I den här videon ger jag dig 5 råd till vilken kamera du ska välja, år 2021. Det är en djungel därute med olika märken och versioner men du måste se ditt kameraval i ett större perspektiv och de här 5 råden till vilken kamera du ska välja kommer att hjälpa dig på vägen. #kamera2021 #vilkenkamera

En fråga som jag ofta får på sociala medier och mail är frågan vilken kamera man ska välja och jag brukar då alltid behöva skicka iväg några följdfrågor. Dessa följdfrågor ligger till grund till mina 5 råd om vilken kamera man ska välja.

Märken som Sony, Canon, Nikon, Pentax, Olympus och Fuji ger inga bra svar på vad du ska satsa på för typ av kamera. Istället måste du djupdyka och sätta dig ner och fundera över dessa saker.

1. Vad ska du använda kameran till? När jag ska ge dig 5 råd till vilken kamera du ska välja, år 2021 så måste du fundera på vad du ska använda din kamera till. Är det för att fotografera snabb action, landskap eller kanske porträtt? Utifrån vad du vill fotografera måste du välja den typ av kamera och objektiv som passar bäst för de situationerna.

2. Vilken budget har du tänkt dig? En annan viktig fråga är vilken budget du har tänkt dig. Du kan köpa en kamera från cirka 5 000 och upp till 100 000 kronor. Det kanske är den tråkigaste biten av att välja en ny kamera, att behöva lägga upp budgeten, men också helt väsentligt för att veta i vilket segment av kameror du kan välja.

3. Vad ska din nya kamera kunna göra? Dagens kameror kan göra väldigt mycket! Det finns funktioner som AI fokusering, avancerad videoupptagning och massor av olika funktioner från diverse tillverkare. Vad du måste välja när du ska köpa din nya kamera är vilka av dessa funktioner som du tycker är viktigt. Faktum är att alla kameror idag kan skapa bra bilder, men sen då? Vilken kamera ska du exempelvis välja om du vill arbeta mycket med landskap och djur i skymning. Kanske en kamera som hanterar högt ISO med fullformatssensor. Du kanske behöver bra bildstabilisering, eller något helt annat.

4. Välj en kamera som passar din nivå. Mitt råd för dig som har en begränsad budget och är nybörjare inom naturfotografering är att köpa en kamera som passar din nivå. En instegskamera som fortfarande tar bra bilder och har de allra flesta funktionerna som du kan tänkas behöva till en början. De ligger också fördelaktigt i pris.

5. Kameraspecifikationer säger inte allt! De större och kända Youtuberecensenterna är just teknik-recensenter och sällan riktigt bra fotografer. Det är lätt att jämföra olika kameramodeller på specifikationspappret men du ska försöka att testa kameran IRL (på riktigt, i den riktiga världen). Det finns många parametrar som inte går att läsa in i ett papper med specifikationer, bara ett exempel är ergonomi. Dessutom i denna video om vilken kamera du ska välja, 2021, ger jag dig tre saker som du också ska undvika vid ett köp av en ny kamera.

1. Vad ska du använda kameran till? (01:05​) https://youtu.be/VeVs26d84M4?t=65

2. Vilken budget har du tänkt dig? (02:52) https://youtu.be/VeVs26d84M4?t=172

3. Vad ska din nya kamera kunna göra? (04:52​) https://youtu.be/VeVs26d84M4?t=292

4. Välj en kamera som passar din nivå. (05:58​) https://youtu.be/VeVs26d84M4?t=358

5. Kameraspecifikationer säger inte allt! (07:06​) https://youtu.be/VeVs26d84M4?t=426

3 saker som du ska undvika vid köp av en ny kamera (10:10​) https://youtu.be/VeVs26d84M4?t=610

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!