Som du säkert redan vet så satsar jag på många kurser och workshops som går i det kreativa arbetssättets tecken. Kreativt tänkande är också en naturlig del i min handledning av dig som naturfotograf på mina fotoresor. Men vad innebär det egentligen att vara kreativ i sin fotografering? I den här texten kommer jag att försöka beskriva de delar som jag anser gör dig till en mer kreativ fotograf.

Kreativ fotografering kan endast uppnås via kunskap om din kamera, utrustning & att läsa ljuset rätt.

En bild på ett lejon på halvdistans i alldagligt ljus gör ingen glad.

Kreativ fotografering handlar inte om att alltid fotografera abstrakt med exempelvis långa slutartider och dubbelexponeringar. Något som många tycks tro. Vad jag anser vara kreativ naturfotografering är att kunna skapa de bästa bilderna möjligt utifrån de förutsättningar som erbjuds på plats. När jag rekar inför en ny fotoresa, exempelvis kommer inte alltid vädret vara perfekt, inte heller ljuset eller fotomotiven. Det är då det känns tryggt att ha ett kreativt tankesätt och verktyg för att komma hem med bra bilder.

Att fotografera kreativt kan vara att du vet i vilka situationer du exempelvis ska använda dig av low-key (en medvetet underexponerad bild) eller när ljuset är som bäst för en landskapsbild. Kanske är kreativ fotografering att se bilder med isolerat ljus i landskapet och veta vilka kamerainställningar du ska använda för att framhäva effekten. Eller så kanske kreativ fotografering är att förstå när slutartiderna blir för långa för att få fågeln skarp och istället medvetet gå över till att panorera med fågeln med en lång slutartid.

Att arbeta kreativt med naturbilder är alltså inget hokus pokus utan snarare underbyggt av din kunskap som fotograf. Hur många gånger har vi inte sett en bild på ett lejon på halvdistans i alldagligt tråkigt ljus, det är inte kreativ fotografering.

”Backlight” från kursen Kreativ makro- & närbildsfotografering.

Exempel på en kreativ fotografering kan vara att:

  • Arbeta med låga vinklar när du fotograferar fåglar & däggdjur.
  • Arbeta med och förstå ljuset och i vilka situationer du ska använda dig av exempelvis low-key, high-key, isolerat ljus och så vidare.
  • Fotografera med efterbehandling i tanken, exempelvis när vi ska skapa panoraman eller högdynamiska bilder.
  • Att förstå dig på din kamerautrustnings styrkor och svagheter.

Kunskap är centralt.

Det finns inga genvägar till mer kreativa naturbilder. Du kommer inte att bli mer kreativ utan kunskap & färdigheter. Inte bara hur du hanterar din kamera utan också hur du ”ser” bilder. Det handlar om att välja rätt kreativt verktyg till rätt förhållande och kunna byta snabbt när det behövs.

Ett exempel är denna gepard som du ser i bilden nedan. Den här bilden är fotograferad mitt på dagen i Kenya – Masai Mara. Solen lyser starkt på delar av geparden som vilar framför ett buskage som ligger helt i en mörk skugga. Med mig på denna fotoresa är en annan naturfotograf, som bland annat har vunnit NNPC och andra utmärkelser. När fotosessionen var över jämförde vi bilderna och det skulle visa sig att vi läst av situationen och möjligheterna till en kreativ bild på exakt samma sätt. Vi arbetade med en low-key effekt då situationen med det starka ljuset på geparden och den mörka bakgrunden var som upplagd för detta. Så med några stegs underexponering i bländarprioriteringsläge blev denna bild till.

Gepard i low-key.

Urvalet är en del av en kreativ process.

När du kommer hem från en fotoresa eller en fotosession har du sannolikt många bilder på ditt minneskort. Nu börjar en mycket viktig del i den kreativa processen – Det är nu du ska välja ut vilka bilder som du ska spara och visa upp.

Det är här du särskiljer agnet från vetet och väljer ut de bilder som ska representera dig. Det är en mycket viktig men ofta förbisedd del av den fotografiska processen. Även om du har fotograferat ett lejon på halvdistans i tråkigt ljus kanske du inte väljer denna bild i ditt urval utan den bilden där endast ett öga syns genom vegetation på den stora lejonhannen.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!