Många av er följer säkert min Youtubekanal, där ni lär er att bli bättre naturfotografer men också får ny fotoinspiration. Jag publicerar två videos i veckan, en på tisdagar och en på torsdagar. På tisdagarna får ni ofta följa med mig ut i fält då jag fotograferar. Torsdagarna handlar om olika ämnen inom fotografering och natur. Medan tema torsdag spelas in på mitt kontor och eventuellt på resande fot, eller i min trädgård utgår nästan alltid tisdagarnas avsnitt med en fotoutflykt eller en fotoresa.

Jag har fått flera frågor om hur jag hinner med allt. Företaget, Youtube, bloggen och allt annat runt omkring. Tillika min egen fotografering och projekt. Egentligen finns det bara ett ord för det och det är passion. Med en vilja och passion kommer du mycket långt. Att kombinera livet som småbarnsförälder med allt jag gör inom naturfotograferingen kräver så klart en hel del pusslande. Bitarna faller dock alltid på rätt plats, så länge passionen både för familj och naturfotot finns där.

Så vad krävs egentligen för att göra ett tisdagsavsnitt på min Youtubekanal?

Fotografering i ett kyligt finskt landskap.

  • Förberedelser.

Jag börjar alltid med att förbereda inför kommande video. Ofta handlar det om att hitta en plats eller ett ämne som videon ska koncentreras omkring. Det är inte alltid så lätt att komma på nya ämnen och här krävs alltid lite ”brainstorming”, framförallt när du redan har gjort många videos. Sedan får jag planera in inspelningen i en kalender mellan alla mina andra måsten och viljor.

  • Inspelningen.

Själva inspelningen är förstås en av de mest avgörande ingredienserna för en bra video. Det ska innehålla något intressant, spännande, roligt eller läromässigt för att bli glädjande för dig som tittare. Dessutom ska allt kombineras med bra bild och bra ljud.

Inspelningen består av flera delinspelningar. Det primära är givetvis innehållet som presenteras av mig i rutan men en annan stor del är också de cinematiska mellansekvenserna. En annan del är också videoupptagning från en drönare som är en del av mellansekvenserna. När allt bildmaterial är inspelat och samtidigt som materialet spelats in gör jag själva stillbildsfotograferingen.

Fotografering i ösregn, Florida.

  • Stillbildsfotograferingen.

Till själva inspelningarna krävs också naturfotografier för att visa upp det jag har fotograferat på platsen. Här är kraven från mig stora, bara de bästa bilderna visas och som fotograf så vet du säkert att det inte är varje gång man lyckas optimalt. Det visar jag också i videorna vilket jag anser ger en mer genuin och riktig bild av det naturfotografiska arbetet.

Det är en av de svåraste sakerna du som fotograf kan göra. Att gå ut i tid och otid, oavsett väder även om du har en riktigt dålig dag men ändå producera godtyckliga naturfotografiska bilder. Det här är den biten som tar allra mest energi och jag antar att det ska vara så.  Efter bilderna är tagna ska de sedan sorteras och efterbehandlas innan de är klara.

  • Klippningen.

När allt materialet är inspelat, den primära videon, mellansekvenserna och när stillbilderna är tagna och efterbehandlade är bara halva jobbet gjort. Nu är det dags att klippa ihop videon. Det kanske låter som den enklaste processen men är både tidskrävande och svår. Här gäller det att klippa så att video- och bildmaterialet ser bra ut, arbeta med övergångar, ljudeffekter och musik. Allt måste flyta på och skapa momentum i videon. Lika lång tid som det tar att producera inspelningarna och stillbilden brukar det ta att redigera en video till den kvalitet som jag vill ha den. Ibland lyckas det och ibland inte. Men med tanke på att jag släpper två nya videor varje vecka så kan jag inte alltid ha de allra största förväntningarna på mig själv även om jag alltid eftersträvar perfektion.

Själva videoklippningen gör jag i Adobe Premiere PRO CC.

Omslaget till den första videon som jag publicerade på min Youtubekanal.

  • Publicering.

Äntligen är veckans avsnitt klart! Efter förberedelse, inspelning, fotografering och klippning kan jag publicera den på Youtube (som är den kanal jag har valt för att visa alla mina avsnitt). Nu gäller det att sätta en intressant rubrik, skriva en liten kort förklaring till vad videon handlar om och börja ladda upp den till Youtube. Tillika gör jag sedan omslaget till videon i Photoshop. När allt är uppladdat och klart kan du sedan titta på veckans video på min Youtubekanal.

Det är hela den process jag gör för att producera ett av veckans tisdagsavsnitt. Jag har även klippning av tema torsdag, som är en annan video varje vecka som visas på torsdagar. Även om den mest innehåller prat så är det givetvis några timmar arbete för denna video också. Allt handlar som sagt om passion, och det har jag mycket av. Både för naturfotografin, bild, ljud och video.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!