Smålom & stämningsfulla landskap.

Observera! Den här fotoresan är fullbokad!
Anmälan till reservlistan är öppen.​

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
0
DATUM : 16 – 18 JULI 2021
 • KOSTNAD: 5 200 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1 040 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost och nattmat enligt program.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Hällefors. Transport från vandrarhemmet till Knuthöjdsmossen (cirka 5 minuter med bil). Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

OBSERVERA ATT DENNA FOTOWORKSHOP REDAN HAR ÄGT RUM.

 • Fotografera smålom från sen kväll, över hela natten och till den tidiga morgonen.

 • Magiska landskap med gölar, våtmark, krokiga ekar och trolska speglingar i gölarna.

 • Vi arbetar kreativt med smålom och landskap med exempelvis low-key, dubbelexponeringar och rörelseoskärpa.

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas Virsen.

När alla andra naturentusiaster, fotografer och fågelskådare har åkt hem, då anländer vi till de många små gölarna i detta speciella landskap. Längs spångarna som leder oss ut mellan fuktmarker och gölar ser vi ett magiskt landskap och hör de trolska ropen av smålommarna i det sista kvällsljuset. Nu väntar oss en hel natt av naturfotografering av smålom och landskap.

Knuthöjdsmossen.

Området som workshopen utgår ifrån heter Knuthöjdsmossen och ligger i Hällefors. Det här landskapet tillsammans med Hammarmossen är väldigt speciellt med sina hundratals gölar. All våtmark och alla gölar här gör att det lätt uppkommer dimma över landskapet vilket skapar en fantastisk stämning i det tidiga morgonljuset.

På ”öarna” mellan gölarna växer det främst tall. Krokiga och vindpinade tallar som ramar in landskapet. När vi fotograferar här vid Knuthöjdsmossen rör vi oss enbart på spångarna genom landskapet för att inte störa det rika fågellivet. För att se koncentrationen av alla de små gölar som utgör Knuthöjdsmossens naturreservat måste man nästan se landskapet från ovan. All drönarflygning i området är naturligtvis förbjuden på grund av fågellivet. Däremot om vi går in och kikar på Google maps kan vi se hur de många gölarna sätter sitt spår i landskapet.

Ett rikt fågelliv och köttätande växter.

Bland de vackra små gölarna finns också många spännande växter, inte minst den köttätande växten Sileshår, som växer här på myrmarken. Sileshåret fångar insekter med sina klibbiga blad och är ett mycket spännande växt i naturreservatet. I Sverige finns 12 olika arter av köttätande växter som får sin energi av kväve och fosfor genom insekterna. Sileshåret är en av dem.

Förutom köttätande växter finns här i Knuthöjdsmossen ett mycket rikt fågelliv. En av dem är så klart smålommen som denna fotoworkshop fokuserar mest på, men här finns också bestånd av bland annat kricka, knipa, skogsnäppa, enkelbeckasin och storspov.

I smålommens rike.

Förutom de magiska landskapen  är det här smålommens rike. Här hörs smålommens trolska läten både på dagtid och kväll samt under natten naturligtvis. Här bland de många gölarna är smålommen oskygg , framförallt när du befinner dig här under tider då det är som minst ”spring på spångarna”. Precis sådana tider som vår workshop koncentreras kring, det vill säga sena kvällar, natt och tidiga morgnar.

Smålommen är till sin natur precis som de flesta andra fåglar skygga varelser som när de blir upptäckta lyfter sina vingar och beger sig iväg. Här är det annorlunda. Här är inte smålommen lika skygg. I skydd av mörkret kan vi komma nära och observera smålommen under en längre tid utan att de känner sig hotade.

Smålommen är den minsta av lommarna och väger cirka en till två kilo. Till storleken är smålommen ungefär lika stor som en vanlig gräsand. Som exempelvis storlommen ligger smålommen låg i vattnet och har en långsträckt kropp. Huvudet och halsen är blygrått och strupen är rödfärgad. Gölarna här vid Knuthöjdsmossen är fattiga på fisk vilket gör att storlommarna ofta beger sig iväg till andra närliggande vatten för att fiska. När den flaxar iväg med sina vingar är rörelserna snabba.

