Brukar du skapa svartvita bilder? Jag vet att ni är flera där ute som gör det. Det gör även jag. Men inte så ofta för jag älskar färg, dess olika nyanser och vad färger förmedlar. Det finns dock situationer då jag väljer att konvertera bilden till svartvitt och jag hade tänkt att dela med mig av några av dessa situationer.

Dramatiska himlar.

Jag ska vara ärlig och säga att jag  nog ändå föredrar färg när det kommer till dramatiska himlar. Ett exempel som du ser här nedan är de otroligt vackra kvällshimlarna i Kenya då ovädren drar in till sen kväll- och natt i slutet av året. Förresten under just den tidpunkten mina fotoresor till Masai Mara i Kenya går av stapeln. Så i dessa fall sparar jag undan en färgbild och gör en svartvit kopia. Känslan i bilderna brukar tendera att bli väldigt varierande då, vilket givetvis är bra.

De dramatiska himlarna med många färgskiftningar blir djupa och mustiga vid en svartvit konvertering. Tryck på lite extra kontrast och höj nivåerna på himlen så kommer den bli ännu mer uttrycksfull.

En dramatisk himmel i Masai Mara.

Brusiga bilder.

ISO-hanteringen på olika kameror varierar. En del kameror är ”bättre” och andra är ”sämre”. Jag skriver det med ”-tecken eftersom vad som är störande brus vid höga ISO är personligt. En del personer vrider på sig redan vid lite brus medan andra godtar rejält med brus i bilderna, det är en fråga om tycke och smak. Läs gärna detta blogginlägg om ISO- hantering som har publicerats tidigare: Hur höga ISO-värden kan jag använda? Här är svaret.

Jag ligger någonstans mellan dessa två exempel, men vad jag vet är att om bruset blir så pass störande så att jag konverterar bilden till svartvitt så finns det inget brushanteringsprogram som kan ge mig en godtycklig bild.

Jag kan då välja att konvertera till svartvitt om bilden är tillräckligt intressant och bra. Jag anser att mycket brus  vid flera tillfällen tillför svartvita bilder något istället för att de försämras av det. Det finns faktiskt de fotografer som tillför brus till deras svartvita bilder i efterbehandlingen bara för att uppnå denna effekt.

Så innan du kastar de där bilderna där du tycker att bruset förstör bilden, testa att konvertera till svartvitt.

Lejonunge fotograferad en sen kväll i Masai Mara, Kenya.

Tråkiga färger.

Ibland tillför färgerna i en bild ingenting eller så är färgerna tråkiga i sitt sammanhang. När bilderna har färger som känns urtvättade och inspirationslösa kan du testa att konvertera bilden till svartvitt. Sådana färger tycker jag ofta framkommer vid höga ISO-värden, färgen blir straffad och urtvättad. Har du varit med om detta själv? Testa en svartvit konvertering.

Det här var bara några få exempel på när en konvertering till svartvitt  kan vara en bra lösning, men det finns sannolikt många fler. Jag vänder mig först och främst till färgpaletten men ratar inte heller en snygg svartvit bild.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!