Jag har några lagom stora bokhyllor på mitt kontor med diverse böcker i. De flesta är koncentrerade kring natur generellt och andra naturfotografi specifikt. En del av dessa bläddrar jag i med jämna mellanrum medan andra mest ligger och samlar damm. Det finns en sak som gör att jag sällan tar fram och dammar av renodlade naturfotoböcker, läs detta för att få veta varför.

Många naturfotoböcker som säljs eller ges ut i egen regi idag är för mig rotlösa och intetsägande. De saknar en kontext, en fördjupning i naturfotografiet eller naturen som en form av en berättelse. Vackra bilder, sida efter sida må de kanske innehålla men när den saknar någon djupare koppling till just natur, där tappas i alla fall jag bort. Naturfotografierna bör vara centrala, absolut, men de behöver också en berättelse för att lyfta dem till något läsbart. Tendensen till att naturfotografiet har gått från rena dokumentära skildringar till abstrakta betraktelser av vår natur vilket delvis är bra. Däremot skulle det vara ännu bättre om vi kunde gifta samman de båda för att skapa mer dynamiska berättelser från naturen.

En av mina absolut största förebilder har alltid varit Mattias Klum, just på grund av hans förmåga att både med ett dokumentärt- och ett abstrakt innehåll har kunnat skapa fängslande berättelser om natur, naturproblem och äventyr med bra texter som lyfter upp bildinnehållet. Många naturböcker idag innehåller inte längre någon empirisk kunskap om världens natur eller det som fotografen har förevigat på bild utan ska ofta ”självtolkas” till en förståelse. Jag tror att detta är fel väg att gå och vi som arbetar som naturfotografer bör också fördjupa våra bildberättelser i underbyggande storys.

Många naturfotoböcker idag är som analoga Instagramkonton där fotografen har placerat ut sina bästa bilder, många gånger utan ens bildtexter och ännu mer sällan med något att berätta. Det är dags att börja utbilda igen i natur & naturfrågor och inte bara se naturfotografin som en liten hörna i det klassiska måleriets finrum. Förstå mig rätt, det ges fortfarande ut genomarbetade och mycket lärorika naturfotografiska böcker där både text och bild skapar kompletta berättelser, men jag skulle vilja se ännu mer av det!

I min bokhylla finns det mest faktaböcker. Naturbilderna i dessa är dåliga som regel, men illustrationerna och den underbyggda vetenskapliga fakta är desto bättre. Min vetgirighet och iver att förstå och fördjupa mina kunskaper inte bara i bild utan även natur (vi kallas naturfotografer), kanske har sin grund i min akademiska utbildning, men jag tror det är fler än jag som har tänkt samma sak?

Vill du få ännu mer fotoinspiration? Varje vecka på tisdag & torsdagar publiceras nya videos på min Youtubekanal som ger dig tips och handledning i naturfotografering. Prenumerera på min kanal för att inte missa kommande avsnitt!

Fotoresor & workshops rakt ner i din brevlåda.

Prenumerera på nyhetsbrevet & få gratis fotoinspiration varje vecka en gratis e-bok med tips & råd.
Prenumerera nu.
Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Click Me