Många av er använder redan bakre fokusknapp för fokusering, andra har hört talas om det. Bakre fokusknapp (eller back button fokus) är den dedikerade knapp som finns på många nya kameror idag, nämligen AF-ON. Ofta kommer nu bakre fokusknapp som ”standard” för många nya kameror.

Om du har en lite äldre kamera eller en kamera som saknar AF-ON knapp går det oftast att programmera en bakre fokusknapp genom kamerans mjukvara. Den bakre knapp som brukar bli aktuell för att programmera bakre fokusknapp är AEL/AFL-knappen på din kamera.

Varför byta knapp?

Om du är van vid att använda den övre fokusknappen kan det kännas konstigt och onödigt att börja att fokusera på en bakre fokusknapp. Framförallt om du fotograferar landskap. Bakre fokusknapp tycker jag är överlägsen när det kommer till bättre kontroll vid fågel- och djurfotografering, däremot när det kommer till landskapsfotografering är det inte lika viktigt. Kanske framförallt eftersom vi ofta fokuserar helt manuellt när det kommer till landskapsfotograferingen, eller att vi har mer tid att ta själva fotografiet.

Jag anser att det finns tre faktorer som gör bakre fokusknapp överlägsen den ”vanliga fokusknappen”.

  1. Inga bilder i misstag.

Ett av de största problemen med den övre fokusknappen är att fokusknappen och utlösarknappen är detsamma. Det vill säga när du trycker ner utlösarknappen halvvägs så fokuserar kameran och om du trycker ned knappen helt så tar du din bild. Problemet här är att det är väldigt lätt att råka trycka ner utlösarknappen för långt ner så att kameran exponerar istället för att fokusera, framförallt när det kommer till någon form av actionsfotografering.

  1. Stabilitet.

Att fotografera med den bakre fokusknappen gör att ditt grepp om kamera och objektiv blir mer stabilt. Tummen landar nästan automatiskt på AF-ON knappen. Både kamera och objektiv blir lättare att hantera när fokus är kritiskt och du ska agera snabbt, testa!

  1. Fokuskontroll.

Jag tycker personligen att man får mer kontroll på autofokuseringen (mer kritiskt satt fokus) än när du använder en toppplacerad fokusknapp/slutarknapp. Detta blir framförallt tydligt när du arbetar med AF-C läge och ditt motiv rör sig.

Hur fungerar bakre fokusknapp i praktiken?

Din bakre fokusknapp oavsett om det är AF-ON eller AEL/AFL (eller någon annan programmeringsbar knapp) har den endast ett syfte och det är att sköta din fokusering. Vad gäller din topplacerade fokus/slutarknapp (detta gäller endast om du inte har AF-ON) ska nu bara hantera att ta själva bilden. Med andra ord fokuserar du på bakre fokusknapp och tar bilden på den topplacerade knappen, numera titulerade avtryckarknappen.

Hur ställer jag in bakre fokusknapp på min kamera?

Om din kamera inte har AF-ON som standard måste du själv dyka ner i menyerna för att aktivera, förslagsvis AEL som bakre fokusknapp. Hur du ska gå tillväga beror på vilken kamera du har.

Det enklaste sättet att ta reda på det är att använda Google och frasen: ”din kamera” & back button focus.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!