Den här artikeln ingår i en serie om datorer för fotografer. Andra artiklar i samma serie är:

Vilken processor ska du välja som fotograf när det kommer till att arbeta med efterbehandling av stillbilder och med videoredigering? Precis som det mesta när det kommer till datorer och teknik finns det inget exakt svar på vilken processor som passar bäst för efterbehandling av fotografier och redigering av video. Dock kommer jag i denna artikel att ge dig information som är viktig vid valet av en processor för fotografer. I slutet kommer jag också med konkreta exempel på hur många kärnor och trådar din processor bör ha samt i vilka klockfrekvenser.

Processorn – hjärnan i datorn.

Om moderkortet är datorns kropp, så är processorn hjärnan i din dator. Det är det absolut viktigaste valet tillsammans med grafikkort när du väljer datorkomponenter för din dator som ska arbeta med bildredigering och videoredigering. Processorn i din dator är den enhet som skickar iväg och tar emot signaler och kommandon till alla andra datorkomponenter som är inkopplade på moderkortet. Det är därför den ibland omnämns som hjärnan i datorn.

INTEL ELLER AMD.

När vi konsumenter ska köpa en ny processor är det egentligen bara två val av tillverkare, Intel eller AMD. Notera också att det är absolut nödvändigt att välja ett moderkort som passar till den processor som du köper. Om du ska införskaffa en dator som redan är färdigbyggd behöver du dock inte bry dig något om detta. Men om du ska bygga din egen dator är det helt väsentligt. På Userbenchmark (userbenchmark.com) kan du jämföra olika datorkomponenter och även få information vilka delar som är kompatibla med varandra.

  • Processorn är hjärnan i din dator.
  • Det viktigaste valet för en dator som ska hantera efterbehandling i exempelvis Photoshop eller Lightroom är processorn och inkopplade diskar (samt grafikkort).
  • När du väljer en processor är det ett val mellan INTEL och AMD.
  • På Userbenchmark (userbenchmark.com) kan du jämföra olika datorkomponenter och även få information vilka delar som är kompatibla med varandra.

Processorkärnor – vad är det?

Den delen av processorn som gör alla beräkningar och sorterar alla signaler som kommer ifrån de andra datorkomponenterna kallas för processorkärnor. Antal processorkärnor är en viktig parameter till hur pass bra processorn är, men här räknas också klockfrekvens och cacheminne in, samt vilken generation processorn tillhör.

För att bena ut alla begrepp och termer böjar vi med kärnor och trådar. Den innersta delen i processorn innehåller kärnorna. Enkelt förklarat kan man säga att ju fler kärnor desto bättre, men det beror också på, vilket vi kommer till. Fler kärnor i en processor betyder att processorn kan göra flera beräkningar samtidigt i olika- eller i samma program.

Ett exempel är om du har Lightroom, Photoshop, din e-post och en webbbrowser uppe samtidigt, så används flera kärnor för varje specifik applikation. Du kan se det som att processorn kan göra ”multitask” bättre än en processor med exempelvis en eller två kärnor. Idag finns det inga processorer på marknaden med endast en kärna. Nutida processorer har allt mellan 4, 6, 8, 12 processorkärnor.

Om du någon gång har använt en processor med endast en kärna eller två kanske du har märkt att ju fler program du har öppet samtidigt desto slöare går din dator (visas ofta som att datorn hackar sig fram). Vad det handlar om är att processorns alla kärnor är upptagna med beräkningar. Idag är multitasking på datorer inte längre något direkt problem på grund av ökningen av antal processorkärnor i våra processorerna.

Notera också att de program vi använder för bildredigering och videoredigering idag stödjer användande av flera kärnor samtidigt för en mängd beräkningar. Däribland Lightroom, Photoshop, Premiere pro och Davinci Resolve.

Trådar  & multi-threading.

För att komplicera det lite är det inte endast de fysiska kärnorna på processorn som bestämmer hur mycket kapacitet processorn har. Intel och AMD har i sina processorer byggt in multi-threading vilket gör att fler kärnor kan simuleras på en processor än vad den fysiskt har.

