vet vid det här laget på en djurmarknad i staden Wuhan som är huvudstad i Hubei-provinsen i centrala Kina. De här djurmarknaderna har tidigare varit smittokällan för andra coronavirus. På djurmarknader inte bara här i Kina utan i andra delar av världen exploateras döda och levande djur om vart annat på livliga och trånga marknader. Försäljning av mat i form av utrotningshotade djur och ”bushmeat” står på menyn. Smittorisken är naturligtvis hög när döda- och levande djur blandas med människor. Något som har visats sig flera gånger i vår historia och som sagt, nu senast Covid-19 som har inneburit både sjukdom, dödsfall och världsekonomins kollaps.

Det mest iögonfallande med hela utbrottet är att det alltid är först när människan drabbas som restriktioner införs och alarmen ljuder, inte när arter riskerar att försvinna för alltid eller när ekosystem förändras i den grad att det blir ett massutdöende. Är det möjligt att människan låter naturen vara nu och inte ser sig som vinnare, högst upp på pallen, som guds enda avbild? Finns naturen hos oss endast för att vi ska använda den som resurser för människans törst efter världsdominans?

Kan vi låta naturen vara nu?

Amazonas regnskog brinner och Afrikas endemiska biotoper utnyttjas till bristningsgränsen av utomstående intressen. Vi har en klimatkris som pågår världen över men något som enligt min mening är än mer akut är människans exploatering av vår planet som leder till att en mångfald av arter dör ut i en hisnande fart. I dagsläget inte av flygresor, utan av människans intolerans för andra levande ting.

Coronaviruset Covid-19 är en del av den omvärld vi lever i och är skapat av naturen. Det är först när denna natur blir en handelsvara den utgör ett hot mot mänskligheten, till följd av insjuknade, dödsfall av de äldre och ekonomisk kollaps. Det har talats mycket om flygkrisen den senaste tiden och hur denna har påverkat klimatet, något som idag har puttats ner från medias topplistor i förmån för Corona och världsekonomi. Vad många inte förstår är att nu när länder i Europa släcker ner och gränser stängs stryps turistnäringen till de mest utsatta platserna på vår jord. Dessa biotoper som innehåller mycket av världens biologiska mångfald kommer att vara extra utsatta så länge reseindustrin står stilla.

Vad händer då med de miljontals familjer som är helt beroende av turistnäringen för att kunna mata sina barn och ro om sitt hus. Jag tänker på de lokala guiderna i Kenya som driver ett ECO-camp. Jag tänker på min goda vän i Uganda som älskar sitt jobb som naturguide. Jag tänker på alla eldsjälar som trots minimilön arbetar med att skydda gränserna till nationalparkernas mest utsatta områden. Vad händer med alla dessa människor och deras familjer när kranen till inkomst plötsligt stryps och vad händer med den skyddande regnskogen, världens lungor. Här kan vi tala om något som är kritiskt, inte bara flygskam utan också ett virus som stänger alla gränser.

Jag uppmanar därför alla att efter denna kris är över, för den kommer att gå över, inte bara stödja svenska lokala företag utan också ge ditt riktande stöd till ekoturismen i dessa länder. Där är det kris på riktigt och jag är ganska säker på att de i sociala medier inte skämtar om toapapper och hamstring. Där är hotet på riktigt och familjers livsöden står på spel. Värna därför om ekoturismen och rädda både våra sköra arter, biotoper och människor på samma gång. Så snälla kan vi låta naturen vara nu? Ju längre in i regnskogen människan skövlar desto mer virus kommer vi att träffa på. Låt därför naturen vara och fortsätt att resa till dessa resmål när krisen i Europa ebbar ut. Där kan du göra skillnad på riktig!

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!