Nu när löven börjar att falla ner på marken och träden snart står som skelett i naturen (förutom i allra södras Sverige förstås), är det en bra tid för att dammsuga ditt bildarkiv. 🍂

Du kanske också kan kalla det för en rejäl höststädning inför vinterns fotoäventyr. För mig är det oftast så att när jag kommer hem från en fotosession har jag alltid några favoriter på närminnet. Det vill säga bilder som jag vet (eller tror) kommer att bli bra.

Därför är dessa bilder de första jag tittar på när jag laddar upp bilderna till datorn. Mycket riktigt brukar de här bilderna också vara de bästa, tills jag har dammsugit bildarkivet ordentligt.

Jag hittar fortfarande guldkorn från 5-10 år tillbaka.

Faktum är det att jag många gånger låter mina bilder ligga och gotta till sig i mitt bildarkiv några månader och ibland till och med ett år, innan jag på allvar tar tag i att söka efter de bortglömda guldkornen. Ofta hittar jag dem också!

Varför är det så att du ofta hittar nya bilder som är bättre än dina favoriter när du låter bildarkivet vila?

Det är lätt att låta dina känslor för naturen styra vilka bilder som blir dina favoriter.

Intrycken från fototillfället gör bilden bättre än vad den faktiskt är.

Du kommer säkert ihåg känslan när du kommer hem. Där du satt ute vid den lilla skogsgölen och sakta såg en storlom som mjukt kom seglandes emot dig. Du kommer ihåg ljuden och dofterna från skogen och kaffesmaken i munnen.

Det är också de här intrycken som gör att vi väljer ut våra favoriter tidigt i fält och inte kan släppa dem när vi kommer hem. Just därför att vi har starka emotionella kopplingar till bilden. Om det sedan verkligen är den bästa bilden, ja det är frågan!

En ganska sen favorit från Kenya, 2017.

Gå igenom ditt bildarkiv.

Jag tycker att du ska gå igenom ditt bildarkiv noggrant, inte bara jaga nya bilder. Jag lovar dig att du kommer att finna massor av bra bilder som du inte ens visste att du hade.

Börja med de där bilderna som du tog för 3 år sedan, exempelvis. Ditt bildseende har troligtvis (förhoppningsvis) förändrats till det bättre över åren vilket gör att du ser dina äldre bilder i ett helt nytt ljus.

Nya redigeringskunskaper ger dig bättre guldkorn.

Ett annat viktigt element som kan göra dina guldkorn/eller äldre favoriter ännu bättre är att dina redigeringskunskaper har förbättrats. Gå därför tillbaka och redigera om dina tidigare favoriter.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!