Om du går in på komplett.se, Elgiganten.se eller Netonet.se, någonstans där du handlar din hemelektronik, så kommer du att se på nyare processorer att det står exempelvis: 4 kärnor / 8 trådar. Vad detta betyder utan att ens beröra de invecklade tekniska delarna, är att en processor med multi-threading kan ha flera kärnor (om än inte lika kraftiga) än vad den egentligen har rent fysiskt. Multi- threading kan i sin enklaste bemärkelse beskrivas som en instruktion som en programvara, exempelvis Windows, ger processorn, att dela upp en kärna på olika separata arbetsuppgifter. Trådar i en processor är med andra ord inget annat än mjukvara.

Låter detta knepigt? Oroa dig inte! Idag har alla datorprocessorer på marknaden multi-threading tekniken och du behöver inte bry dig nämnvärt om detta. Däremot är det viktigt att hålla koll på hur många fysiska processorkärnor din processor ska ha.

Processorkärnor & trådar:

  • Processorkärnorna gör alla beräkningar på processorn.
  • Ju fler kärnor processorn har desto mer multitasking kan den göra.
  • Nutida processorer har allt mellan 4, 6, 8, 12 processorkärnor.
  • Lightroom, Photoshop, Adobe Premiere Pro, Davinci Resolve m.fl har stöd och arbetar med flera kärnor samtidigt.
  • Dagens processorer på marknaden har en Multi-threading teknik vilket gör att fler kärnor kan simuleras på en processor än vad den fysiskt har.
  • Multi- threading kan i sin enklaste beskrivning beskrivas som instruktion som en programvara, exempelvis windows, ger processorn, att dela upp en kärna på olika separata arbetsuppgifter. Trådar i en processor är med andra ord inget annat än mjukvara.
  • Idag har alla datorprocessorer på marknaden multi-threading tekniken och du behöver inte bry dig nämnvärt om detta. Däremot är det viktigt att hålla koll på hur många fysiska processorkärnor din processor ska ha.

Klockfrekvens och cacheminne.

Andra parametrar som är viktigt när du väljer en processor för efterbehandling av bilder och videoredigering är processorns klockfrekvens och cacheminne. Klockfrekvensen handlar om hastigheten på processorn, hur många klockcykler per sekund som processorn klarar av. Därav namnet klockfrekvens. Klockfrekvensen mäts i hertz (Hz). Ju högre GHz tal en datorprocessor har desto snabbare är processorn.

Så ska du välja en processor med hög klockfrekvens eller många processorkärnor? Läs vidare, mot slutet av artikeln så kommer du få svaret.

Notera att klockfrekvensen enskilt berättar väldigt lite om en datorprocessors kapacitet. Processorer från flera år tillbaka kan ha samma klockfrekvenser som de nyaste processorerna på marknaden. Däremot är de nyare processorerna överlägset bättre, då tekniken hela tiden går framåt. Tänk därför på att du endast kan jämföra klockfrekvens på processorer från samma generation.

Till sist har vi processorns cacheminne. Ja, det är sant, processorn har också ett internminne precis som exempelvis datorns RAM-minne. Ett RAM-minne hämtar information från någon av dina diskar (exempelvis din disk där operativsystemet (Windows) ligger på och sparar detta i RAM-minnet. Helt enkelt all den viktiga information som ska gå snabbt att nå för processorn. Vi kommer att prata mer om RAM-minne i kommande artiklar.

Om vi ser till datorkomponenternas snabbhet så är din processor snabbast, följt av ditt RAM-minne och sedan dina diskar. Därför har datorprocessorn ett internt minne som gör att den väldigt snabbt kan nå den viktigaste informationen för applikationer som ska beräknas snabbast. Ju mer cacheminne processorn har desto bättre. När vi mäter processorns cacheminne så pratar vi inte om gigabyte som vi gör i RAM-minnet. Cacheminne anges i megabyte och kan idag ha storlekar från cirka 8, 16, 32 mb.