Smålommen klassificeras som nära hotad i Sverige. Det är av yttersta vikt att vi inte på något vis stör det rika fågellivet här. Därför kommer vi under hela workshopen endast att röra oss på spångarna.

Natten är den mest spännande tiden.

De allra flesta naturmänniskor, fotografer och fågelskådare  kommer till Knuthöjdsmossen på dagarna, eller sen eftermiddag. Vissa kanske går upp lite tidigare och andra är ute lite senare på kvällen. Dock är det väldigt få personer (jag har aldrig sett några) som vistas här efter solnedgång, över natten och in på det första ljuset morgonen därefter. Därför och på grund av de bästa fotomöjligheterna är det just denna nattetid som vi kommer att fotografera smålommarna och landskapet.

Den sena kvällen kan bjuda oss på ett vackert ljus och den tidiga natten brukar vara väldigt fint att skapa bilder på skogsspelglingar i de små gölarna. Nätterna och den tidiga morgonen är tiden för att fotografera smålom. Här inbjuds du till att mörka ner dina bilder och skapa low-keybilder (medvetet mörkare bilder) i kontrast av den vita undersidan av smålommen.

Magisk landskapsfotografering.

Landskapet här är känns exklusivt och väldigt speciellt. Runt varje krök på spången känns det som det väntar ett äventyr med nya motiv att föreviga. Här kan du skapa de klassiskt fina landskapsfotografierna eller använda olika metoder som dubbelexponeringar och rörelseoskärpa för att skapa spänning i bilderna. Detta är en fin plats för att plocka fram ditt makro på också.

Om vi har tur så kommer dimman att spela i landskapet den sena kvällen men kanske framförallt på den tidiga morgonen. En annan mycket fin möjlighet till magiska landskapsbilder utgör så klart gölarna. De speglingar som finns i dessa vattensamlingar som allt som oftast är helt spegelblanka kan man verkligen förtrolla sig i. Speglingar på tallarna som avtecknas i gölen och en blå natthimmel. Här finns det verkligen mycket att njuta av.

Smålom i flykt. Hällefors.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

16 juli 2021.

Vi anländer vid vårt boende på eftermiddagen (mer exakta tider skickas vid bokning). Väl framme packar vi upp våra väskor, gör oss hemmastadda och har en kort introduktion samt presentationsrunda. Vi åker sedan till Knuthöjdsmossen som ligger cirka 5 minuter bort med bil från vårt boende.

Här kommer vi att rekognosera området inför vår kväll, natt och tidiga morgonfotografering. Givetvis finns det också tid att fotografera lite även nu på eftermiddagen. Efter detta åker vi tillbaka till vårt boende och packar ihop alla våra saker som vi behöver för en natt och morgon ute bland smålom och magiska landskap.

17 juli 2021.

När klockan slår 00:00 är det den 17 juli med vår fotosession har precis börjat. Vi fortsätter att arbeta med våra smålommar och landskap fram tills ljuset blir för hårt. Efter detta åker vi tillbaka till vårt boende och sover in de timmar som vi har varit vakna.

På kvällen är det dags att bege sig ut igen för vår nästa kväll, natt och morgonfotosession hos smålommarna.

18 juli 2021.

Precis som natten mellan 16 och 17 juli fotograferar vi fram tills vi känner oss nöjda eller när ljuset blir för hårt. Efter vår natt ute i Knuthöjdsmossens magiska landskap står ert rum kvar så att ni kan vila ut ordentligt innan hemfärd. Ni har rummet till måndag, så för er som vill stanna en natt eller dag till är det fullt möjligt. Workshopen avslutas dock på söndag morgon.


Ladda ner programmet som PDF.

