Jag har några lagom stora bokhyllor på mitt kontor med diverse böcker i. De flesta är koncentrerade kring natur generellt och andra naturfotografi specifikt. En del av dessa bläddrar jag i med jämna mellanrum medan andra mest ligger och samlar damm. Det finns en sak som gör att jag sällan tar fram och dammar av renodlade naturfotoböcker, läs detta för att få veta varför.

Många naturfotoböcker som säljs eller ges ut i egen regi idag är för mig rotlösa och intetsägande. De saknar en kontext, en fördjupning i naturfotografiet eller naturen som en form av en berättelse. Vackra bilder, sida efter sida må de kanske innehålla men när den saknar någon djupare koppling till just natur, där tappas i alla fall jag bort. Naturfotografierna bör vara centrala, absolut, men de behöver också en berättelse för att lyfta dem till något läsbart. Tendensen till att naturfotografiet har gått från rena dokumentära skildringar till abstrakta betraktelser av vår natur vilket delvis är bra. Däremot skulle det vara ännu bättre om vi kunde gifta samman de båda för att skapa mer dynamiska berättelser från naturen.

En av mina absolut största förebilder har alltid varit Mattias Klum, just på grund av hans förmåga att både med ett dokumentärt- och ett abstrakt innehåll har kunnat skapa fängslande berättelser om natur, naturproblem och äventyr med bra texter som lyfter upp bildinnehållet. Många naturböcker idag innehåller inte längre någon empirisk kunskap om världens natur eller det som fotografen har förevigat på bild utan ska ofta ”självtolkas” till en förståelse. Jag tror att detta är fel väg att gå och vi som arbetar som naturfotografer bör också fördjupa våra bildberättelser i underbyggande storys.

Många naturfotoböcker idag är som analoga Instagramkonton där fotografen har placerat ut sina bästa bilder, många gånger utan ens bildtexter och ännu mer sällan med något att berätta. Det är dags att börja utbilda igen i natur & naturfrågor och inte bara se naturfotografin som en liten hörna i det klassiska måleriets finrum. Förstå mig rätt, det ges fortfarande ut genomarbetade och mycket lärorika naturfotografiska böcker där både text och bild skapar kompletta berättelser, men jag skulle vilja se ännu mer av det!

I min bokhylla finns det mest faktaböcker. Naturbilderna i dessa är dåliga som regel, men illustrationerna och den underbyggda vetenskapliga fakta är desto bättre. Min vetgirighet och iver att förstå och fördjupa mina kunskaper inte bara i bild utan även natur (vi kallas naturfotografer), kanske har sin grund i min akademiska utbildning, men jag tror det är fler än jag som har tänkt samma sak?

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!