I det här avsnittet fotograferar jag svanar i den tidiga morgontimmen i april #svan

Klockan slår 04:00 och för att hinna med den första timmen innan solen går upp beger jag mig iväg strax efter fyra. Jag möts av ett landskap fyllt av liv med svanar, gäss och på vattenytan rullar det en lätt dimma.

Den här sjön som ligger utanför Linköping stad inrymmer mycket svan, främst knölsvan men också sångsvan. Det är magiskt här på morgonen och lätt att komma svanarna nära. Inte minst för att du kommer så nära vattnet här och att det växer minimalt med vass.

När det kommer till fågelfotografering generellt, som givetvis också inrymmer svanar är det tre saker som jag tycker är mycket viktiga.

1. Fotografera i en låg vinkel. När du fotograferar svanar är det viktigt med en låg vinkel mot vattenytan. På det här sättet får du mer närkontakt med svanen i bilden och slipper en vinkel som går uppifrån och ned. Generellt gäller detta vid all typ av fågelfotografering.

2. Ljuset är extremt viktigt. Utan ett bra ljus är bilden ofta värdelös. Problemet som många amatörfotografer gör är att de fotograferar när ljuset är dåligt. Exempelvis vid lunchtid då kontrasterna i landskapet är som allra starkast. Det går visserligen att fotografera då också, men om du vill ha den bästa bilden i mitt tycke så är det som vanligt tidig morgon och sen kväll när du får det bästa ljuset, när solen är framme.

3. Lär dig fåglarnas beteende. Att lära dig fåglarnas beteende är extremt viktigt för att kunna förutse vad som kommer att hända. När svanen exempelvis putsar sig intensivt kommer den sannolikt också att flaxa med vingarna och när en svan lägger huvudet intill kroppen och spänner ut fjädrarna, då är det en revirstärkande beteende. Det vill säga, snart kommer den att jaga bort en ”rival”.

Allt detta bjuder jag på i dagens avsnitt.

Länk till workshop, smålom 2021: https://www.frostadnaturfoto.se/smalom-stamningsfulla-landskap/

Länk till nyhetsbrev: https://www.frostadnaturfoto.se/anmalan-nyhetsbrev/

Länk till Tema Torsdag om Facebook för naturfotografer: https://youtu.be/7C3EfeVvF6E

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!