Mitt företag, Fröstad Naturfoto, har nu varit verksamt i 6 år och har välkomnat både återkommande och nya fotografer som resenärer. Trots en liten nedgång vid coronautbrottet har mina fotoresor, workshops och kurser fortsatt att blomstra. Under dessa 6 år har jag utvecklat ett fotoreseföretag som många har uppskattat för dess små grupper, överkomliga priser och noggrant genomarbetade program.

I denna artikel ville jag lyfta fram det som jag anser vara viktiga faktorer för en framgångsrik fotoresa. Enligt min uppfattning måste en bra fotoresa vara personlig, väl rekognoserad, intensiv och lärorik. Vi deltar i dessa resor för att fotografera, så huvudfokuset är alltid att du ska kunna ta med dig dina drömbilder hem!

En liten ofarlig orm fotograferas av en fotograf och medresenär på en av mina fotoresor till Afrika.

Små grupper gör mina fotoresor personliga:

På mina fotoresor håller vi oss alltid till små grupper, vanligtvis inte mer än 8 personer, och ofta endast 6 eller ännu färre. För mig är de små grupperna avgörande för att skapa den personliga atmosfären mellan deltagarna och mig som reseledare. Jag anser det vara av yttersta vikt att varje deltagare får personlig uppmärksamhet och svar på sina frågor, och med en liten grupp kan jag erbjuda just det. Rent fotografiskt är det också alltid fördelaktigt med mindre grupper.

Det unika med Fröstad Naturfoto är att jag kan hålla priserna rimliga samtidigt som jag erbjuder möjligheten att resa i en liten, personlig grupp av likasinnade.

Vid landskapsfotografering, till exempel, kan det vara utmanande att få de önskade bilderna om dina medresenärer råkar stå i vägen eller hamna med i bilden. När det gäller fågel- och djurfotografering är det ännu viktigare med små grupper, eftersom det ger varje deltagare bästa möjliga förutsättningar att få bra bilder på motivet. Ju fler bilar på en safari eller ju fler människor i regnskogen, desto mindre chanser har varje individ att fånga sina drömbilder.

Det unika med Fröstad Naturfoto är att jag kan hålla priserna rimliga samtidigt som jag erbjuder möjligheten att resa i en liten, personlig grupp av likasinnade.

Det är mycket viktigt med väl rekognoserade fotoresor, både för resenärens trygghet men också för lyckosam fotografering. Det är viktigt att ha koll helt enkelt!

Väl rekognoserade fotoresor skapar både trygghet och riktigt bra fotoförutsättningar:

En ofta förbisedd men mycket viktig aspekt är betydelsen av noggranna rekognoseringar av alla destinationer, oavsett om de ligger långt bort eller nära hemma. Det handlar om att välja boenden, restauranger och att förstå hur allt fungerar på plats. Denna noggranna planering bidrar inte bara till en bättre fotoresa utan också till att skapa trygghet för deltagarna.

Det är särskilt viktigt att rekognosera väl för att säkerställa att deltagarna får de bästa fototillfällena möjligt. Det kan innebära att välja bort vissa områden för att istället fokusera på de som erbjuder mest unik och spännande natur. Det kan handla om att förstå vilka områden som kräver mer ansträngning att ta sig igenom och vilka som är mer tillgängliga. Det är också viktigt att veta var chanserna är störst att komma nära djur eller fåglar, eller var de mest fotogeniska landskapen finns. Jag kan inte nog understryka vikten av en väl genomtänkt och grundligt rekognoserad fotoresa, både för din trygghet och för att maximera dina fotomöjligheter!

En av de lokala guiderna i Uganda lär oss om växter och djur – ny kunskap är alltid centralt på mina fotoresor.

Fotoresorna ska vara lärorika och intensiva för att du ska få med dig ny kunskap hem:

Learning by doing är en viktig princip i mina fotoresor. Det finns alltid möjligheter för praktiskt arbete för att utvecklas. Alla kunskapssessioner som involverar efterbehandling, kamerainställningar och kompositionsövningar är frivilliga men erbjuds som en del av fotoresan för dem som vill fördjupa sina kunskaper.

Det är också av stor vikt för mig att fotoresorna är intensiva och att huvudfokus ligger på att aktivt fotografera och uppleva naturen. Vi sitter exempelvis aldrig och äter middag när ljuset är som bäst. Programmet är alltid fullspäckat för att ge dig som resenär möjlighet att få ut så mycket som möjligt av din upplevelse.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att deltagande i dessa foto- eller kunskapssessioner är helt frivilligt. De finns där för dem som vill dra nytta av dem och få ut det mesta av de dagar vi spenderar tillsammans på vår fotoresa.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!