Det finns många olika typer av produkter på marknaden idag som kan benämnas som kameror. I dessa kategorier hamnar så klart DSLR kameror och spegellösa kameror samt mobiltelefoner. Alla dessa produkter kan vid rätta tillfällen och användning skapa fantastiska resultat, både som en digital bild och print. Dagens mobiltelefoner har exempelvis konkurrerat ut den klassiska Point and shoot-kameran (kompaktkameran) och fortsätter hela tiden att utvecklas och förbättras.

Det är ett stort glapp mellan mobiltelefonerna och våra kameror idag när vi pratar om innovation och tekniska framsteg, framförallt gällande mjukvara. Våra kameror som vi fotograferar med idag borträknat mobiltelefoner, har en lång väg att gå för att bli lika innovativa som våra mobiltelefontillverkare. Vissa företag har dock kommit längre än andra. Så med andra ord kan våra kameror se väldigt olika ut 2019 och de erbjuder både bra och mindre bra funktioner. Det gäller som konsument att vrida och vända på sina behov och välja kamera efter detta.

Vad är en kamera 2019?

Processorn blir allt viktigare.

En tydlig trend som vi kan se inom kameravärlden är att allt fler kameror som produceras är spegellösa, men det finns något som är ännu viktigare i förändringen av våra kameror 2019 och framåt. När vi tidigare och än idag pratar mycket om sensorer har det sakteliga dykt upp ett annat begrepp i kameravärlden som inte har talats om så mycket tidigare, nämligen processor.

En av anledningarna till ett mer koncentrerat fokus kring just processorn i kamerahuset kan bero på utvecklingen av spegellösa kameror där exempelvis bildsensor hittar skärpan och förändringar måste läsas snabbt från kamerans processor och sedan behandla informationen. Med andra ord har våra kameror blivit mindre delen kamerateknik och mer små datorer.

Om detta skvallrar också utvecklingen av mjukvara i våra kameror som tillför nya funktioner och metoder för oss att fotografera, inte bara sensortveckling och fler megapixlar. Våra kameror kommer med sikt att bli mer anpassade mot mjukvara och därmed blir även den faktiska datorkraften i kamerorna allt mer viktig.

Kamerans hårdvara får en längre livslängd.

Det sker redan idag 2019 och kommer sannolikt att bli ännu mer framträdande om några år. Kamerorna (om vi endast tittar på hårdvaran) borde med hjälp av firmwareuppdateringar (med andra ord mjukvara) få en längre livslängd. Att behöva uppdatera sin kamerautrustning vartannat år är knappast hållbart längre varken ekonomiskt eller miljömässigt. Framförallt inte med kameravärldens nedåtgående trend av mindre försäljning (därmed inte inräknat mobiltelefoner så klart).

Att kunna köpa en kamera med så pass bra hårdvara, processor (mycket datakraft) och en bra sensor kommer firmwareuppdateringar att göra så att den får längre livslängd. Det vill säga en två år gammal kamera kan bli som ny genom en mjukvaruuppdatering med exempelvis förbättrad AF, nya funktioner och andra förbättringar. Det här sker till viss del även idag med många av de spegellösa kamerorna men jag tror att trenden kommer att bli allt mer tydligare.

Framtidens kamera?

Om vi leker lite med tanken om vad som komma skall framöver tror jag personligen att detta mjukvarutänk istället för kontinuerliga uppdateringar av hårdvara är framtiden. Jag tror även att AI (artificiell intelligens) kommer att utvecklas ännu mer i framtiden och förenkla för oss fotografer att skapa de bilder vi vill. Jag tror också att kamerorna kommer inom väldigt kort tid att närma sig samma utvecklingskurva som mobiltelefonerna, där mjukvara också är innovationen. Kolla bara på vad din mobiltelefon kan göra idag. Exempelvis 360 grader foto, panoraman i telefonen, ultra slowmotion, efterskärpning och till och med ställa in rätt mängd bokeh på en bild i efterhand.  Allt detta sker med mjukvara och processorkraft.

Kommer vi i framtiden att kunna utveckla kameror där vi personligt kan skräddarsy funktionerna för att passa just oss. Mycket troligt! Tänk dig en ”Google play” eller ”Appstore” liknande funktion inbyggd i kameran där du laddar ner dina funktioner du vill att kameran ska innehålla och rata dem som du inte behöver. En svindlande tanke, men kanske trots allt inte så långt borta.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!