Du tar dig själv till Hällefors antingen med eget val av transport. Se karta. Vi träffas på Hällefors vandrarhem på fredagen den 16:e juli klockan 15:00.

Vi kommer att bo på Hällefors vandrarhem på denna workshop. Vandrarhemmet erbjuder både gratis wifi och parkeringsplats. Läget är riktigt bra då det endast tar cirka 5 minuter att nå Knuthöjdsmossen härifrån.

 • Ta gärna med dig sängkläder och handduk, annars finns det att hyra på vandrarhemmet.

Efter vår natt ute i Knuthöjdsmossens magiska landskap står ert rum kvar så att ni kan vila ut ordentligt innan hemfärd. Ni har rummet till måndag, så för er som vill stanna en natt eller dag till är det fullt möjligt. Workshopen avslutas dock på söndag morgon.

16:e juli: Nattmat ute i fält ingår.

17:e juli: Frukost och nattmat ute i fält (middag/eventuell lunch köpes själv).

18:e juli: Frukost ingår.

Vi kommer främst att vara utomhus på mycket tidiga morgnar och sena kvällar. På dagarna vilar vi. Morgnar och kvällar kan bli kyliga trots att det är högsommar här i Sverige.

Soluppgång: cirka 04.30

Solnedgång: cirka 22:00

Fullmåne den 24:e juli 2021.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

När du ska välja kläder inför fotoresan till Knuthöjdsmossen ska du vara förberedd på småkalla morgnar, nätter och sena kvällar. På dagarna är det som regel svenskt sommarväder.

Kläder.

 • Oömma kläder.
 • Bra vandringsskor, gärna vattentäta.
 • Extra varm tröja för tidiga morgnar och sena kvällar.
 • Vindjacka.
 • Regnjacka & regn byxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
 • Kläder & ombyten.
 • Glöm inte att packa ner dina egna saker också.

Utrustning.

 • Termos.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Öronproppar.
 • Dina hygienartiklar.
 • Eventuella mediciner.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
 • Glöm inte att packa ner dina egna saker också.

Elektronisk utrustning.

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank för laddning.
 • Laddare för mobiltelefon.
 • Laddare för din elektroniska utrustning.
 • Grendosa för laddning.
 • Glöm inte att packa ner dina egna saker också.

Viktigt! Dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På denna fotoresa till Knuthöjdsmossen är det landskap och fågelfotografering som står i fokus. När det gäller fåglar, främst smålom men här finns också en del andra arter att fotografera. Du behöver med andra ord vara beredd både med de längre teleobjektiven likaväl som vidvinkeloptik.

Ett teleobjektiv  med en brännvidd från 200 mm och uppåt är bra att ha med sig. Gärna så långt som möjligt då smålommen ibland kan vara längre ut i gölarna. Du har också chansen att med ett kortare teleobjektiv arbeta med vackra intima landskap.

Ett vidvinkelobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa de stora och klassiska vidvinkel-landskapen. Här kommer du att kunna fotografera dimma över gölarna (om vädret tillåter), speglingar i vattnet och mycket mer.

Ett makroobjektiv kan vara roligt att ha med i kameraryggsäcken då det här i Knuthöjdsmossen finns ett stort bestånd av olika trollsländor och växter, däribland silkeshår.

 • Ett teleobjektiv för smålom och andra fåglar (från cirka 200 mm och uppåt).
 • Ett vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett makroobektiv för att fotografera bland annat trollsländor och silkeshår.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 5 stycken personer (6 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här workshopen är inte fysiskt ansträngande. Vi rör oss inte särskilt mycket och går på spångar i reservatet.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTAN TILL FOTORESAN (PDF)
LADDA NER PROGRAMMET TILL WORKSHOPEN (PDF)
0
DATUM : 16-18 JULI 2021
 • KOSTNAD: 5 200 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1.040 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost och nattmat enligt program.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Hällefors. Transport från vandrarhemmet till Knuthöjdsmossen (cirka 5 minuter med bil). Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Ring in din beställning

  Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

  +46 (0) 736540687