Jag stöter ofta på åsikter och prat om att det idag är svårt att skapa annorlunda bilder. Att många av de platser som vi besöker är citat: ”sönderfotograferade”. Känner du igen dig i dessa tankemönster? Jag ska i denna artikel försöka att ge dig några konkreta råd på din väg till att skapa annorlunda bilder.

Bryt ny mark.

Gå din egen väg. Det är faktiskt enklare att skapa annorlunda bilder än vad du tror. Det gäller bara att lita på din egen magkänsla och bryta ett mönster. Jag är väldigt noggrann och öppen med att det på mina fotoresor finns personer som vill bryta egen mark. Därför finns det alltid en stor möjlighet att gå din egen väg på mina fotoresor och workshops.

  • När fotografer står uppradade och fotograferar på ett led följer du din egen intuition och gör något helt annat.
  • När du går på en stig eller väg som skriker ”gå här!”, avvik från denna stig och se vad som finns utanför och bortom stigen. Observera! Att det finns platser där du inte får eller bör lämna stigarna. Exempelvis i fågelreservat eller i områden med giftormar, skorpioner och så vidare.
  • När alla andra fotograferar med exempelvis  ett makroobjektiv, ta fram din vidvinkel och skapa nya perspektiv på närbildsfotografering. Eller när alla andra fotograferar med vidvinkel och fångar de stora klassiska landskapen, ta fram ditt teleobjektiv och arbeta med intima landskap.
  • Du fotograferar sådant som andra fotografer ”inte tycker är intressant”.
  • Du gör personliga urval av bilder som är annorlunda, inte bara ”snygga”. Läs denna artikel om urval eller den här.
  • Du fotograferar också med en tanke bakom bilderna där du skapar en berättelse inte bara en enstaka bra bild.
  • Smutsa ner dig! Var aldrig rädd för att blöta ner dig och bli smutsig, det ingår i arbetet att ta annorlunda bilder eftersom de allra flesta har samma position oavsett vad det är de fotograferar.
  • Följ inte trender, men du kan inspireras av dem. Det är viktigt att inte bara följa trender utan att faktiskt fortsätta med den fotograferingen som du gör. Kom ihåg det gör dig unik.

Det här är bara några av många exempel som du kan fundera över. Sätt dig ner med ett papper och en penna och fundera över vad du kan göra för att fotografera annorlunda naturbilder. Hur kan du bryta ditt eget mönster och skapa något annorlunda?

Low-key och fjäril fångad i sina vingslag.

Skit i vad andra tycker och tänker.

En av mina tidigare deltagare och kunder berättade en historia för mig. En fotoreseledare hade på en workshop/fotoresa sagt citat: ”Det där är ingenting att fota. Vi går vidare”.

Detta i sammanhanget när personen i fråga skulle fotografera något som hen tyckte var speciellt och intressant. Att hämna kreativitet på detta sätt är förödande för att skapa annorlunda bilder. Så oavsett vad du går igång på att fotografera låt aldrig någon säga att det du fotograferar inte är intressant. Det bestämmer du helt själv och skit i vad andra tycker och tänker om dina motivval.

Däremot ska du vara lyhörd för andra personers tankar och idéer om dina motivval men glöm aldrig att det är du som alltid bestämmer och har sista ordet. Fotografi är en subjektiv konstform och det är bara du som har de rätta svaren i slutändan.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Fotoinspiration och bevakning av fotoresor & workshops, varje vecka.

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du varje vecka fotoinspiration från min Youtube-kanal, blogg & andra sociala källor. Ta del av tips & råd från mig som professionell naturfotograf. Bevaka även alla nya fotoresor, workshops & kurser som Fröstad Naturfoto har. Helt enkelt den bästa fotoinspirationen samlad i ett veckobaserat nyhetsbrev. Helt gratis!
(obligatoriskt) (obligatoriskt)


Fröstad naturfoto använder Get a newsletter som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Get a newsletter för behandling. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet genom att klicka på avsluta prenumeration längst ner i varje mailutskick. Get a newsletter skickar inte vidare dina uppgifter till tredjepart, är ett svenskt företag och har servrar inom EU. Här kan du läsa mer om deras integritetspolicy.

Prenumerera för ännu mer fotoinspiration!