Du har säkert sett kameratillbehöret i hyllorna hos din favorit bland kameraförsäljare eller på webben. Ett tillbehör som kan köpas separat eller så kommer de inbyggda i kamerahuset som på exempelvis Canon 1DX, Nikon D6 eller Olympus M1X. Batterigreppet. Jag kör personligen ett batterigrepp på min Sony A7RIV. Så vilka fördelar och nackdelar finns det med att använda ett batterigrepp på din kamera? I denna artikel ska vi kika närmare på detta.

Större batterikapacitet.

Det här är en ”no brainer”, givetvis ger batterigreppet större batterikapacitet i en och samma laddning då du har två batterier i stället för en. Notera dock att du får samma batterikapacitet om du byter batteri en gång mellan de olika laddningarna utan batterigrepp. Du kommer dock att kunna fotografera mer på ”en och samma” laddning med ett batterigrepp utan att behöva byta batterier så ofta.

Vertikal fotografering.

Det blir enklare att fotografera vertikalt med ett batterigrepp då du har en dedikerad slutarknapp på själva batterigreppet. Där har du också extraknappar, exempelvis en e-dial som gör det enklare och snabbare att manövrera din kamera i vertikalt läge.

• Sanibel Island, Florida. Här arbetar jag nära vattenytan och sanden för att få till riktigt låga vinklar på fåglar.

Ergonomi.

När du arbetar med en kamera behöver den ligga bra i handen och greppet måste kännas säkert och tryggt. Ergonomi är en stor del till varför du bör välja ett batterigrepp eller inte. Dagens kameror blir allt mindre och mindre, exempelvis när vi tittar på Micro four third – systemet men även många av våra nya spegellösa fullformatskameror.

Jag har personligen ganska små händer men mitt grepp är invant till att arbeta med batterigrepp som jag har gjort både på min äldre Pentax, Nikon och Olympus- utrustning. Jag tycker att ergonomin helt enkelt blir bättre med ett batterigrepp på, även på min nuvarande Sonyutrustning. Här behöver du testa själv vad som faller dig i smaken.

Tyngre teleobjektiv.

En annan stor fördel handlar också om ergonomin i grund och botten men då primärt med större tyngre teleobjektiv. När du arbetar med de långa och tunga linserna så blir det enligt min mening bättre balans i systemet med ett batterigrepp. Annars tenderar hela kamerapaketet att bli aningen övertungt, men återigen är detta en smaksak.

Skydd.

Batterigreppet blir ett extra skydd för din kameras underkant. Eftersom jag ofta fotograferar i väldigt låga vinklar har jag inga problem att dränka batterigreppet i gyttja eller snudda vattenytan med greppet. Något jag kanske inte alltid skulle göra med kamerans underkant förutsatt att situationen inte verkligen behövde det.

Nackdelar.

Men allt är inte guld och gröna skogar utan här finns även några nackdelar som gör att du kanske inte alls vill arbeta med ett batterigrepp. Dessa listar jag här nedan.

Tyngden ökar.

När du använder dig av ett batterigrepp blir totalvikten på din kamerautrustning tyngre. Om du redan idag tycker att din kamera utan batterigrepp är för tung ska du inte använda dig av ett batterigrepp. Som jag tidigare har nämnt ökar dock tyngden också stabiliteten i kamerasystemet, framför allt om du arbetar med tyngre teleobjektiv.

• Sanibel Island, Florida. En snöhäger fotograferad med en låg vinkel. Här är kamerans underdel under vågens nivå.

Prislappen blir högre.

Ju mer tillbehör till din kamera ska ha desto större blir prislappen. Detta gäller naturligtvis också batterigreppen. Exempelvis kostar, Canon BG-R10, batterigrepp till EOS R5 och R6, 4 490 SEK och Sony VG-C4EM batterigrepp till A7R IV samt A9 II, 4 990 SEK.

Mer skrymmande i din kameraväska.

I och med att du monterar ytterligare en del på din kamera så blir den också mer ”klumpig” och skrymmande i din kameraväska. Dessa tre nackdelar måste du väga in i ditt beslut när det gäller batterigrepp på din kamera eller inte.

Fördelarna överväger nackdelarna.

Jag anser att fördelarna överväger nackdelarna med breda marginaler. Just att kunna arbeta enklare med vertikala bilder, bättre ergonomi och stabilitet med tyngre teleobjektiv är ett vinnande koncept för mig. Här finns det dock lika många åsikter som det finns olika typer av kameror på marknaden. Vissa personer älskar sitt lilla mikrosystem och skulle aldrig ens fundera på att montera ett batterigrepp på sitt nätta system. Medan andra, som jag ser många fördelar med ett batterigrepp trots ökad tyngd och prislapp.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!