  • Klockfrekvensen handlar om hur många klockcykler per sekund som processorn klarar av.  Klockfrekvensen på en processor mäts i hertz (Hz).
  • Ju högre klockfrekvens desto snabbare är din processor.
  • Din processor har också ett internminne – på samma sätt som exempelvis RAM-minne.
  • Den snabbaste datorkomponenten i en dator är processorn, sedan RAM-minne följt av diskar.

Vilken processor ska du välja som fotograf för efterbehandling & videoredigering?

Det här är ingen lätt fråga att besvara. Enklast är att köpa det dyraste du ser i butikerna, men även om vi skulle vilja göra det så är det väldigt få av oss som har möjligheten. Istället tycker jag att du ska fundera över vad du verkligen vill göra med din dator.

Eftersom processorn är det viktigaste valet när vi bygger- eller väljer en ny dator måste du verkligen tänka till! Jag skrev en ledande fråga tidigare i artikeln med frågan ” Så ska du välja en processor med hög klockfrekvens eller många processorkärnor?” Här kommer svaret.

Det beror på om du ska arbeta med tunga applikationer som bildredigering och videoredigering, vilket du säkert ska göra eftersom du har valt att läsa denna artikel. Då anser jag att du ska satsa på fler processorkärnor mer än hastighet (klockfrekvens) och i bästa scenario båda. Om du måste välja är det processorkärnorna som kommer göra mest nytta i dessa applikationer. En processor med mindre antal kärnor tenderar att vara snabbare i single core (det vill säga när den bara använder en kärna). En processor med fler kärnor, däremot tenderar att ha snabbare hastighet i multi core (när fler kärnor används), vilket många av de program vi använder gör.

Kommer du dock att använda din dator med applikationer som endast använder en eller få kärnor (exempelvis PC-spel), ska du istället satsa på en processor med hög snabbhet på single core.

För fotografer och videoskapare rekommenderar jag att satsa på en processor med främst 6-8 fysiska kärnor (eventuellt 12/16). Om du arbetar med arbetar med bildbehandling i form av stillbilder så använder både Lightroom Classic och Photoshop CC flera kärnor. Däremot visar resultat från Pugetsystem (pugetsystems.com) att prestandan i programvarorna inte tjänar nämnvärt på att ha fler än 8 stycken fysiska processorkärnor. För videobearbetning rekommenderar jag detsamma, men i detta fall så är det mycket mer som spelar in för vilken prestanda programvaror som Adobe Premiere Pro och Davinci Resolve kan ha, bland annat grafikkort (GPU).


Bra prestanda & budget (Mid-range bygge för foto- & videoredigering).

Jag kan konkret tipsa om processorn från Amd: Amd Ryzen 7 3700X (8 kärnor/16 trådar. 3.6/4.4 GHz) + ingår kylare.

&

Intel Core i7 – 9700k (8 kärnor/8 trådar. 3,6/4,9 GHz) – ingår inte kylare


Notera att hur bra datorkomponenter du behöver för videoredigering till stor del inverkar på om du ska hantera 1080p material, 4K, eller rentav 8K?

Om du har de ekonomiska möjligheterna så tycker jag personligen att det är bättre att köpa lite ”overkill” på grund av den processorn du väljer då blir mer anpassningsbar i framtiden. Men det finns helt klart många bra budgetprocessorer på marknaden idag.

  • Satsa på fler processorkärnor mer än hastighet (klockfrekvens) och i bästa scenarier båda.
  • Om du måste välja är det processorkärnorna som kommer göra mest nytta i bildbehandling & videoefterbehandlings applikationer.
  • För fotografer och videoskapare rekommenderar jag att satsa på en processor med främst 6-8 fysiska kärnor (eventuellt 12/16).
  • Hur bra datorkomponenter du behöver för videoredigering till stor del inverkar på om du ska hantera 1080p material, 4K, eller rentav 8K?
Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!