Alldeles nyligen har Nikon lanserat Nikon Z. Två modeller med betäckning Z6 och Z7. Om det inte var nog går ett rykte som förvisso visar sig vara sant att Panasonic nu ger sig in i fullformat spegellös-kriget. Det är en spännande tid vi har framöver.

Jag är Svensk Olympusambassadör och fotograferar med en spegellös utrustning (OMD-EM1 Mark II). Tidigare har jag ägt både Pentax- och Nikonutrustning, alla med spegel. Jag kommer nu att ge dig mina topp 4 anledningar till varför jag väljer spegellöst! Observera att jag menar de fyra anledningarna, som alla spegellösa kameror har. Topp 4 anledningarna är alltså inte knutna till något kameramärke.

Det finns givetvis många riktigt bra spegelsystemkameror där ute, absolut inget tvivel om det! Så ska du slänga dig efter första bästa spegellösa kamera? Nej det tycker jag inte att du ska om du idag har en kamerautrustning som du trivs med. Ska du byta till spegellöst vid nästa kamerabyte? Ja kanske det!

”När jag vandrar i berg eller fjäll är det viktigt att hålla vikten nere på kameraryggsäcken. Bär du för tungt tar man ofta bort glädjen i själva fotograferingen och din kropp och hjärna blir snabbare trött vilket kan resultera i mindre genomtänkta bilder”.

 

Gammelskog med skägglav, död ved och mossa.

Vanlig agam, Kenya, Masai Mara.

Den digitala sökaren

Fantastiska framsteg har gjorts med den digitala sökaren på dessa kameror som tidigare både ”laggade” och var opålitliga. Vi har kommit långt sedan dess och numera är den digitala sökaren för mig given och jag har ingen som helst anledning att gå tillbaka till en optisk sökare.

Att kunna få se hur bilden blir (exponering) är något helt överlägset och ger mig som naturfotograf en helt annan trygghet.

Vikten

När jag vandrar i berg eller fjäll är det viktigt att hålla vikten nere på kameraryggsäcken. Bär du för tungt tar man ofta bort glädjen i själva fotograferingen och din kropp och hjärna blir snabbare trött vilket kan resultera i mindre genomtänkta bilder.

Eftersom de spegellösa kamerorna är mindre och lättare än spegelsystemkamerorna väljer jag spegellöst på mina fotoäventyr i kuperad mark. Givetvis inverkar vilka objektiv du sätter på kamerahuset vikten, men köper du smart kommer din spegellösa utrustning bli väldigt lätt och smidig.

 

Gammelskog med skägglav, död ved och mossa.

Slovenien, Triglav nationalpark 2019!

Har du alltid drömt att fotografera i alperna? Alpenglow, mäktiga bergsformationer och fantastiskt ljus morgnar och kvällar? Har du någon gång hört talas om Juliska Alperna?

Det här är ett fotografiskt oexploaterat område med landskapsfotografering när den är som bäst. Nu har du chansen att åka med mig till Slovenien och Triglav Nationalpark i maj 2019! Ett fantastiskt tillfälle att få uppleva de Slovenska alperna, få med dig bra bilder hem och utvecklas till en bättre naturfotograf!

Inspektera bilder

Satt skärpan på ögonen? Hur blev himlen, innehåller den fin struktur? Har jag något i landskapsbilden som inte bör vara där?

Det här är frågor som jag ofta ställer mig efter en fotosession. Jag tror att de allra flesta fotografer gör det. Du kanske vill kika på diagrammet också. Problemet som jag alltid har upplevt innan jag skaffade mig en spegellös kamera är att jag i fält många gånger inte kunde se displayen ordentlig och omöjligt kunde inspektera bilderna för att leta efter felaktigheter i kompositionen eller dylikt. Det här berodde på att solen speglade sig i displayen, det kan vara imma på displayen eller så snöade det kraftigt. Detta är bara några få exempel på när det kan vara svårt att se en display ordentligt utomhus.

I en spegellös kamera kan du inspektera bilderna direkt i sökaren. Det kanske ser lite konstigt ut när du står där med kameran pekande rakt ned i marken men resultatet gentemot displayen går inte att jämföra. Här utesluts allt kringliggande ljus och du ser alla detaljer i din bild. Perfekt!

Framtidssärheten

Det här är en anledning baserat på hur kameramarknaden ser ut idag. Jag känner att jag investerar i framtiden med en spegellös kamera. Jag personligen tror att vi går mot en framtid där spegellöst helt ersätter spegelsystemkameran. Det händer kanske inte nu idag, men inom en snar framtid.