Jag åker världen runt för att fotografera de häftigaste djuren och landskapen som jag kan tänka mig. Bergsgorillor, schimpans, lejon, leopard och lammgam för att nämna bara ett få. När jag rese i Afrika är det slående hur mycket djur, fåglar och reptiler som finns att fotografera, många gånger ganska så lättillgängligt. Här uppe i Norden är det en annan sak.  

Jag sitter just nu klockan 05:23 i ett av mina fotogömslen vid Fröstad gård och väntar ännu en gång på att grävlingen ska komma. Trots tre ungdomar som borde vara ute och leva livet är det tyst. Det jag hör är småfåglars sång som då och då bryts av en gröngöling. Det här är stillhetens fotografering.  

Att få sitta timme efter timme och vänta på djuren är något som vi är vana vid här uppe i norr. Dels på grund av skygghet efter intensiv jakt i sekler, dels för att vi har djur som till sitt väsen är skygga. Grävlingen är en sådan nattaktiv varelse. Men som så många gånger tidigare finns chanserna ju längre tid man sitter i gömslet och belöningen blir god. 

Jag uppskattar stillhetens fotografering i lika hög grad som den mer actionfyllda och artrika fotograferingen i Afrika. Även om jag många gånger sliter mig i håret för uteblivna möten i närheten av min gård är det något speciellt med de djuren som jag har nära. I samma grad som det är speciellt med arter från fjärran länder.   

Gömslen på Fröstad gård.

Upp till idag har jag två aktiva gömslen på min mark vid Fröstad gård och omnejd. Som du kanske redan har förstått ett gömsle som främst är koncentrerat på grävling under sommaren, eller så länge det finns aktivitet kring gömslet. Detta gömsle som jag kallar Stenröset är under upparbetning- och rekognoceringsstadie. Jag har ytterligare ett gömsle som också används som grävlingsgömsle, då på vår och senhöst. Men vad det här gömslet kanske främst används till är fågelfotografering.  

Ormvråk, duvhök & småfåglar.

Här finns under höst och vintertid möjligheten att fotografera fler olika individer av ormvråk och duvhök. Många gånger kan man också se och fotografera sparvhök. Gömslet ligger i ett glest bestånd av många gamla tallar och i direkt anslutning till en gammal gran/tallskog. Här finns också närheten tilll jordbruksmark, vilket gör att fågelmatningen för småfåglar lockar till sig många olika från båda miljöerna. Med två gluggar ut mot vattenspeglingar och skogsmiljö gör detta till ett ypperligt gömsle att fotografera diverse småfåglar på mycket nära håll. Många småfåglar sätter sig på pinnar, stenar eller i anslutning till vattnet endast cirka 2 meter från fotografen.

Ormvråkarna och duvhökarna åtlas under säsong med påkörda smådjur och även lokalt slaktavfall samt fisk. I anslutning finns också vatten så att de enkelt kan dricka. Jag planerar två workshops med ormvråk, duvhök och småfåglar i januari 2023.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!